CORONAVIRUSInformări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

Cât de sigure sunt vaccinurile COVID-19?

Comitetul de siguranță al Agenției Europene pentru Medicamente (PRAC) a dat publicității concluziile privind vaccinurile COVID-19. Evaluarea acestora reprezintă un aspect de rutină al activităților de farmacovigilență și este esențială pentru a se asigura că autoritățile de reglementare au cunoștințe cuprinzătoare despre beneficiile și riscurile unui medicament.

Concluziile PRAC sunt următoarele:

• Există cel puțin o posibilitate rezonabilă de asociere cauzală între vaccin și cazurile raportate de tumefiere la nivelul feței la persoanele cărora li s-au administrat anterior injecții de tip umplere dermică (substanțe moi, de consistență gelatinoasă, injectate subcutanat).

• Beneficiile vaccinului COVID-19 Janssen depășesc riscurile apariției reacțiilor adverse. Totuși, PRAC a recomandat actualizarea suplimentară a atenționării referitoare la sindromul de tromboză (formarea cheagurilor de sânge la nivelul vaselor sanguine) cu trombocitopenie (număr scăzut de trombocite din sânge) în informațiile despre produs.

• PRAC continuă să monitorizeze îndeaproape vaccinurile COVID-19 Comirnaty și Moderna pentru a detecta cazuri de formare de cheaguri sanguine cu caracteristici neobișnuite, asociate cu niveluri scăzute de trombocite.

• PRAC evaluează raportările de sindrom Guillain-Barré (afecțiune a sistemului imunitar ce determină inflamația nervului și poate duce la durere, amorțire, atrofie musculară și dificultăți de mers) în urma administrării vaccinului COVID-19 AstraZeneca.

• PRAC evaluează rapoartele de miocardită în urma administrării Comirnaty și vaccinului COVID-19 Moderna. În prezent, nu există nicio dovadă că aceste cazuri s-ar datora vaccinului. Cu toate acestea, comitetul a solicitat deținătorului autorizației de punere pe piață să furnizeze date suplimentare detaliate, inclusiv o analiză a evenimentelor în funcție de vârstă și sex, în contextul următorului raport pentru a decide dacă mai sunt necesare și alte acțiuni de reglementare.

Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a vaccinurilor împotriva coronavirus au obligația de a transmite lunar rezumate ale rapoartelor privind siguranța în contextul pandemiei către Agenția Europeană pentru Medicamente.

Sursa: https://www.anm.ro/_/COMUNICATE%20DE%20PRESA/Meeting%20highlights_PRAC_3-6%20May%202021_RO.pdf

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Un hotel din Republica Dominicană a transformat un etaj întreg al hotelului în spital pentru turiști

1 Minute
Este evident că pandemia a influențat toate domeniile și continuă să ne schimbe viața și obiceiurile. Mai multe hoteluri din…
ŞTIRI MEDICALE

Un studiu recent, realizat în cadrul programului REACT, arată că două treimi din pacienții infectați cu varianta Omicron spun că se află la o doua infectare.

1 Minute
În cadrul cercetării au fost studiați peste 2 milioane de oameni, voluntari din Marea Britanie. Varianta Omicron a fost identificată…
ŞTIRI MEDICALE

Medicii din Cehia se confruntă cu atacuri violente fizic, pe stradă, din partea unor cetățeni care se opun restricțiilor Covid-19 și vaccinării.

1 Minute
În Praga sunt organizate cursuri dedicate medicilor pentru a putea evita situațiile conflictuale pe care le generează cei care se…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.