ŞTIRI MEDICALE

Primele rezultate pozitive pentru un vaccin împotriva cancerului de piele

  • Compania americană Moderna a anunțat progrese în dezvoltarea unui vaccin împotriva cancerului de piele.
  • Primele teste efectuate în colaborare cu laboratorul Merck arată rezultate preliminare pozitive pentru vaccinul pe bază de ARN mesager, atunci când acesta este administrat în combinaţie cu un medicament împotriva cancerului.
  • Aproximativ 325.000 de noi cazuri de cancer de piele au fost diagnosticate la nivel mondial.

Compania americană Moderna a anunțat progrese în dezvoltarea unui vaccin împotriva cancerului de piele. Primele teste efectuate în colaborare cu laboratorul Merck arată rezultate preliminare pozitive pentru vaccinul pe bază de ARN mesager, atunci când acesta este administrat în combinaţie cu un medicament împotriva anticancer, relatează AP.

Testele au fost realizate pe un eșantion de 157 de persoane cu melanom. Rezultatele au arătat că administrarea vaccinului în acelaşi timp cu medicamentul împotriva cancerului Keytruda a redus riscul reapariţiei cancerului sau de deces cu 44%, comparativ cu persoanele tratate numai cu medicamentul anticancer.

„Suntem foarte încântați, vom trece foarte repede alături de Merck în faza 3 pentru acest studiu. Pentru prima dată, am demonstrat potenţialul ARN mesager de a avea un impact în timpul unui studiu clinic randomizat asupra melanomului”, a declarat Stephane Bancel, directorul general al Moderna, într-un comunicat.

Studiile pentru vaccinul împotriva cancerului de piele vor continua

Cele două companii au mai anunțat că în perioada următoare vor face publice rezultatele complete ale studiului. Iar în 2023 Moderna și Merck intenționează să extindă cercetările pe un număr mai mare de pacienți, în studii de fază 3. Deocamdată, primele rezultate nu au fost încă evaluate de alţi oameni de ştiinţă din acest domeniu.

Tehnologia ARN mesager, devenită cunoscută în dezolvarea vaccinurilor anti-Covid, este în prezent considerată promiţătoare în lupta împotriva multor alte boli. Medicamentul împotriva cancerului Keytruda este deja autorizat în Statele Unite.

Potrivit celor două companii, vaccinul dezvoltat împotriva melanomului este „personalizat”, „proiectat şi produs pe baza semnăturii mutaţionale unice” identificate pe tumora pacientului. Pacienţii au fost supuşi unei intervenţii chirurgicale în cadrul studiului pentru îndepărtarea tumorii înainte de a primi tratament, până la nouă doze de vaccin.

Surse: AP News/cnbc.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *