CORONAVIRUSȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

COVID-19 în lume: sinteza știrilor săptămânii

Japonia și-a început campania de vaccinare anti-COVID-19 în data de 17 februarie. Lucrătorii de la Tokyo Medical Center au fost printre primii care au primit vaccinul Pfizer/BioNTech.

Hong Kong a relaxat unele măsuri de distanțare socială din 18 februarie, pentru prima dată de când a fost lovit de un al patrulea val de infecții cu COVID-19, în urmă cu 3 luni. Secretarul pentru Alimentație și Sănătate, Sophia Chan, a anunțat că unora dintre afacerile închise anterior li se va permite redeschiderea.

Noua Zeelandă a anulat scurtul blocaj care a fost instaurat în Auckland în data de 15 februarie, după ce varianta SARS-CoV-2 din Marea Britanie a fost detectată într-o familie de trei persoane. Vaccinarea în Noua Zeelandă urmează să înceapă în data de 20 februarie.

Australia a aprobat vaccinul Oxford/AstraZeneca, al doilea vaccin aprobat pentru utilizare în țară după Pfizer/BioNTech. Vaccinarea în Australia se așteaptă să înceapă pe 22 februarie.

Un nou algoritm de risc numit QCovid a fost folosit pentru a adăuga 1,7 milioane de oameni pe lista de protecție a Angliei. Instrumentul evaluează sănătatea și factorii personali, cum ar fi vârsta, etnia și IMC, precum și anumite condiții medicale și tratamente.

Universitatea Oxford a lansat un studiu al vaccinului anti-COVID-19 la copii cu vârsta cuprinsă între 6-17 ani.

În Belgia, doar 3% din populație a primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19. Au fost detectate primele cazuri ale variantei braziliene. Cel mai mare centru de vaccinare din țară a fost închis la 24 de ore după deschidere, din cauza unei probleme tehnice.

În Franța, aproape 3.330.000 de vaccinuri fuseseră administrate până miercuri. ANSM a raportat cazuri de simptome asemănătoare gripei severe după administrarea primei doze a vaccinului Oxford/AstraZeneca și cazuri de hipertensiune după vaccinul Pfizer/BioNTech. Pentru persoanele care au avut deja COVID-19, Haute Autorité de Santé (HAS) recomandă acum o așteptare de cel puțin 3 luni (de preferință 6 luni) înainte de a fi vaccinate.

Miercuri, ministrul spaniol al Sănătății a anunțat noi grupuri prioritare de vaccinare: peste 80 de ani, 70 – 79 de ani și 60 – 69 de ani. Aceste grupuri vor primi vaccinurile Pfizer/BioNTech sau Moderna. Catalonia a raportat două cazuri ale variantei braziliene, care se adaugă celor trei înregistrate la Madrid. Incidența noilor cazuri de COVID-19 este în scădere, la fel ca și numărul deceselor.

Italia prezintă semne ale unei posibile reluări a pandemiei, cu un număr R de aproximativ 0,95. Noul Guvern, condus de fostul președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, intenționează să stabilească noi restricții de călătorie și posibile blocaje în weekend. Institutul Național de Sănătate a estimat o prevalență de 17,8% a variantei britanice la nivel național. Experții au observat recent un număr mare de infecții cu această variantă la copii. Două zone din Lombardia unde au existat cazuri au fost declarate „zone roșii”. Italia se confruntă deocamdată cu o lipsă de vaccinuri. Miercuri, utilizarea de urgență a vaccinului Oxford/AstraZeneca a fost extinsă la persoanele cu vârsta de până la 65 de ani.

Sursa: https://www.medscape.com/viewarticle/946110#vp_2

Articole recomandate
Medicamente și dispozitive medicaleŞTIRI MEDICALE

Primul tratament pentru atrofia musculară spinală cu administrare orală

1 Minute
EMA a recomandat acordarea unei autorizații de introducere pe piață în Uniunea Europeană pentru primul tratament cu administrare orală pentru…
CORONAVIRUSInformări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

COVID-19 în România: Bilanț la un an

1 Minute
În 26 februarie 2020 era confirmat primul caz de infectare cu noul coronavirus în România, la Institutul „Matei Balș” din…
CORONAVIRUSȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

Specialiștii de la Oxford ar putea dezvolta pastile sau spray-uri nazale anti-COVID-19

1 Minute
Echipa din spatele vaccinului anti-coronavirus dezvoltat la Oxford evaluează posibilitatea de a crea tablete sau spray-uri nazale pentru a înlocui…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *