ŞTIRI MEDICALE

Vaccinul împotriva bolii Lyme: două companii anunță începerea studiilor de fază 3 pentru primul vaccin

  • Pfizer și Valneva au anunțat începerea studiilor de fază 3 pentru testarea eficacității noului lor vaccin candidat pentru boala Lyme, VLA15.
  • În prezent, nu există niciun alt vaccin disponibil pentru această boală transmisă de căpușe.
  • Boala Lyme este în creștere la nivel mondial, ceea ce face ca perspectiva unui vaccin eficient să fie foarte așteptată. 

Boala Lyme este cauzată cel mai frecvent de bacteria Borrelia burgdorferi, care poate fi transferată prin mușcături de căpușă. Cercetări recente au arătat că 14,5% din populația globală are sau a avut boala Lyme. Regiunile cele mai afectate sunt Europa Centrală, Asia de Est și Europa de Vest.

La 8 august 2022, companiile farmaceutice Pfizer și Valneva au anunțat începerea studiilor clinice de fază 3 pentru singurul vaccin din lume împotriva bolii Lyme, VLA15. Pfizer și Valneva speră să înroleze 6.000 de participanți cu vârste de 5 ani și peste pentru studiile clinice. Studiile vor avea loc în 50 de locuri în care boala Lyme este răspândită, inclusiv: Finlanda, Germania, Olanda, Polonia, Suedia și SUA. 

Evident, orice progres este cu adevărat încurajator, iar în faza 2 rezultatele au arătat că vaccinul a fost sigur„, a declarat pentru Medical News Today Dr. Peter Gwynne, cercetător post-doctoral la Universitatea Tufts, care nu a fost implicat în cercetare. „În faza 3 vom vedea dacă acei anticorpi protejează efectiv oamenii de infecție„, a adăugat el.

Diagnosticul bolii Lyme 

Diagnosticul se bazează fie pe prezența unei erupții cutanate, fie pe confirmări de laborator prin intermediul testelor serologice”, a declarat pentru MNT Dr. Monica Embers, profesor asociat de microbiologie și imunologie la Universitatea Tulane, care nu a fost implicată în acest studiu. Dr. Embers a declarat că diagnosticarea bolii Lyme poate dura ceva timp.

În cel puțin 20% – dar probabil semnificativ mai multe – din cazuri, erupția cutanată nu apare, arată diferit sau se află într-o zonă în care nu în care nu se observă cu ușurință, cum ar fi scalpul. Testele serologice au o sensibilitate de doar 40-60% în cazul infecției timpurii, astfel încât multe cazuri rămân nediagnosticate pentru perioade lungi de timp, ceea ce face ca tratamentul să fie mai dificil„, a spus ea.

Pacienții se pot prezenta cu o boală asemănătoare gripei, oboseală, dureri musculare și articulare, anomalii cardiace și simptome neurologice. Uneori se observă paralizia nervului facial, precum și „ceață cerebrală”, tulburări cognitive generalizate și neuropatie periferică. Infecția este sistemică (adică se răspândește în tot corpul), astfel încât multe organe pot fi afectate, ceea ce face dificil un diagnostic clinic.” -Dr. Monica Embers

Cum să evitați boala Lyme

Cel mai bun mod de a vă proteja de căpușele cu picioare negre sau căpușele occidentale cu picioare negre, care pot introduce în organism bacteria Borrelia burgdorferi, este de a sta departe de ele. Identificarea acestor căpușe pe corp poate fi dificilă, deoarece căpușele tinere și mici sunt de mărimea unei semințe de mac. Dr. Gwynne a detaliat comportamentul căpușelor pentru MNT:

Căpușele vor sta în locuri precum iarba lungă sau tufișurile joase și vor căuta să se atașeze. Deci, puteți reduce riscul prin îndepărtarea vegetației înalte atunci când faceți drumeții și prin curățarea grămezilor de frunze din curte, tăierea ierbii etc.”, a spus el.

Deși boala Lyme poate fi adesea tratată cu antibiotice, există cazuri care pot fi mai greu de tratat. 

Unele zone în care se ascund bacteriile sunt locuri care nu sunt deloc vascularizate – ele ajung în multe zone în care nu există multe celule sanguine. Accesul pentru celulele imune este foarte redus„, a declarat Dr. Rajadas, adăugând: „În aceste zone, celulele imunitare au un acces foarte redus: așadar, Borrelia se poate ascunde acolo, apoi se poate muta în diferite zone și poate provoca boala„.

Sursa: medicalnewstoday.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

10.000 de pași pe zi pot reduce la jumătate riscul de demență

3 Minute
Demența afectează peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume și este a șaptea cauză de deces la nivel…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Persoanele care beau 2-3 cești de cafea în fiecare zi ar putea trăi mai mult, arată un studiu

3 Minute
Un studiu amplu, realizat pe 449.563 de persoane, arată că cei care beau cafea zilnic tind să trăiască mai mult,…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Îndulcitorii cu zero calorii pot crește riscul de boli cardiovasculare, arată un studiu de mare amploare

3 Minute
Un studiu, realizat pe o perioadă de peste 10 ani, a evaluat utilizarea de către consumatori a îndulcitorilor artificiali.  Cercetarea,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.