ŞTIRI MEDICALE

Evitarea meselor în timpul nopții ar putea îmbunătăți starea de spirit

  • A munci din greu la un loc de muncă în timp ce toți ceilalți dorm îți poate pune în pericol sănătatea mintală. Potrivit unor noi cercetări, limitarea mesei de prânz la orele din zi ar putea ajuta la reducerea șanselor de a dezvolta depresie sau anxietate. 
  • Studiul a fost publicat în PNAS.

Atunci când ceasul intern normal al corpului este perturbat, cum este a fi treaz în timpul orelor obișnuite de somn, poate avea un impact negativ asupra stării de spirit și a bunăstării emoționale a unei persoane. Studiile sugerează că, chiar și după ani de zile petrecuți în ture de noapte, corpul nostru nu se va adapta pe deplin la programul modificat. De fapt, efectele negative par să fie cu atât mai grave cu cât ceasul biologic este derutat de mult timp.

Cum pot fi protejați cei care lucrează în schimburi, așa cum sunt asistentele medicale, agenții de securitate și pompierii – care reprezintă până la 30 % din forța de muncă la nivel mondial – de o sănătate mintală precară, menținând în același timp servicii cruciale 24 de ore din 24?Melatonina și terapiile cu lumină sunt deja studiate ca soluții. Acum, cercetătorii avansează un alt panaceu potențial: modificarea orelor de masă.

Descoperirile noastre deschid ușa pentru o nouă strategie comportamentală de somn/circadiană care ar putea fi benefică și pentru persoanele care se confruntă cu tulburări de sănătate mintală„, spune cercetătorul în neuroștiințe Sarah Chellappa, care a ajutat la realizarea studiului randomizat în timp ce lucra la Brigham and Women’s Hospital din Boston. „Studiul nostru se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care arată că strategiile care optimizează somnul și ritmurile circadiene pot contribui la promovarea sănătății mintale.”

Munca în timpul zilei în comparație cu munca de noapte 

Echilibrul de hormoni al organismului uman tipic fluctuează pe parcursul zilei pe baza ceasului circadian, iar dovezile sugerează că mesele de noapte pot interveni în metabolism. Acesta ar putea fi o parte din motivul pentru care cei care lucrează în schimburi de noapte tind să aibă un indice de masă corporală mai mare și un raport talie/șold mai mare decât cei care lucrează ziua. 

Controlul glicemic deficitar este, de asemenea, un factor de risc comun pentru perturbarea stării de spirit. În plus, depresia și obezitatea merg adesea mână în mână într-un cerc vicios care crește riscul și gravitatea ambelor afecțiuni. Ținând cont de aceste constatări, cercetătorii analizează dacă evitarea meselor în timpul nopții ar putea îmbunătăți starea de bine a celor care lucrează în schimburi.

Studiul în discuție

Pe parcursul a două săptămâni, 19 participanți au fost supuși la simularea muncii de noapte într-un studiu randomizat și controlat. Mesele în rândul unei jumătăți a grupului au fost consumate atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții, în timp ce cealaltă jumătate a mâncat doar în timpul zilei. Toate celelalte părți ale procesului au fost aceleași, inclusiv caloriile consumate, durata somnului, activitatea fizică și condițiile de iluminare.

Atunci când lucrătorilor de noapte simulați li s-au servit mese atât ziua, cât și noaptea (așa cum se întâmplă frecvent în cazul multor lucrători în schimburi), autorii au constatat o creștere cu 26 % a nivelurilor de dispoziție asemănătoare depresiei și o creștere cu 16 % a nivelurilor de dispoziție asemănătoare anxietății, în comparație cu o măsurătoare de referință. Grupul care a mâncat doar în timpul zilei nu a raportat astfel de schimbări de dispoziție.

Și mai convingător este faptul că acele persoane ale căror ritmuri circadiene prezentau cel mai mare grad de nealiniere erau, de asemenea, mai susceptibile de a prezenta simptome asemănătoare depresiei și anxietății.

Am găsit dovezi că momentul mesei a avut efecte moderate până la mari asupra nivelurilor de dispoziție de tip depresie și anxietate în timpul simulării muncii de noapte și că aceste efecte au fost asociate cu gradul de desincronizare circadiană internă„, scriu autorii.

Studiul randomizat a fost conceput în mod riguros, deși de mică amploare, dar, din cauza designului experimentului, concluziile nu ne pot spune cum sau de ce sincronizarea unei mese pare să aibă un efect atât de drastic asupra stării de spirit a celor care muncesc în schimburi.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a explora dacă intoleranța la glucoză în timpul nopții ar putea juca un rol. Rezultatele unui alt studiu randomizat recent sugerează că mâncatul doar în timpul zilei poate preveni dezechilibrele de glucoză pe care le dezvoltă în mod normal cei care lucrează în schimburi.

Sursa: sciencealert.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

OMS avertizează: Folosirea îndulcitorilor pentru a slăbi reprezintă un pericol pentru sănătate

2 Minute
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trage un semnal de alarmă cu privire la folosirea îndulcitorilor fără zahăr (NSS) pentru pierderea…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Consumul de broccoli poate reduce alergiile cutanate, arată un studiu realizat în Franța

2 Minute
Consumul de broccoli sau varză ar limita severitatea alergiilor pielii, arată un studiu recent realizat de Institutul Naţional pentru Sănătate…
ŞTIRI MEDICALE

INSP: 30% din afecţiunile diareice şi 20% din infecţiile respiratorii pot fi prevenite prin igienizarea consecventă a mâinilor

1 Minute
Măsurile eficiente de prevenire și control al infecțiilor, inclusiv igiena mâinilor, previn 70% din infecțiile asociate asistenței medicale (IAAM), contribuind…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *