AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli infecțioase

Leptospiroza – generalități, semne și simptome. Află ce trebuie să faci.

Leptospiroza este o boală infecțioasă a oamenilor și animalelor cauzată de spirochete patogene din genul leptospira. Este considerată cea mai frecventă zoonoză (infecție contagioasă) din lume și este deseori asociată cu mediile în care condițiile de igienă sunt precare și implică activități agricole, cu animale sau apă.

Articolul prezintă cauzele, simptomele și pericolele leptospirozei pentru om, precum și metodele de prevenție.

Ce este leptospiroza?

Leptospiroza este o infecție bacteriană care afectează deopotrivă oamenii și animalele. Leptospiroza este cauzată de o bacterie de genul leptospira. Leptospiroza se transmite prin urina animalelor, în special a câinilor, rozătoarelor și animalelor de curte. Deși unele animale pot să nu aibă simptome, acestea pot fi purtătoare ale infecției.

La om, poate provoca o gamă largă de simptome, multe dintre ele putând fi confundate cu simptomele unei alte boli infecțioase.

Cauzele leptospirozei

Leptospiroza este cauzată de bacterii de tipul leptospira benignă sau de tipul leptospira ictero-hemoragiae, iar aceasta determină forme grave, care pot pune viața în pericol.
Germenul este purtat de multe animale,  trăiește în rinichii acestora, de unde ajunge în sol și apoi în apă prin urina acestora.
Germenul poate pătrunde în organism prin zgârieturi sau răni, sau zone uscate ale pielii. De asemenea, poate pătrunde prin nas, gură sau organele genitale.
Leptospiroza nu se transmite de la om la om decât prin sex sau alăptare.

Leptrospiroza: simptome

În cele mai multe cazuri, leptospiroza umană este neplăcută, dar nu pune în pericol viața și rareori durează mai mult de o săptămână.
De asemenea 10% dintre pacienții infectați cu forme severe de leptospiroză, deși se vor vindeca, vor suferi apoi recidive. Acest fenomen se numește boala Weil și poate provoca probleme grave de sănătate, motiv pentru care necesită spitalizare.
Leptospiroza la om poate determina o gamă largă de simptome ce pot fi confundate adesea cu simptomele altor boli infecțioase sau afecțiuni. Informează-te și află mai multe despre bolile infecțioase pentru a identifica simptomele și riscurile.

Printre semnele și simptomele pe care le poate da leptospiroza umană se numără:
– febră mare
– dureri de cap
– frisoane
– dureri musculare
– vărsături
– icter (piele și ochi galbeni)
– ochi roșii
– dureri abdominale
– diaree
– erupții cutanate

De obicei, leptospiroza provocată de leptospire benigne poate evolua monosindromatic sau cu afectarea ficatului și rinichiului în grade variabile. Leptospiroza provocată de leptospie ictero-hemoragiae, pe de altă parte, provoacă leptospiroza ictero-hemoragică, iar aceasta îmbracă forme severe, plurisindromatice, care evoluează adesea spre insuficiență hepato-renală și sindrom hemoragipar.

Perioada dintre expunerea la o sursă contaminată și momentul declanșării bolii variază între 2 zile și 4 săptămâni. Boala debutează brusc, în general cu febră, dar și cu alte simptome.

Leptospiroza poate apărea în două faze:
– după prima fază, caracterizată prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, vărsături, diaree, pacientul se poate însănătoși o perioadă dar apoi se poate îmbolnăvi din nou.
faza a doua, care apare în acest caz, este mai severă și poate provoca insuficiență renală sau hepatică și meningită.

În acest caz este important să vă adresați de urgență medicului și să fiți spitalizat pentru a evita efectele grave pe termen lung.

Boala durează de la câteva zile, până la 3 săptămâni sau mai mult. Fără tratament, recuperarea poate dura câteva luni.

Diagnostic

Confirmarea unui caz de leptospiroză suspectat clinic se stabilește pe baza analizelor de sânge specifice, repetate la un interval de două săptămâni, care pot identifica prezența bacteriei.
De asemenea, mai poate fi recomandat testul ADN și urocultura care poate furniza informații suplimentare pentru stabilirea tratamentului corect.
Leptospiroza este diagnosticată și în urma analizării simptomelor, a istoricul medical al pacientului, precum și a informațiilor cu privire la momentul contaminării.

Prevenție

Leptospiroza este o boală la care sunt expuse mai mult anumite categorii de persoane:
– fermierii
– medicii veterinari
– persoanele care lucrează în subteran
– persoanele care lucrează în abatoare
– persoanele care fac activități în aer liber, în special în apropierea unor surse de apă.

Prevenția și controlul se concentrează în principal pe identificarea și reducerea posibilei surse de infecție cu leptospiroză. Este, de asemenea, de ajutor purtarea de îmbrăcăminte de protecție dacă sunteți în preajma animalelor sau surselor de apă posibil infectate.

Surse:
https://www.cdc.gov/
https://www.webmd.com/
https://emedicine.medscape.com/
https://www.ecdc.europa.eu/

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *