ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cât de multă mișcare este necesară pentru a „compensa” o zi de stat la birou sau pe canapea?

  • Sedentarismul poate avea consecințe grave asupra sănătății, avertizează oamenii de știință.
  • Cercetările sugerează că aproximativ 30-40 de minute pe zi de mișcare compensează orele în șir petrecute stând la birou sau pe canapea.
  • Mersul pe scări în loc să luați liftul, jocul cu copiii și animalele de companie, participarea la yoga sau dans, efectuarea treburilor casnice, mersul pe jos și mersul cu bicicleta sunt toate prezentate ca modalități prin care oamenii pot fi mai activi.

Este știut faptul că sedentarismul, respectiv statul ore în șir la birou sau pe canapea, poate avea consecințe nefaste pentru sănătate. Dar cât de mult exercițiu este necesar pentru a contracara efectele negative? Cercetările sugerează că aproximativ 30-40 de minute pe zi de mișcare ar trebui să facă acest lucru.

Până la 40 de minute de „activitate fizică de intensitate moderată și ridicată” în fiecare zi este suficient pentru a echilibra 10 ore de stat pe scaun sau pe canapea, arată o analiză. Aceasta se bazează pe un studiu publicat în 2020, care analizează nouă cercetări anterioare ce au implicat un total de 44 370 de persoane din patru țări diferite și care au purtat un dispozitiv de urmărire și înregistrare a activității fizice.

Cercetarea a arătat și că riscul de deces în rândul celor cu un stil de viață mai sedentar a crescut pe măsură ce timpul petrecut făcând sport sau orice alt tip de mișcare de intensitate moderată a scăzut.

Oamenii de știință recomandă 30-40 de minute de mișcare pe zi

„La indivizii activi care fac aproximativ 30-40 de minute de activitate fizică pe zi riscul de deces este redus, la fel ca în cazul celor care fac sport intens”, au explicat cercetătorii în lucrarea lor.

Cu alte cuvinte, desfășurarea unor activități destul de intense – mersul cu bicicleta, mersul alert, grădinăritul – vă poate reduce riscul de deces provocat de sedentarism. Studiul este cu atât mai relevant cu cât nu s-a bazat pe autoraportări din partea subiecților, ci pe o monitorizare a lor.

Studiul a fost publicat atunci în paralel cu Ghidul Global al Organizației Mondiale a Sănătății 2020 privind activitatea fizică și comportamentul sedentar, elaborat de 40 de oameni de știință de pe șase continente. British Journal of Sports Medicine (BHSM) a scos, de asemenea, o ediție specială pentru a prezenta atât studiul, cât și liniile revizuite.

Orice tip de activitate fizică este bună pentru sănătate

„Toate activitățile fizice contează și orice tip de mișcare este mai bun decât nimic”, a spus cercetătorul Emmanuel Stamatakis, de la Universitatea din Sydney, Australia. „Oamenii își pot proteja sănătatea și pot compensa efectele nocive ale inactivității fizice”, a mai spus acesta.

Mersul pe scări în loc să luați liftul, jocul cu copiii și animalele de companie, participarea la yoga sau dansul, efectuarea treburilor casnice, mersul pe jos și mersul cu bicicleta sunt toate prezentate ca modalități prin care oamenii pot fi mai activi, mai spun cercetătorii.

Este dificil să faci recomandări pentru toate vârstele și tipurile de corp, dar intervalul de 30-40 de minute pe zi este relevant în acest context. Pe măsură ce se pune accentul pe astfel de cercetări, ar trebui să aflăm mai multe despre cum să ne menținem sănătoși chiar dacă trebuie să petrecem mult timp la birou sau acasă, lucrând.

Cercetarea a fost publicată în British Journal of Sports Medicine.

Sursa: sciencealert.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *