AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEObstetrica și Ginecologie

Avortul: ce reprezintă, tipuri și riscuri

Avortul înseamnă întreruperea unei sarcini. Uneori avortul se poate produce spontan, acesta apărând în 30% până la 40% din sarcini. În alte cazuri, avortul poate fi provocat medicamentos sau chirurgical. Articolul prezintă ce înseamnă avortul, care sunt tipurile de avort, precum și riscurile și posibilele complicații.

Ce reprezintă avortul?

Avortul reprezintă întreruperea unei sarcini, care poate interveni atât din cauze naturale, sau în urma unei afecțiuni medicale a mamei, precum și la cerere, prin intervenție chirurgicală sau administrare de medicamente.

Tipuri  de avort

Tipurile de avort sunt:

  • Avortul medicamentos

Avortul medical (sau avortul medicamentos) este o procedură medicală prin care se utilizează medicamente eliberate pe bază de rețetă pentru a pune capăt unei sarcini. Avortul medicamentos nu este o intervenție chirurgicală și poate fi realizat atât la o clinică medicală, cât și acasă, cu monitorizare constantă și control medical la cabinetul medicului ginecolog.

Avortul este o decizie personală. Unele femei pot alege acest tip de avort din cauza riscului unor boli congenitale sau moștenite, pentru a pune capăt unei sarcini nedorite, sau pentru a finaliza un avort spontan timpuriu. Acest tip de avort este, de asemenea, o soluție pentru femeile care au probleme grave de sănătate și cărora ducerea la termen a unei sarcini le-ar pune viața în pericol.

Până la câte săptămâni se poate face avortul?

În cazul avortului medicamentos, acesta poate fi făcut până la nouă săptămâni de sarcină. Avortul medical presupune administrarea a două medicamente, pe cale orală sau intravaginală. Acest tip de avort nu necesită anestezie și funcționează prin utilizarea unei combinații de medicamente care, folosite împreună, induc avortul.

Între una și patru ore de la administrarea celei de-a doua pilule apar crampele, iar în următoarele câteva ore urmează crampe puternice, sângerare abundentă și eliminare de cheaguri.

  • Avortul chirurgical

Avortul chirurgical, cunoscut și sub numele de avort prin aspirație, este o intervenție chirurgicală ce poate fi făcută până în 14 săptămâni de la prima zi a ultimei menstruații.

Această procedură se efectuează numai în cabinetul medicului, cu anestezie locală și medicamente analgezice.

În cazul pacientelor însărcinate în mai puțin de 12 săptămâni, întreaga vizită poate dura aproximativ trei ore, pe când în cazul pacientelor însărcinate între 12 și 14 săptămâni, vizita poate între cinci și șase ore.

  • Avortul spontan

Avortul spontan înseamnă pierderea spontană a unei sarcini înainte de săptămâna 20 de sarcină. Majoritatea avorturilor spontane nu apar din cauza unor probleme medicale apărute în timpul sarcinii, ci din cauză că fătul nu se dezvoltă așa cum ar fi trebuit.

Semnele unui avort spontan pot include: pete sau sângerări vaginale, dureri abdominale, scurgere de lichid din vagin.

Printre condițiile medicale ce pot duce la un avort spontan se numără: probleme cromozomiale, afecțiuni de sănătate ale mamei (diabet zaharat, infecții, probleme hormonale, probleme ale uterului).

Avortul spontan nu este cauzat de activități de rutină cum ar fi: exercițiile fizice sau raporturile sexuale.

Riscurile și complicațiile

Avorturile legale sunt considerate sigure și cu puține riscuri de durată.

În funcție de tipul de avort, există diferite riscuri posibile.

  • Riscurile avortului medicamentos includ: infecție, sângerare abundentă sau prelungită, un avort incomplet.
  • Riscurile avortului chirurgical includ: sângerări abundente, infecție, țesut de sarcină rămas în uter, leziuni ale colului uterin sau ale uterului, o reacție alergică la medicamentele administrate.

Indiferent de motivele și de tipul de avort ales, este foarte important ca acesta să fie efectuat sub strictă supraveghere medicală și în urma unei evaluări făcute de medicul de specialitate. De asemenea, este esențial să vă prezentați la toate vizitele medicale ulterioare avortului precum și să informați medicul în cazul oricărui simptom care vă poate îngrijora sau care nu v-a fost indicat ca fiind normal de către medic.

Surse:
https://www.mayoclinic.org/ 
https://www.ucsfhealth.org/
https://my.clevelandclinic.org/

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *