Cercetare și tratamente experimentaleŞTIRI MEDICALE

Exercițiul fizic generează celule imune în oase

Un tip specializat de progenitor al celulelor osoase a fost identificat în măduva osoasă și s-a dovedit că susține generarea de celule imune, numite limfocite, ca răspuns la mișcare. Cercetările care au condus la această descoperire au fost efectuate pe șoareci.

Pe de altă parte, deși rolul mecanosensibilitatății era deja bine stabilit pentru fiziologia osoasă, în urma experimentelor, un rol crucial pentru mecanosemnalizare a fost descris și pentru alte tipuri de celule – de exemplu, celulele progenitoare pancreatice, celulele stem intestinale și celulele endoteliale care acoperă vasele de sânge.

Deși se știe mai puțin despre nișele din afara măduvei osoase care susțin celulele stem, vasculatura, respectiv celulele endoteliale sunt principalii candidați pentru formarea unor astfel de nișe.

Este posibil, deci, ca mecanosensibilizarea în celulele endoteliale care formează nișe să contribuie la menținerea altor tipuri de celule stem și progenitoare, caz în care noile descoperiri ar putea avea implicații pe scară largă pentru biologia celulelor stem.

Sursa: https://www.nature.com/articles/d41586-021-00419-y

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *