Cercetare și tratamente experimentaleŞTIRI MEDICALE

Exercițiul fizic generează celule imune în oase

Un tip specializat de progenitor al celulelor osoase a fost identificat în măduva osoasă și s-a dovedit că susține generarea de celule imune, numite limfocite, ca răspuns la mișcare. Cercetările care au condus la această descoperire au fost efectuate pe șoareci.

Pe de altă parte, deși rolul mecanosensibilitatății era deja bine stabilit pentru fiziologia osoasă, în urma experimentelor, un rol crucial pentru mecanosemnalizare a fost descris și pentru alte tipuri de celule – de exemplu, celulele progenitoare pancreatice, celulele stem intestinale și celulele endoteliale care acoperă vasele de sânge.

Deși se știe mai puțin despre nișele din afara măduvei osoase care susțin celulele stem, vasculatura, respectiv celulele endoteliale sunt principalii candidați pentru formarea unor astfel de nișe.

Este posibil, deci, ca mecanosensibilizarea în celulele endoteliale care formează nișe să contribuie la menținerea altor tipuri de celule stem și progenitoare, caz în care noile descoperiri ar putea avea implicații pe scară largă pentru biologia celulelor stem.

Sursa: https://www.nature.com/articles/d41586-021-00419-y

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Substanțele chimice “veșnice” și cancerul de ficat, un nou studiu arată concluzii îngrijorătoare

3 Minute
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California de Sud și de la Școala de Medicină Icahn de…
ŞTIRI MEDICALE

Bacteriile "răutăcioase" preferă să-și înfometeze colonia decât să permită dezvoltare celor “egoiste”

2 Minute
Coloniile de bacterii preferă să se sinucidă din punct de vedere evolutiv decât să accepte tulpinile care trișează și se…
ŞTIRI MEDICALE

Un supliment poate reduce riscul unor cancere, arată un studiu multinațional

1 Minute
Un studiu internațional, care a durat zeci de ani, a descoperit că amidonul rezistent ar putea ajuta la protejarea persoanelor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.