ŞTIRI MEDICALE

Cancerul de sân se răspândește mai agresiv noaptea, arată un nou studiu

  • Rezultatele unui nou studiu arată că e falsă presupunerea că metastazele cancerului de sân se produc în același ritm 
  • Cercetătorii au observat o diferență inexplicabilă în ceea ce privește numărul de celule tumorale circulante în probele analizate în momente diferite ale zilei.  
  • Cele mai multe celule tumorale circulante (78,3%) au fost găsite în probele de sânge prelevate noaptea, în timp ce în probele din timpul zilei s-a găsit o cantitate mult mai mică.
  • Rezultatul ar putea schimba în viitor modul în care medicii colectează probe de sânge de la persoanele cu cancer, spun cercetătorii 
  • Rezultatele au fost publicate în revista Nature

În opinia noastră, aceste rezultate pot indica necesitatea ca profesioniștii din domeniul sănătății să înregistreze sistematic momentul în care efectuează biopsiile„, spune autorul principal Nicola Aceto, profesor de oncologie moleculară la ETH Zurich. „Acest lucru ar putea ajuta la realizarea unor date cu adevărat comparabile. Unii dintre colegii mei lucrează dimineața devreme sau seara târziu; uneori, ei analizează sângele și la ore neobișnuite”, spune Aceto.

Șoarecii care păreau să aibă un număr mult mai mare de celule canceroase circulante decât oamenii au oferit un alt indiciu: șoarecii dorm în timpul zilei, atunci când se iau cel mai des probe de sânge. 

Pentru a investiga ce se întâmpla, cercetătorii elvețieni au studiat 30 de femei cu cancer de sân (21 de paciente cu cancer de sân în fază incipientă care nu făcuse metastaze și nouă paciente cu boală metastatică în stadiul IV).  Aceștia au descoperit „un model surprinzător și neașteptat”: cele mai multe celule tumorale circulante (78,3%) au fost găsite în probele de sânge prelevate noaptea, în timp ce în probele din timpul zilei s-a găsit o cantitate mult mai mică.

Când cercetătorii au injectat șoareci cu celule de cancer de sân și au prelevat probe de sânge în timpul zilei, au constatat același rezultat. Celulele tumorale circulante erau mult mai multe atunci când șoarecele se afla în repaus. Interesant este faptul că celulele canceroase colectate în perioada de repaus erau „foarte predispuse la metastaze, în timp ce celulele tumorale circulante generate în timpul fazei active sunt lipsite de capacitatea de metastază„, au declarat cercetătorii. 

În cadrul unui alt experiment, cercetătorii au testat dacă administrarea unor hormoni asemănători cu cei care se găsesc în organism atunci când șoarecii sunt treji ar afecta numărul de celule tumorale circulante atunci când șoarecii sunt în repaus. Aceștia au injectat șoareci cu testosteron, insulină (un hormon care face posibilă transformarea zahărului în energie) și dexametazonă (o substanță chimică sintetică care acționează ca și cortizolul, hormonul stresului). 

Cercetătorii au constatat o „reducere semnificativă” a numărului de celule tumorale circulante într-o probă de sânge prelevată în timpul perioadei de repaus (când tumora ar fi în mod normal cea mai agresivă).

Studiul în discuție este disponibil aici: https://www.nature.com/articles/s41586-022-04875-y

Sursa: sciencealert.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *