CORONAVIRUSInformări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

Cei 8 pași pentru obținerea certificatului digital COVID-19

Persoanele care doresc un certificat pentru a călători în siguranță în Uniunea Europeană pe timpul pandemiei de COVID-19 pot accesa, începând de astăzi, platforma https://certificat-covid.gov.ro. Documentul este gratuit.

Pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a obține certificatul digital:
1. Autentifică-te pe baza unei adrese de e-mail.
2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei.
3. Se accesează butonul verde „Certificat nou”.
4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.
5. Cetățenii români și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit.
6. În funcție de categorie, se completează:
• pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, județul în care a fost vaccinat și se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea;
• pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care persoana a fost confirmată pozitiv;
• pentru generarea certificatului de testare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.
7. Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.
8. Ulterior, în secțiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.

Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări. În momentul generării documentului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail. La intrarea în statele membre ale UE, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. Utilizatorul îl poate accesa și vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât și prin descărcarea efectivă în format PDF, care se poate tipări.

Pentru suport în emiterea certificatelor sau obținerea altor informații privind utilizarea lor, a fost operaționalizat un Call Center la numărul de telefon 021/414.44.25. De asemenea, certificatul poate fi obținut în format letric prin intermediul primăriei în raza căreia își are domiciliul persoana, direcției de sănătate publică sau serviciului public comunitar de evidență a persoanelor.

Sursa: https://www.sts.ro/ro/comunicate-de-presa/iata-cum-arata-portalul-web-de-generare-a-certificatelor-digitale-ue-privind-covid-obtinerea-certificatului-in-mai-putin-de-10-pasi

Articole recomandate
CORONAVIRUSInformări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

În ce condiții n-ai obligația de a purta masca la interior?

1 Minute
Starea de alertă a fost prelungită cu încă 30 de zile și au fost adoptate noi măsuri de relaxare. Cea…
ŞTIRI MEDICALE

Incredibil! Cinci județe din România nu au medic hematolog

1 Minute
Romania sunt peste 300 de medici hematologi, dar distribuția lor la nivel național este nu este omogenă: cei mai mulți,…
CORONAVIRUSInformări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

România confirmă 57 de cazuri de infecție cu varianta Delta

1 Minute
În România au fost confirmate, până în prezent, 57 de cazuri de infecție cu tulpina Delta a virusului SARS-CoV-2, în…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *