ŞTIRI MEDICALE

3 curiozități din istoria medicinei

1. Capcana pentru tenie

În 1854 doctorul american Alphonsus Myers a patentat dispozitivul numit “capcana pentru tenie”: un tub gol de aur momit cu o bucată de brânză și atașat de o sfoară. “Procedura” propusă de inventator presupunea înghițirea tubului de către pacient și așteptarea momentului când viermele ar fi mușcat momeala. Apoi, cu ajutorul sforii, tenia ar fi fost extrasă din organismul pacientului. Inventatorul a susținut că a prins cu ajutorul tubului o tenie lungă de 15 metri, dar afirmațiile erau simple invenții pentru a vinde aparatul ridicol.

2. Marinarul care a înghițit 30 de cuțite

În 1808 un marinar s-a internat la un spital din Londra cu dureri abdominale puternice. Marinarul a spus că a înghițit 30 de cuțite, ca provocare primită la o petrecere. Medicii nu l-au crezut, iar câteva luni mai târziu, marinarul a murit. După decesul său, s-a constatat că marinarul spusese adevărul: în stomacul și intestinele lui au fost găsite părți corodate de la peste 30 de cuțite.

3. “Poate trăi melcul de grădină în stomacul uman?”

În 1859, Sarah Ann, o fetiță de 12 ani din Londra a vomitat un melc mare de grădină. Apoi, încă 7 melci, de diverse mărimi, toți vii. Medicul a întrebat-o ce a mâncat, iar Sarah a răspuns: salată din grădină. Concluzia medicului a fost că Sarah înghițise o familie de melci, care s-a dezvoltat în interiorul stomacului ei. Cazul a generat celebra întrebare, formulată într-o revistă medicală: poate trăi melcul de grădină în stomacul uman? Iar răspunsul este: nu, nu se poate.

Sursa: sciencefocus.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *