CORONAVIRUSŞTIRI MEDICALEStudii clinice

De ce unii pacienți COVID-19 își pierd gustul și mirosul

Un nou studiu oferă o imagine detaliată asupra modului în care SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, se poate răspândi în creier, și explică de ce unii pacienți prezintă simptomele neurologice (precum pierderea mirosului / gustului, dezorientarea, psihozele și accidentul vascular cerebral), pe când alții nu.

Cercetătorii au observat cum coronavirus poate infecta atât celulele nervoase care alimentează creierul (neuronii), cât și cele din creier și măduva spinării ce susțin și protejează neuronii (astrocitele).

Astrocitele reprezintă principala poartă către creier și sunt responsabile pentru transferul substanțelor nutritive din sânge către neuroni. Drept urmare, rezistând infecției, ele pot feri creierul de SARS-CoV-2, dar odată pătrunse, pot vătăma neuronii. Ricardo Costa, coordonatorul studiului, a afirmat că este suficient ca numai câteva astrocite să fie afectate pentru ca infecția să se răspândească rapid la nivel neuronal.

Acesta pare a fi motivul pentru care unii pacienți nu prezintă simptome neurologice, pe când alții sunt afectați puternic de coronavirus.

Sursa: https://scitechdaily.com/how-covid-19-worms-its-way-into-the-brain-explaining-baffling-neurological-symptoms/

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *