ŞTIRI MEDICALE

Malarie: un nou vaccin candidat, cu rezultate promițătoare în testele clinice

Mosquirix, singurul vaccin împotriva malariei care a primit aprobarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a demonstrat o eficacitate modestă împotriva malariei simptomatice și este nevoie de vaccinuri mai eficiente împotriva malariei.

Un studiu clinic recent de fază 2, desfășurat în Burkina Faso, a examinat eficacitatea noului vaccin candidat R21/ Matrix-M la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 17 luni, după trei doze de vaccin primar și o a patra injecție de rapel. Studiul a constatat că vaccinul candidat R21/Matrix-M a demonstrat o eficacitate ridicată (75 %) împotriva primului și multiplelor episoade de malarie simptomatică pe parcursul perioadei de urmărire de 24 de luni după administrarea a trei doze primare.

Rezultatele unui studiu clinic publicat în 2021 au arătat că vaccinul candidat R21/Matrix-M împotriva malariei a avut o eficacitate ridicată împotriva malariei simptomatice la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 17 luni la 12 luni după administrarea unui regim primar de trei doze.

Noile rezultate ale aceluiași studiu clinic, publicate recent în The Lancet, indică faptul că administrarea injecției de rapel a vaccinului R21/Matrix-M la 12 luni după schema primară cu trei doze a contribuit la menținerea unei eficacități ridicate împotriva malariei simptomatice pe parcursul perioadei de urmărire de 12 luni după administrarea dozei de rapel.

Dr. Azra Ghani, profesor la Imperial College London, care nu a fost implicat în această cercetare, a comentat că „deși eforturile continue de reducere a poverii malariei – inclusiv prin furnizarea de plase de pat tratate cu insecticide, îmbunătățirea accesului la tratament și chimioprevenție – malaria continuă să reprezinte o povară inacceptabil de mare, provocând peste 640.000 de decese la nivel mondial în fiecare an, în principal la copiii mici din Africa„.

Aceste noi rezultate care demonstrează o eficacitate ridicată și susținută a vaccinului R21 împotriva malariei pe o perioadă de 2 ani sunt, prin urmare, foarte binevenite„, spune Dr. Ghani.

Sursa: medicalnewstoday.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *