ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cartofii incluși în dieta zilnică ar putea crește riscul de diabet. „Depinde cum sunt gătiți”, spun cercetătorii

  • Un nou studiu al cercetătorilor din Australia indică faptul că legumele în general reduc riscul de diabet, cu excepția cartofilor.
  • În funcție de modul în care sunt gătiți cartofii, aceștia fie nu pot avea niciun efect asupra riscului de diabet, fie îl pot crește semnificativ.
  • Rezultatele cercetării aprofundate au fost publicate în jurnalul științific „Diabets Care”.

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Edith Cowan (ECU) din Perth, Australia, publicat în revista de specialitate „Diabetes Care”, arată că legumele în general reduc riscul de diabet, cu excepția cartofilor. 

În cadrul cercetării, participanții care au consumat legume – mai puțin cartofi – au avut un risc redus de diabet cu 21% decât cei care nu au inclus cantități substanțiale de legume în dieta lor zilnică. Nu a existat niciun beneficiu suplimentar pentru cei care au mâncat mai mult de 150-250 de grame de legume pe zi, mai arată studiul. Totuși, ce efecte există atunci când sunt incluși cartofii în alimentație?

Felul în care sunt gătiți cartofii contează, arată studiul

În funcție de modul în care sunt gătiți cartofii, arată studiul, aceștia fie nu pot avea niciun efect asupra riscului de diabet, fie îl pot crește semnificativ.

Potrivit cercetării realizate în Australia, cartofii simpli fierți – și probabil cartofii copți simpli, deși nu au fost luați în considerare în studiu – nici nu reduc și nici nu măresc riscul de diabet. Cu toate acestea, cartofii prăjiți, piureul de cartofi gătit cu unt și alte ingrediente și chipsurile de cartofi cresc riscul de diabet.

Legumele cel mai strâns asociate cu reducerea riscului de diabet au fost legumele cu frunze verzi și legumele crucifere, adică broccoli, varza, conopida.

Autorii studiului și-au extras concluziile dintr-o analiză realizată în Danemarca pe 54.793 de participanți, în urma căreia au fost extrase date despre sănătatea persoanelor din 1993 până în 1997. Toți erau rezidenți ai regiunilor Copenhaga și Aarhus din Danemarca, iar vârsta lor la începutul studiului a variat între 50 și 64 de ani. Participanții au completat chestionare extinse despre alimente, iar cercetătorii au înregistrat greutatea, măsurătorile taliei și înălțimea. Dintre acești oameni, 7.695 au dezvoltat diabet de tip 2, în medie 16 ani mai târziu.

De ce contează metoda de gătit?

Autorul principal al studiului, dr. Nicola P. Bondonno, cercetător postdoctoral la Școala de Științe Medicale a Sănătății din ECU, a declarat pentru Medical News Today:

„Am aprofundat metodele utilizate în fiecare studiu individual și am văzut că multe studii au inclus cartofii în estimarea consumului de legume și nu au luat în considerare metoda de preparare a acestora”, a spus ea.

De asemenea, alte studii nu au luat în considerare întotdeauna „dieta de bază a persoanelor care consumă cantități mari de cartofi, care includea de obicei cantități mari de carne roșie, un factor de risc pentru diabetul de tip 2”.

Dr. Jason Ng, profesor clinic asociat de medicină la Universitatea din Pittsburgh, PA, care nu este implicat în acest studiu, a explicat că „toți cartofii prăjiți și chipsurile de cartofi sunt alimente bogate în amidon, cu un număr mai mare de carbohidrați”.

„Aceste tipuri de alimente”, a spus el, „determină organismul să producă mai multă insulină pentru a controla zahărul din sânge și, dacă sunt consumate în cantități mai mari, vă pot face să creșteți în greutate în abdomen, ceea ce poate provoca rezistență la insulină. Acest lucru poate duce la diabet zaharat.”

Noul studiu a evaluat separat efectele atât ale legumelor, cât și ale cartofilor. Ei au ajuns la concluzia că efectul neutru al cartofilor asupra riscului de diabet – sau chiar negativ dacă nu sunt gătiți corespunzător – a mascat adevăratul beneficiu al consumului de legume.

Cum pot legumele să reducă riscul de diabet?

Autorii studiului recunosc că nu este clar cum legumele ar putea reduce riscul de diabet.

„Legumele”, a spus dr. Bondonno, „conțin nutrienți și compuși bioactivi, de exemplu, fibre, polifenoli, vitamina K și nitrați”. Astfel de nutrienți pot favoriza sănătatea metabolică. „Dar sunt, de asemenea, relativ sărace în calorii”, a mai spus cercetătoarea.

De asemenea, dr. Bondonno a speculat că „deși cartofii conțin nutrienți și fibre, ei nu sunt o sursă la fel de bogată ca alte legume și au o densitate energetică comparativ mai mare.”

În studiu, incluzând toate formele în care oamenii mănâncă cartofi – cu excepția cartofilor prăjiți și a chipsurilor – riscul de diabet a crescut cu 9%.

Acest lucru nu înseamnă că, totuși, cartofii nu-și au locul într-o dietă sănătoasă.

„Cu siguranță, o cantitate adecvată dintr-un cartof în contextul unei mese bine echilibrate de proteine și legume vă poate oferi toți nutrienții de care aveți nevoie, făcându-vă totodată să vă simțiți mai sănătoși, ceea ce vă poate reduce riscul de diabet. Moderația și echilibrul dintre alimente este cheia oricărei dietă bună.”, a mai explicat dr. Jason Ng, profesor clinic asociat de medicină la Universitatea din Pittsburgh.

Studiul complet al cercetătorilor australieni poate fi aprofundat aici.

Sursa: medicalnewstoday.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *