CORONAVIRUSȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

Evenimente trombotice apărute după vaccinarea cu ChAdOx1 nCov-19

Mai multe cazuri de evenimente trombotice neobișnuite și trombocitopenie s-au înregistrat după vaccinarea cu vaccinul pe bază de vector adenoviral recombinant care codifică antigenul proteic spike al sindromului respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2) (ChAdOx1 nCov-19, AstraZeneca).

O investigație ale cărei rezultate au fost publicate vineri arată că vaccinarea cu ChAdOx1 nCov-19 poate duce la dezvoltarea rară a trombocitopeniei trombotice imune mediată de anticorpii activatori de trombocite împotriva PF4, care imită clinic trombocitopenia autoimună indusă de heparină.

Dintre cei 11 pacienți inițiali, 9 erau femei cu o vârstă medie de 36 de ani (interval: 22 – 49). Într-un interval de 5 până la 16 zile după vaccinare, pacienții au prezentat unul sau mai multe evenimente trombotice, cu excepția unui pacient care a prezentat hemoragie intracraniană fatală.

Dintre pacienții cu unul sau mai multe evenimente trombotice, 9 au avut tromboză venoasă cerebrală, 3 au avut tromboză venoasă splanchnică, 3 au avut embolie pulmonară și 4 au avut alte tromboze; dintre acești pacienți, 6 au murit. Cinci pacienți au diseminat coagulare intravasculară. Niciunul dintre pacienți nu a primit heparină înainte de apariția simptomelor.

Studiile suplimentare cu anticorpi purificați cu afinitate PF4 sau PF4 – heparină la 2 pacienți au confirmat activarea trombocitelor dependentă de PF4.

Sursa: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2104840?query=featured_home

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *