ŞTIRI MEDICALE

Este micul dejun cea mai importantă masă din zi?

Ideea că micul dejun este cea mai importantă masă din zi îi aparține nutriționistului american  Adelle Davis, care a sugerat în 1960 că pentru evitarea obezității, micul dejun ar trebui să fie o masă de rege, prânzul o masă de prinți, iar cina să fie foarte săracă.

Pentru anumite grupuri de persoane care fac activități fizice intense dimineața, precum sportivii, micul dejun reprezintă sursa de energie necesară. Dar studiile sugerează că micul dejun s-ar putea să nu fie cea mai importantă masă din zi.

Micul dejun și scăderea în greutate

În ceea ce privește micul dejun în relație cu scăderea în greutate, unele studii au arătat că “servirea micului dejun nu a avut un impact semnificativ asupra pierderii în greutate în comparație cu lipsa micului dejun.” (Sursa Medical News Today)

Potrivit unei revizuiri din 2019 a 13 studii de control (informații publicate în The BMJ): “consumarea micului dejun ar putea să nu fie o strategie bună de pierdere în greutate. Cercetătorii au mai adăugat că ar trebui să existe precauție atunci când se recomandă micul dejun pentru pierderea în greutate, deoarece acesta poate avea de fapt efectul opus.” (Sursa Medical News Today)

Articolul sursă, din The BMJ, este disponibil aici: https://www.bmj.com/content/364/bmj.l42

Alt studiu a constatat că săritul peste micul dejun poate reduce de fapt aportul caloric zilnic total cu 252 de calorii. Dar a fost observată, de asemenea, scăderea calității generale a dietei, atunci când s-a sărit peste orice masă.

Dintre toate cele trei mese, săritul peste cină a redus cel mai mult caloriile zilnice, reducând în același timp cel mai puțin calitatea dietei.” (Studiu aici)

Cei care mănâncă micul dejun tind să fie mai atenți la stilul de viață 

Potrivit unui studiu observațional din 2018, persoanele care mănâncă micul dejun sunt adesea mai atente la aportul lor general de nutrienți, participă în mod regulat la activități fizice și gestionează în mod adecvat stresul. (Studiu aici)

Cei care sar peste micul dejun tind să aibă obiceiuri de viață mai nesănătoase, cum ar fi fumatul și consumul de alcool, au diete mai bogate în grăsimi, colesterol și calorii decât cei care obișnuiesc să mănânce micul dejun.

Este micul dejun cea mai importantă masă din zi?

Unele studii spun că da, micul dejun este cea mai importantă masă din zi. Alte studii susțin contrariul. Răspunsul la întrebare este complex, iar unele opinii sugerează că atât timp cât o persoane integrează aportul de nutrienți necesari organismului în timpul altor mese, micul dejun nu este, în mod necesar, cea mai importantă masă din zi.

Sursa: Medical News Today.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Medicii prescriu mai puține medicamente împotriva durerii la sfârșitul unei ture de noapte lungi, arată un nou studiu

1 Minute
Este mai puțin probabil ca medicii să prescrie medicamente împotriva durerii la sfârșitul unei ture de noapte lungi decât la…
ŞTIRI MEDICALE

OMS a stabilit că variola maimuței nu reprezintă o urgență sanitară globală

1 Minute
După reuniunea Comitetului internațional pentru situații de urgență, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, în data de 25 iunie 2022, că…
ŞTIRI MEDICALE

Cancerul de sân se răspândește mai agresiv noaptea, arată un nou studiu

2 Minute
Rezultatele unui nou studiu arată că e falsă presupunerea că metastazele cancerului de sân se produc în același ritm  Cercetătorii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.