CORONAVIRUSInformări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

O persoană infectată cu tulpina Delta îmbolnăvește alți 6-7 oameni

Un caz pozitiv de infecție cu varianta Delta (indiană) a noului coronavirus poate genera până la 6-7 cazuri secundare de boală, comparativ cu tulpina Alfa (britanică) – 3-4 cazuri secundare și cu cea inițială (Wuhan) – 2 cazuri secundare.

„Principala îngrijorare, la nivel global, este legată de probabilitatea foarte crescută de propagare a infecției cu varianta virală Delta. Aceasta se leagă foarte ușor de receptori, se multiplică într-o cantitate mult mai mare și, ca atare, cantitatea de virus din secrețiile respiratorii este mai crescută. De asemenea, o altă particularitate constă în capacitatea de a scăpa de sub protecția răspunsului imun, în mod deosebit la persoanele care au trecere prin boală, cu diverse alte variante virale. În aproximativ 20%-50% din cazuri, cei care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 cu alte variante virale, în mod deosebit cu tulpina Wuhan, nu sunt suficient de bine protejați față de riscul de reinfecție. Ceea ce știm, la acest moment, este că activitatea anticorpilor este de două ori mai scăzută față de tulpina Alfa, de 5,5 ori mai redusă față de Delta și de 8 ori mai redusă față de Beta (sud-aficană)”, a declarat Valeriu Gheorghiță, președinte al Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV).

La nivel european, în prezent dominantă este tulpina Alfa, în 84% din cazurile noi de COVID-19, dar varianta virală Delta este regăsită în 5,8% din cazuri. Conform oficialului român, nu acest procent este important, ci faptul că, în ultima săptămână, s-a consemnat o dublare a cazurilor provocate de tulpina Delta. Totodată, este înregistrată și regăsită în 23 de țări europene și se estimează că, la sfârșit lunii august a.c., un procent de peste 90% din cazurile din Europa vor fi generate de Delta.

De asemenea, potrivit lui Valeriu Gheorghiță, schema heterologă de vaccinare va păstra gradul de protecție împotriva variantei virale Delta cel puțin la același nivel de eficacitate.

Sursa: https://gov.ro/ro/stiri/onferinta-de-presa-sustinuta-de-valeriu-gheorghita-pre-edintele-comitetului-national-de-coordonare-a-activitatilor-privind-vaccinarea-impotriva-sars-cov-2-cncav-i-andrei-baciu101-secretar-de-stat-in-ministerul-sanatatii-vicepre-edinte-al-cncav&page=1

Articole recomandate
CORONAVIRUSInformări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

În ce condiții n-ai obligația de a purta masca la interior?

1 Minute
Starea de alertă a fost prelungită cu încă 30 de zile și au fost adoptate noi măsuri de relaxare. Cea…
ŞTIRI MEDICALE

Incredibil! Cinci județe din România nu au medic hematolog

1 Minute
Romania sunt peste 300 de medici hematologi, dar distribuția lor la nivel național este nu este omogenă: cei mai mulți,…
CORONAVIRUSInformări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

România confirmă 57 de cazuri de infecție cu varianta Delta

1 Minute
În România au fost confirmate, până în prezent, 57 de cazuri de infecție cu tulpina Delta a virusului SARS-CoV-2, în…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *