ŞTIRI MEDICALE

Primele rezultate pozitive pentru un vaccin împotriva cancerului de piele

  • Compania americană Moderna a anunțat progrese în dezvoltarea unui vaccin împotriva cancerului de piele.
  • Primele teste efectuate în colaborare cu laboratorul Merck arată rezultate preliminare pozitive pentru vaccinul pe bază de ARN mesager, atunci când acesta este administrat în combinaţie cu un medicament împotriva cancerului.
  • Aproximativ 325.000 de noi cazuri de cancer de piele au fost diagnosticate la nivel mondial.

Compania americană Moderna a anunțat progrese în dezvoltarea unui vaccin împotriva cancerului de piele. Primele teste efectuate în colaborare cu laboratorul Merck arată rezultate preliminare pozitive pentru vaccinul pe bază de ARN mesager, atunci când acesta este administrat în combinaţie cu un medicament împotriva anticancer, relatează AP.

Testele au fost realizate pe un eșantion de 157 de persoane cu melanom. Rezultatele au arătat că administrarea vaccinului în acelaşi timp cu medicamentul împotriva cancerului Keytruda a redus riscul reapariţiei cancerului sau de deces cu 44%, comparativ cu persoanele tratate numai cu medicamentul anticancer.

„Suntem foarte încântați, vom trece foarte repede alături de Merck în faza 3 pentru acest studiu. Pentru prima dată, am demonstrat potenţialul ARN mesager de a avea un impact în timpul unui studiu clinic randomizat asupra melanomului”, a declarat Stephane Bancel, directorul general al Moderna, într-un comunicat.

Studiile pentru vaccinul împotriva cancerului de piele vor continua

Cele două companii au mai anunțat că în perioada următoare vor face publice rezultatele complete ale studiului. Iar în 2023 Moderna și Merck intenționează să extindă cercetările pe un număr mai mare de pacienți, în studii de fază 3. Deocamdată, primele rezultate nu au fost încă evaluate de alţi oameni de ştiinţă din acest domeniu.

Tehnologia ARN mesager, devenită cunoscută în dezolvarea vaccinurilor anti-Covid, este în prezent considerată promiţătoare în lupta împotriva multor alte boli. Medicamentul împotriva cancerului Keytruda este deja autorizat în Statele Unite.

Potrivit celor două companii, vaccinul dezvoltat împotriva melanomului este „personalizat”, „proiectat şi produs pe baza semnăturii mutaţionale unice” identificate pe tumora pacientului. Pacienţii au fost supuşi unei intervenţii chirurgicale în cadrul studiului pentru îndepărtarea tumorii înainte de a primi tratament, până la nouă doze de vaccin.

Surse: AP News/cnbc.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

OMS avertizează: Folosirea îndulcitorilor pentru a slăbi reprezintă un pericol pentru sănătate

2 Minute
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trage un semnal de alarmă cu privire la folosirea îndulcitorilor fără zahăr (NSS) pentru pierderea…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Consumul de broccoli poate reduce alergiile cutanate, arată un studiu realizat în Franța

2 Minute
Consumul de broccoli sau varză ar limita severitatea alergiilor pielii, arată un studiu recent realizat de Institutul Naţional pentru Sănătate…
ŞTIRI MEDICALE

INSP: 30% din afecţiunile diareice şi 20% din infecţiile respiratorii pot fi prevenite prin igienizarea consecventă a mâinilor

1 Minute
Măsurile eficiente de prevenire și control al infecțiilor, inclusiv igiena mâinilor, previn 70% din infecțiile asociate asistenței medicale (IAAM), contribuind…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *