Știați că

Dinții reprezintă singura parte a corpului care nu se vindecă singură

Corpul uman are capacitatea de a se regenera singur, atunci când primește ce are nevoie – odihnă, mișcare fizică, alimente potrivite și hidratarea corespunzătoare. Este cazul organelor, al pielii, al părului etc. Corpul e dotat cu un mecanism (atalgie) prin care reciclează celulele deteriorate și vindecă/ajută la regenerarea părților cu probleme. Dinții reprezintă singura parte a corpului care nu are această capacitate; sau o are, dar într-o proporție extrem de mică.

Dinții au capacitatea de a se auto-vindeca doar la nivelul rădăcinii

De ce dinții nu se „repară” singuri, așa cum face restul corpului, în condiții ideale? Explicațiile vin de la oamenii de știință și sunt relativ simplu de înțeles.

Biologii de la Universitatea din Oslo au explicat că procesul vindecării începe la nivelul celulelor, însă smalțul dinților e format din minerale în proporție de 90% și nu conține prea mult celule. La rădăcină există celule care sunt capabile să „vindece” într-o oarecare măsură, dar nu și la nivelul coroanei (partea vizibila a dintelui).

În sute de milioane de ani de evoluție, de la cele mai vechi date despre existența omului pe pământ, ființa umană a evoluat și s-a adaptat în permanență schimbărilor climatice, sociale etc. Omul e dotat cu două rânduri de dinți, cei de lapte și cei  „permanenți”, iar nevoia încă unuia sau a mai multor rânduri de dinți nu a fost necesară, așa cum se întâmplă în cazul unor animale, care s-au adaptat. De exemplu, atunci când rechinii pierd un dinte, în scurt timp, le va apărea unul nou în loc. Pentru ei, dinții sunt esențiali la vânătoare și atunci când se hrănesc cu vânatul. În cazul câinilor, cariile sunt extrem de rare. Ei nu mănâncă zahăr și, spun specialiștii, situația era similară și pentru oameni în trecut, atunci când consumau mult mai puține produse care conțineau zahăr decât astăzi.

Totuși, și în cazul nostru, la un nivel redus, ce-i drept, dinții se repară singuri. Cariile devin vizibile după multă vreme în care au ocazia să se vindece singure, cu ajutorul celulelor aflate la baza coroanei și al salivei, care conține fosfați și calciu.

Se fac multe studii legate de modul în care dinții s-ar putea repara singuri. Cercetători londonezi studiază în prezent felul în care celulele stem din pulpa dentară ar putea avea rol regenerativ pentru dinți.

Știați că…?

  • Dintele este cea mai dură formațiune din organismul uman?
  • Papilele gustative se regenerează la fiecare 10-12 zile?
  • La fiecare 27 de zile, se regenerează pielea?
  • În cazul globulelor roșii, acestea se înnoiesc o dată la patru luni?
Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDermatologieSFATURI MEDICALEȘtiați că

Mâncărimile de picioare pot ascunde boli grave? Află care sunt acestea.

3 Minute
Suferi de mâncărimi de picioare? Uneori mâncărimile sunt atât de intense încât devin insuportabile? În următorul articol vei descoperi mai…
experimenteȘtiați că

Univers 25: un experiment cu rezultate șocante

2 Minute
John Calhou (1917-1995) a realizat în perioada 1968-1970 o serie de experimente pentru studierea comportamentului ființelor vii în contextul unei…
Știați că

Cum să rămâi fericit în perioade dificile

3 Minute
După un an de pandemie, care a adus multe modificări în viața de zi cu zi și a generat multe…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.