ŞTIRI MEDICALE

Ce au observat cercetătorii când șoarecii tineri au primit sânge de la șoareci mai în vârstă

  • În cadrul unui nou experiment, șoareci masculi, în vârstă de 3 luni au primit transfuzii de sânge de la șoareci mai în vârstă, de 22-24 de luni. 
  • Cercetătorii au testat forța musculară pentru a observa efectul de îmbătrânire a țesuturilor
  • De asemenea, șoarecii mai în vârstă au primit sânge de la cei mai tineri, iar cercetătorii au observat că oboseala a scăzut, iar rezistența musculară a crescut 
  • Cercetarea a fost publicată în revista Nature Metabolism

În cadrul unui nou experiment, șoarecii tineri au experimentat pentru scurt timp semnele bătrâneții atunci când oamenii de știință le-au infuzat sângele unor șoareci mai în vârstă. Un efect similar de îmbătrânire a avut loc atunci când celulele umane au fost scufundate în plasma unor persoane mai în vârstă.

Șoarecilor tineri – toți masculi, în vârstă de trei luni  – li s-a făcut o transfuzie de sânge de la un șoarece mai în vârstă, de 22-24 de luni. Șoarecii mai tineri au fost apoi testați pentru forța musculară pentru a vedea dacă sângele vechi a creat efectul de îmbătrânire a țesuturilor.

În comparație cu un grup de control (șoareci tineri care au primit o transfuzie de sânge de la un alt șoarece tânăr), șoarecii care au primit sânge de la un șoarece bătrân au avut „o forță de contracție maximă scăzută și rate semnificativ mai scurte de dezvoltare a forței și de relaxare în timpul contracțiilor„, au raportat cercetătorii. Șoarecii au fost testați pentru rezistența fizică pe o bandă de alergare la momentul inițial și la șapte zile după transfuzia de sânge. Șoarecii care au primit sânge vechi au obosit mai repede și au alergat o distanță mai scurtă pe banda de alergare decât grupul de control. Acești șoareci aveau, de asemenea, biomarkeri pentru leziuni renale și dovezi de îmbătrânire a ficatului.

Atunci când șoarecilor mai în vârstă li s-a administrat sânge mai tânăr în cadrul experimentului, lipidele, fibroza și oboseala au scăzut, iar rezistența musculară a crescut. 

Acest ultim rezultat reflectă un studiu anterior, realizat de Universitatea din California în 2005, care a arătat că producerea unei perechi alăturate de șoareci tineri și bătrâni (prin schimbul de sânge și organe) poate inversa semnele de îmbătrânire la șoarecii bătrâni. Cercetătorii au emis ipoteza că celulele de la șoarecii mai bătrâni eliberau o substanță care promova îmbătrânirea:  slăbiciunea musculară, pierderea rezistenței și deteriorarea țesuturilor. Aceste celule bătrâne care au încetat să se mai reproducă, dar care nu au fost eliminate din organism ar putea afecta celulele din apropiere din interiorul unui individ mai tânăr, chiar și fără ca îmbătrânirea cronologică să se producă mai întâi.

Cercetătorii au plasat, de asemenea, celule renale umane în plasma prelevată de la persoane cu vârste cuprinse între 60 și 70 de ani și au descoperit mai mulți biomarkeri ai îmbătrânirii la șase zile după experiment. Acești biomarkeri nu au fost găsiți atunci când experimentul a fost repetat folosind plasmă prelevată de la persoane cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani.

Ambele experimente indică faptul că ajustarea și modularea diverșilor factori ar putea conduce la noi strategii terapeutice, atunci când vine vorba de a avea o viață mai lungă, concluzionează cercetătorii.

Sursa: sciencealert.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *