ŞTIRI MEDICALE

Este micul dejun cea mai importantă masă din zi?

Ideea că micul dejun este cea mai importantă masă din zi îi aparține nutriționistului american  Adelle Davis, care a sugerat în 1960 că pentru evitarea obezității, micul dejun ar trebui să fie o masă de rege, prânzul o masă de prinți, iar cina să fie foarte săracă.

Pentru anumite grupuri de persoane care fac activități fizice intense dimineața, precum sportivii, micul dejun reprezintă sursa de energie necesară. Dar studiile sugerează că micul dejun s-ar putea să nu fie cea mai importantă masă din zi.

Micul dejun și scăderea în greutate

În ceea ce privește micul dejun în relație cu scăderea în greutate, unele studii au arătat că “servirea micului dejun nu a avut un impact semnificativ asupra pierderii în greutate în comparație cu lipsa micului dejun.” (Sursa Medical News Today)

Potrivit unei revizuiri din 2019 a 13 studii de control (informații publicate în The BMJ): “consumarea micului dejun ar putea să nu fie o strategie bună de pierdere în greutate. Cercetătorii au mai adăugat că ar trebui să existe precauție atunci când se recomandă micul dejun pentru pierderea în greutate, deoarece acesta poate avea de fapt efectul opus.” (Sursa Medical News Today)

Articolul sursă, din The BMJ, este disponibil aici: https://www.bmj.com/content/364/bmj.l42

Alt studiu a constatat că săritul peste micul dejun poate reduce de fapt aportul caloric zilnic total cu 252 de calorii. Dar a fost observată, de asemenea, scăderea calității generale a dietei, atunci când s-a sărit peste orice masă.

Dintre toate cele trei mese, săritul peste cină a redus cel mai mult caloriile zilnice, reducând în același timp cel mai puțin calitatea dietei.” (Studiu aici)

Cei care mănâncă micul dejun tind să fie mai atenți la stilul de viață 

Potrivit unui studiu observațional din 2018, persoanele care mănâncă micul dejun sunt adesea mai atente la aportul lor general de nutrienți, participă în mod regulat la activități fizice și gestionează în mod adecvat stresul. (Studiu aici)

Cei care sar peste micul dejun tind să aibă obiceiuri de viață mai nesănătoase, cum ar fi fumatul și consumul de alcool, au diete mai bogate în grăsimi, colesterol și calorii decât cei care obișnuiesc să mănânce micul dejun.

Este micul dejun cea mai importantă masă din zi?

Unele studii spun că da, micul dejun este cea mai importantă masă din zi. Alte studii susțin contrariul. Răspunsul la întrebare este complex, iar unele opinii sugerează că atât timp cât o persoane integrează aportul de nutrienți necesari organismului în timpul altor mese, micul dejun nu este, în mod necesar, cea mai importantă masă din zi.

Sursa: Medical News Today.com

Articole recomandate
CORONAVIRUSŞTIRI MEDICALE

OMS: În curând, Covid-19 nu va fi mai periculos decât o gripă sezonieră. Va fi doar un virus care nu perturbă societatea

1 Minute
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunțat recent că în curând COVID-19 va fi comparabil cu pericolul gripei sezoniere. ”Mă bucur…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Studiu. Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta o boală cardiovasculară

1 Minute
Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta o boală cardiovasculară, arată un nou studiu publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Antioxidanţii din hibiscus pot contribui la combaterea obezităţii, arată un nou studiu

1 Minute
Un nou studiu coordonat de Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) arată că antioxidanţii din hibiscus au anumite proprietăţi anti-obezitate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *