CORONAVIRUSInformări oficialeŞTIRI MEDICALE

Date insuficiente privind utilizarea corticosteroizilor inhalatori în COVID-19

Grupul operativ al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) pentru pandemia COVID-19 informează profesioniștii din domeniul sănătății că, în prezent, nu există suficiente dovezi conform cărora corticosteroizii inhalatori sunt benefici pentru persoanele infectate cu COVID-19. Deși nu s-au găsit riscuri de siguranță din cercetările efectuate, nu s-a putut exclude posibilul efect negativ al utilizării corticosteroizilor inhalatori la pacienții cu SARS-CoV-2 și niveluri normale de oxigen. Informarea a fost transmisă în urma unei evaluări a dovezilor actuale, pe fondul unui interes crescut pentru corticosteroizii inhalatori (de exemplu: budesonidă, ciclesonidă), pentru pacienții cu coronavirus tratați în ambulatoriu.

În general, corticosteroizii inhalatori sunt folosiți pentru tratarea afecțiunilor inflamatorii pulmonare, cum ar fi astmul bronșic și bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC). Sunt necesare mai multe dovezi provenite din studii clinice pentru a putea stabili beneficiile corticosteroizilor inhalatori în cazul persoanelor cu COVID-19. Dovezile actuale provenite din cercetări clinice susțin utilizarea dexametazonei (un corticosteroid sistemic) la pacienții cu SARS-CoV-2. În septembrie 2020, pe baza unor date solide, EMA a aprobat folosirea dexametazonei cu administrare orală sau injectabilă la pacienții cu coronavirus care necesită oxigenoterapie.

EMA va continua să monitorizeze utilizarea medicamentelor pentru tratarea sau prevenirea COVID-19, pentru a furniza recomandări actualizate profesioniștilor din domeniul sănătății din Uniunea Europeană.

Sursa: https://www.anm.ro/comunicat-de-presa-27-05-2021/

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *