ŞTIRI MEDICALE

Au hrănit șoareci cu grăsimi timp de 30 de săptămâni și au aflat că…

  • O echipă de cercetători a analizat șoareci adulți cu o mutație în proteina umană (P301L), numiți șoareci pR5, împreună cu șoareci de control (cunoscuți ca șoareci de tip sălbatic).
  • La oameni, mutația a fost asociată cu disfuncții care cauzează în mod direct tipul de degenerare nervoasă asociată cu Alzheimer. În mod similar, la șoareci, genele au oferit cercetătorilor o modalitate de a identifica cu precizie mecanismele care leagă demența de alte afecțiuni, cum ar fi diabetul.
  • Cele două grupuri de șoareci au fost hrănite fie cu o dietă obișnuită, fie cu o dietă bogată în grăsimi timp de 30 de săptămâni.
  • Cercetătorii au descoperit, în cazul șoarecilor cu mutația pR5, hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi, o serie de probleme: depresie, anxietate, semne care indică Alzheimer.
  • Cercetarea a fost publicată în Metabolic Brain Disease

Obezitatea și diabetul afectează sistemul nervos central, exacerbând tulburările psihiatrice și declinul cognitiv. Am demonstrat acest lucru în studiul nostru pe șoareci„, a declarat Larisa Bobrovskaya, cercetător în neuroștiințe și biochimist la University of South Australia.

Echipa a investigat intersecția dintre boala Alzheimer, diabetul de tip doi și obezitate: „este bine cunoscut faptul că obezitatea cronică și diabetul zaharat de tip 2 sunt adesea asociate cu boala Alzheimer, împreună cu multe alte comorbidități, inclusiv boli cardiovasculare și disfuncții renale„, scrie echipa.

Mai mult, obezitatea și diabetul de tip 2 sunt din ce în ce mai mult legate de afectarea funcției sistemului nervos central, prin exacerbarea tulburărilor psihiatrice și cognitive, inclusiv a tulburărilor de dispoziție, a declinului cognitiv și a demențelor.

În articolul sursă, se notează că acest tip de descoperire, probabil nu o să ajute pe nimeni să dezvolte obiceiuri alimentare mai bune, dar este capabil să ofere mai multe instrumente pentru investigarea legăturii dintre dietă și sănătate mintală. 

„Descoperirile noastre subliniază importanța abordării epidemiei globale de obezitate. Este foarte probabil ca o combinație de obezitate, vârstă și diabet să ducă la un declin al capacităților cognitive, la boala Alzheimer și la alte tulburări de sănătate mintală„, spune Bobrovskaya.

Sursa: sciencealert.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Vitamina K1 poate reduce riscul de fracturi osoase, arată un nou studiu

2 Minute
Un consum mai mare de vitamina K1 poate reduce riscul de fracturi osoase la persoanele vârstnice, arată un nou studiu…
ŞTIRI MEDICALE

Un cardiolog renumit în SUA a numit 5 alimente pe care nu le mănâncă niciodată

3 Minute
Cardiologul Harmony Reynolds, medic renumit în Statele Unite ale Americii, spune că evită să consume alimente precum chipsurile de cartofi,…
ŞTIRI MEDICALE

Care este cantitatea de apă pe care o persoană trebuie să o bea într-o zi? O nouă cercetare vine cu lămuriri

3 Minute
Se spune că oamenii trebuie să bea opt pahare de apă pe zi, adică echivalentul a doi litri de apă,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *