Afecțiuni neurologiceAFECȚIUNI ȘI TRATAMENTE

O afecțiune mai puțin cunoscută: sindromul picioarelor neliniștite

Sindromul picioarelor neliniștite nu este o boală foarte cunoscută. Chiar și atunci când se confruntă cu simptomele ei, mulți dintre cei afectați nu știu cărui specialist să se adreseze.

O afecțiune ale cărei cauze sunt încă dezbătute de cercetători este sindromul picioarelor neliniștite. Cei afectați de această boală simt nevoia acută de a-și mișca picioarele, în special în timpul repaosului. Cunoscută și ca boala Willis-Ekbom, aceasta poate debuta la orice vârstă și, de regulă, se agravează de-a lungul timpului. Se estimează că 5% din populația generală este afectată, potrivit https://www.hopkinsmedicine.org/. Iar incidența bolii crește substanțial odată cu înaintarea în vârstă.

Când a fost descoperit sindromul picioarelor neliniștite

Simptomele acestei afecțiuni au fost menționate pentru dată în anii 1600, de Sir Thomas Willis. El a vorbit despre tulburările de somn și de nevoia de mișcare a membrelor, experimentate de pacienții afectați de această boală. Cercetările au fost reluate în anii 1940 de neurologul suedez Karl-Axel Ekbom, arată https://ceufast.com. El a cuprins, în teza sa de doctorat, date despre simptome, diagnostic diferențial, prevalență și apariția acestei boli în timpul sarcinii.

Cum se manifestă sindromul picioarelor neliniștite

Această afecțiune a sistemului nervos central se caracterizează printr-o nevoie intensă de a-ți mișca picioarele, în special în timpul odihnei sau în momentul în care te pregătești pentru somn. Aceste senzații neplăcute se estompează în timpul mișcării, însă revin, de regulă, în momentul repausului.

Potrivit Continuing Nursing Education, mulți pacienți acuză senzații neplăcute care dispar doar în momentul în care își mișcă picioarele. Din această cauză, au probleme cu somnul, resimt disconfort și oboseală.

Potrivit https://www.hopkinsmedicine.org/, cei afectați de acest sindrom se confruntă cu:

Senzații de disconfort la nivelul picioarelor

De regulă, aceste senzații neplăcute sunt resimțite la nivelul gambei și pot afecta ambele picioare. La unele persoane, acestea se manifestă și la nivelul brațelor.

Simptome care devin mai neplăcute în timpul nopții

Unele persoane pot experimenta aceste senzații doar seara, în timp ce încearcă să adoarmă, sau când vor doar să ia o pauză. În consecință, cei afectați dezvoltă tulburări de somn, deoarece nu se mai pot odihni corespunzător. Unele persoane experimentează aceste senzații și în timpul zilei, ele devenind însă mult mai intense noaptea.

Simptome care se atenuează odată cu mișcarea

Cei care suferă de această afecțiune realizează că trebuie să se miște pentru a elimina senzațiile neplăcute. Însă, în momentul în care aceștia revin în starea de repaus, simptomele se manifestă din nou. Unele persoane se pot confrunta cu mișcări involuntare ale picioarelor sau cu mișcări ritmice ori semi-ritmice în timpul somnului. De aici și numele acestei boli, acela de „picior neliniștit“.

Ce cauzează sindromul picioarelor neliniștite

În ultimii 20 de ani, au existat numeroase cercetări menite a înțelege cauzele sindromului picioarelor neliniștite. Studiile arată că apariția acestei boli poate fi determinată de concentrațiile de fier și dopamină din creier și de factorul genetic, arată https://www.hopkinsmedicine.org/.

Un studiu realizat în 2018 de Universitatea Gottingen în colaborare cu Universitatea Sydney și Universitatea Vanderbilt, publicat în The Journal of Physiology, oferă însă o nouă perspectivă. Pentru prima dată, cercetătorii arată că și celulele nervoase joacă un rol în manifestarea acestei afecțiuni, potrivit https://www.physoc.org. Studiul arată că mișcările involuntare sunt cauzate de excitabilitatea crescută a celulelor nervoase care transmit mesaje mușchilor, rezultând un număr crescut de mesaje trimise între aceste celule.

Tratamentul sindromului picioarelor neliniștite

În prezent, nu există un medicament anume care să funcționeze pentru toți cei afectați, însă acestora le poate fi recomandat tratamentul cu agoniști dopaminergici, potrivit https://www.cdt-babes.ro. Pentru diagnostic și tratament, cei care se confruntă cu aceste simptome trebuie să se adreseze unui medic neurolog.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *