AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli de inimaSFATURI MEDICALE

Stenoza mitrală: informații esențiale despre patologia valvulară a inimii

Stenoza mitrală este o afecțiune care poate trece neobservată mult timp, dat fiind faptul că simptomele pot evolua lent. Stenoza mitrală poate duce la afecțiuni cardiace grave, iar dacă nu este descoperită și tratată la timp poate cauza decesul. Articolul prezintă ce este stenoza mitrală, care sunt principalele cauze ale acestei afecțiuni, ce simptome ar putea indica stenoza mitrală, ce factori de risc există, dar și care sunt investigațiile în urma cărora se poate stabili diagnosticul, precum și complicațiile, evoluția afecțiunii și tratamentul pentru stenoza mitrală.

Ce este stenoza mitrală?

Stenoza mitrală este o afecțiune ce constă în îngustarea orificiului valvei mitrale a inimii. Atunci când această valvă nu se deschide corespunzător, fluxul de sânge în ventriculul stâng este parțial blocat.

Principala cauză care produce stenoza mitrală este febra reumatică, o afecțiune inflamatorie ce apare pe fondul unei infecții streptococice netratate. Stenoza mitrală afectează mai mult femeile sub vârsta de 45 de ani și este deseori diagnosticată târziu pentru că simptomele nu sunt evidente. Nediagnosticată și netratată, stenoza mitrală poate duce la afecțiuni cardiace grave și chiar la deces prin complicațiile asociate cu această afecțiune. Stenoza mitrală este, de obicei, diagnosticată prin sunetele cardiace tipice și mai apoi confirmată prin identificarea anumitor modificări caracteristice, în urma investigațiilor de ecocardiografie și electrocardiografie.

Stenoza mitrală: Cauze

Principalele cauze care pot conduce la stenoză mitrală sunt:

 • Febra reumatică, o afecțiune ce apare pe fondul unor repetate episoade de infecție streptococică sau scarlatină netratate. Aceasta este o afecțiune care duce la deteriorarea valvei mitrale, determinând îngroșarea sau fuzionarea clapetelor.
 • Deși stenoza mitrală este o afecțiune ce apare la persoanele din categoria de vârstă 30-45 de ani, ea poate apărea și la vârstnici fiind determinată de depozitele de calciu. Aceste depozite se pot acumula în jurul valvei mitrale, ceea ce, în unele cazuri, poate duce la stenoză mitrală.
 • Tratamentul pentru anumite tipuri de cancer, care presupune radiații în zona toracică poate provoca, de asemenea, în unele cazuri, stenoza mitrală.
 • Alte cauze: stenoza mitrală poate fi, în cazuri rare, un defect congenital. În unele cazuri, bebelușii se pot naște cu o valvă mitrală îngustată, iar aceasta este considerată o urgență medicală. Unele boli autoimune, ca de exemplu lupusul eritematos sistemic sau artrita reumatoidă, pot, de asemenea, provoca, în cazuri rare, stenoză mitrală.

Stenoza mitrală: Simptome

În cazul acestei afecțiuni, presiunea acumulată în inimă este trimisă înapoi în plămâni, fapt ce duce la acumularea de lichid și la dificultăți de respirație.

Stenoza mitrală este o afecțiune ale cărei simptome evoluează lent și pot trece neobservate ani de zile. Un pacient cu stenoză mitrală poate trăi cu această afecțiune fără niciun simptom ani de zile, sau poate avea simptome ușoare vreme îndelungată.

Principalele simptome includ:

 • Dificultăți de respirație
 • Oboseală, în special în timpul unei activități fizice mai intense
 • Picioare și glezne umflate
 • Palpitații
 • Dureri în piept
 • Tuse cu sânge
 • Amețeală
 • Leșin
 • Murmur cardiac
 • Acumulare de lichid în plămâni
 • Aritmii
 • Infecții respiratorii frecvente

Simptomele pot apărea sau se pot agrava ori de câte ori crește ritmul cardiac, de exemplu în timpul efortului fizic. Aceste simptome pot fi, de asemenea, declanșate sau accentuate de sarcină sau de orice afecțiune care solicită suplimentar organismul, cum ar fi infecțiile frecvente.

Stenoza mitrală: Factori de risc

Principala cauză a stenozei mitrale este febra reumatică, de aceea este important ca infecțiile streptococice și scarlatina să fie tratate la timp și corespunzător urmând sfatul medicului. În acest sens, este esențial ca infecțiile în gât să fie tratate cu antibiotice recomandate de un medic, în urma unui consult de specialitate, iar administrarea antibioticelor să nu fie neglijată.

Stenoza mitrală: Investigații

Stenoza mitrală este diagnosticată în urma unui examen fizic și a investigațiilor de ecocardiografie, electrocardiografie sau radiografie toracică.

Examenul fizic constă în ascultarea cordului cu stetoscopul, deoarece murmurul cardiac specific stenozei mitrale este un simptom caracteristic și este principala cale de diagnostic. În urma consultului fizic, medicul cardiolog mai poate solicita și alte investigații precum ecocardiografia sau electrocardiografia.

În unele cazuri, se poate recomanda efectuarea unei radiografii pulmonare în cazul în care există suspiciunea unor complicații precum cardiomegalia (inimă mărită), hipertrofia cordului sau ischemia cardiacă.

Evoluție și tratament

Evoluția stenozei mitrale poate fi lentă și asimptomatică, de aceea este importantă prevenția, prin tratarea corespunzătoare a infecțiilor streptococice.

Tratamentul stenozei mitrale se face în funcție de severitatea simptomelor. De obicei, în cazul în care simptomele sunt ușoare, tratamentul medicamentos recomandat de medicul specialist este suficient. Tratamentul medicamentos include administrarea de diuretice, betablocante, blocante ale canalelor de calciu și anticoagulante.

În cazul în care simptomele sunt severe și dacă medicul cardiolog consider necesar, se poate efectua o operație de valvuloplastie, prin care se repară valvele cardiace prin intermediul unui cateter cu balon.

De asemenea, în cazul în care valva este prea grav afectată, aceasta poate fi înlocuită cu una artificială, dar rezultatul unei astfel de intervenții depinde mult de vârsta și starea generală a pacientului.

În îngrijirea pacientului cu stenoză mitrală cu simptome ușoare, trebuie spus că acestea pot fi ameliorate prin mici schimbări ale obiceiurilor zilnice, cum ar fi: evitarea consumului excesiv de alcool, cafea și sare, menținerea unei greutăți corporale normale și exercițiile fizice de intensitate moderată.

Complicații

Netratată, stenoza mitrală poate duce la complicații cum ar fi:

 • Hipertensiune pulmonară
 • Insuficiență cardiacă
 • Edem pulmonar
 • Mărirea inimii
 • Fibrilație atrială

În cazul în care suspectați că suferiți de stenoză mitrală, cereți opinia medicului! Medicul este singurul specialist în măsură să vă evalueze corect starea de sănătate și să vă ofere tratamentul de care aveți nevoie.

În continuare puteți să aflați mai multe informații despre insuficiența cardiacă.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *