ŞTIRI MEDICALE

Aluminiul din antiperspirante, o posibilă cauză a cancerului de sân. La nivel mondial, 2,3 milioane de femei au fost diagnosticate cu această boală anul trecut

Comunitatea științifică dezbate posibilitatea ca unele ingrediente din antiperspirante să reprezinte o cauză a cancerului la sân. Două noi studii realizate în Elveția evidențiază efectele mai puțin benefice pe care le-ar putea avea asupra organismului femeilor sărurile din aluminiu ce intră în compoziția deodorantelor. S-ar părea că aceste substanțe ar putea avea efect cancerigen asupra celulelor mamare.

Cele două studii au fost realizate în Elveția, de către oamenii de știință din cadrul Fondation des Grangettes şi Centre d’Onco-Hématologie, în colaborare cu Universitatea Oxford. Cercetările s-au realizat pe celulele femelelor de hamster și au scos la iveală faptul că acestea pot încorpora aluminiul. „Celulele mamare, inclusiv cele din glandele mamare, atunci când sunt expuse la sărurile de aluminiu, pot încorpora acest metal”, se arată într-unul din cele două studii.

După 24 de ore de la expunere, celulele au dezvoltat o instabilitate genomică prin alterarea structurii și a numărului de cromozomi. Acest fenomen apare, de cele mai multe ori, atunci când au loc transformări maligne provocate de agenți cancerigeni și „confirmă potențialul cancerigen al aluminiului”, așa cum se arată în studiul citat. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în 2020, 2,3 milioane de femei au fost diagnosticate cu cancer la sân, la nivel mondial, iar dintre acestea 685.000 au pierdut lupta cu boala.

Surse:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/breast-cancer

https://www.fondationdesgrangettes.ch/en/content/impact-aluminium-salts-occurence-certain-types-breast-cancer

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Schimbările climatice vor favoriza răspândirea bolilor infecţioase, avertizează specialiștii

1 Minute
Schimbările climatice vor sfârși prin a ucide oameni, prin propagarea bolilor infecțioase, avertizează Fondul Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei…
ŞTIRI MEDICALE

Doi bebeluși gemeni s-au născut din embrioni congelați acum 30 de ani

2 Minute
O pereche de gemeni s-a născut din embrioni înghețați acum mai bine de 30 de ani. Ar putea fi un…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Consumul de alimente sărate și procesate poate crește nivelul de stres

2 Minute
Un consum mare de sare ar putea crește nivelul de stres, susțin oamenii de știință. Un studiu recent arată că…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *