ŞTIRI MEDICALE

Primele rezultate pozitive pentru un vaccin împotriva cancerului de piele

  • Compania americană Moderna a anunțat progrese în dezvoltarea unui vaccin împotriva cancerului de piele.
  • Primele teste efectuate în colaborare cu laboratorul Merck arată rezultate preliminare pozitive pentru vaccinul pe bază de ARN mesager, atunci când acesta este administrat în combinaţie cu un medicament împotriva cancerului.
  • Aproximativ 325.000 de noi cazuri de cancer de piele au fost diagnosticate la nivel mondial.

Compania americană Moderna a anunțat progrese în dezvoltarea unui vaccin împotriva cancerului de piele. Primele teste efectuate în colaborare cu laboratorul Merck arată rezultate preliminare pozitive pentru vaccinul pe bază de ARN mesager, atunci când acesta este administrat în combinaţie cu un medicament împotriva anticancer, relatează AP.

Testele au fost realizate pe un eșantion de 157 de persoane cu melanom. Rezultatele au arătat că administrarea vaccinului în acelaşi timp cu medicamentul împotriva cancerului Keytruda a redus riscul reapariţiei cancerului sau de deces cu 44%, comparativ cu persoanele tratate numai cu medicamentul anticancer.

„Suntem foarte încântați, vom trece foarte repede alături de Merck în faza 3 pentru acest studiu. Pentru prima dată, am demonstrat potenţialul ARN mesager de a avea un impact în timpul unui studiu clinic randomizat asupra melanomului”, a declarat Stephane Bancel, directorul general al Moderna, într-un comunicat.

Studiile pentru vaccinul împotriva cancerului de piele vor continua

Cele două companii au mai anunțat că în perioada următoare vor face publice rezultatele complete ale studiului. Iar în 2023 Moderna și Merck intenționează să extindă cercetările pe un număr mai mare de pacienți, în studii de fază 3. Deocamdată, primele rezultate nu au fost încă evaluate de alţi oameni de ştiinţă din acest domeniu.

Tehnologia ARN mesager, devenită cunoscută în dezolvarea vaccinurilor anti-Covid, este în prezent considerată promiţătoare în lupta împotriva multor alte boli. Medicamentul împotriva cancerului Keytruda este deja autorizat în Statele Unite.

Potrivit celor două companii, vaccinul dezvoltat împotriva melanomului este „personalizat”, „proiectat şi produs pe baza semnăturii mutaţionale unice” identificate pe tumora pacientului. Pacienţii au fost supuşi unei intervenţii chirurgicale în cadrul studiului pentru îndepărtarea tumorii înainte de a primi tratament, până la nouă doze de vaccin.

Surse: AP News/cnbc.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cancerul de sân: Majoritatea femeilor nu conștientizează sau subestimează factorii de risc ce duc la apariția bolii

2 Minute
Cancerul de sân este cel mai frecvent diagnosticat cancer la nivel global și, potrivit cercetătorilor de la Agenția Internațională pentru…
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Persoanele care vor să se vaccineze împotriva gripei sezoniere o pot face și în farmacii

2 Minute
Vaccinarea antigripală a început şi în farmaciile comunitare autorizate în acest sens de către Ministerul Sănătăţii în cadrul unui program…
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Recomandări ale Ministerului Sănătății în contextul instituirii stării de alertă epidemiologică din cauza gripei

2 Minute
Primele două decese au fost înregistrate din cauza gripei, între care o femeie de 25 de ani care nu avea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *