Reumatologie și Ortopedie

Poliartrita reumatoidă – cauze, simptome, tratament

Poliartrita reumatoidă este o boală considerată autoimună, care atacă mai ales articulațiile (mai rar organe precum plămânii, ochii, sau pielea, dar și vasele de sânge), a cărei cauză nu este cunoscută cu precizie. Ceea ce s-a constatat până în prezent este faptul că genele, dar și factorii de mediu influențează apariția bolii.

Încadrarea în categoria bolilor autoimune s-a făcut deoarece în poliartrita reumatoidă, organismul produce anticorpi care atacă articulațiile, ceea ce conduce la inflamarea cartilajelor, a tendoanelor, a ligamentelor, și a mușchilor. Este estimat că în decursul vieții 1% din populația lumii este afectată de această boală.

În momentul în care este afectată o articulație a unuia dintre brațe sau a unuia dintre picioare, articulația omoloagă de la celălalt braț/picior va fi și ea afectată. Acesta este semnul prin care poliartrita reumatoidă se diferențiază de alte tipuri de artrită.

Cauze și factori de risc

Așadar, sistemul imunitar atacă articulațiile, iar în timp capetele osoase se erodează, apare durerea, mobilitatea dispare treptat. În formele avansate ale bolii, articulațiile se deformează și devin nefuncționale. Nu se știe exact de ce ajung să se producă toate aceste lucruri, însă așa cum e menționat și anterior, există persoane predispuse genetic. În plus, apariția bolii este favorizată de câțiva factori de risc:

 • sexul – s-a demonstrat științific că femeile sunt de 9 ori mai mai predispuse la poliartrită decât bărbații;
 • vârsta – boala este rar întâlnită în rândul copiilor. Cel mai des apare la persoanele cu vârste între 40 și 60 de ani;
 • antecedente de infecții virale (virusul Epstein-Barr, care provoacă mononucleoză);
 • fumatul;
 • obezitatea;
 • o fractură osoasă sau luxarea unei articulații;
 • expunerea la azbest.

Artroza

Simptome

În poliartrita reumatoidă, perioadele de intensificare a simptomelor sunt alternate cu perioade de remisie, iar cele mai importante simptome sunt cele de durere și de inflamație la nivelul articulațiilor. În  afara acestor simptome, trebuie amintite și următoarele:

 • căldura la nivelul articulațiilor;
 • lipsa mobilității articulare, în special dimineața;
 • oboseală;
 • febră
 • scăderea în greutate;
 • anemie;
 • tulburări de somn;

De regulă, în primul stadiu, poliartrita reumatoidă afectează articulațiile mici. Apoi se răspândește la genunchi, glezne, coate, umeri, șolduri.

Specialiștii îndeamnă ca orice simptome întâmpinați, să nu le ignorați, chiar dacă acestea au tendința de a apărea și a dispărea.  Consultați cât mai repede un medic specialist, mai ales dacă inflamația articulațiilor nu dispare după trei săptămâni, pentru a primi tratamentul adecvat.

Așadar, simptomele au tendința să dispară, înainte de a apărea din nou. Astfel, s-au identificat patru tipuri de manifestare a bolii, în funcție de evoluția simptomelor:

 1. evoluție continuă, cu intensificarea simptomelor;
 2. evoluție continuă, cu diminuarea intensității simptomelor;
 3. perioade de evoluție a simptomelor, urmate de perioade fără simptome;
 4. pusee ale simptomelor, pe un fond de inflamare articulară.

Diagnostic

În stabilirea diagnosticului medicul specialist va efectua un examen fizic al articulațiilor pentru a stabili în ce măsură a fost afectată funcția articulară, dacă există sensibilitate la nivelul articulației și dacă mobilitatea a avut de suferit. De asemenea, se testează forța musculară și reflexele. Stabilirea diagnosticului de poliartrită poate dura destul de mult timp întrucât simptomele sunt asemănătoare cu cele specifice și altor boli reumatologice. După examenul fizic se efectuează diverse teste de laborator.

Se recomandă teste sanguine pentru anticorpi, dar și teste imagistice (RMN sau raze X). În absența unui test care să ateste cu certitudine prezența bolii, un scor obținut pe baza rezultatelor tuturor testelor efectuate va ajuta la confirmarea sau la infirmarea diagnosticului.

Tratament

Așa cum nu există un test specific pentru poliartrită, nu există nici un tratament dedicat care să o vindece. Există diverse tratamente care pot ajuta însă la o bună gestionare a ei, astfel încât boala poate intra în remisie (dacă e diagnosticată în primele stadii ale bolii) și, de asemenea, se pot preveni eventualele sechele (deformări ale articulațiilor). Fiecare caz în parte e diferit, astfel că, uneori,  e nevoie de mult timp până la găsirea tratamentului adecvat.

În stabilirea tratamentului se ține cont în primul rând de stadiul de evoluție a bolii. În cele mai multe cazuri se recomandă aplicarea unor creme topice și administrarea de medicamente. În plus, medicul va indica terapie fizică, cu ajutorul căreia pacientul va începe să-și recapete din flexibilitatea articulațiilor.

Medicamentele prescrise ajută la diminuarea durerii, la reducerea inflamației și erupțiilor și la  limitarea daunelor pe care poliartrita le produce articulațiilor. Recomandările includ: antiinflamatoare nesteroidiene, corticosteroizi, acetaminofen (paracetamol).

Dacă boala e într-o fază prea avansată sau primele variante de tratament nu dau rezultate, există diverse metode chirurgicale pentru a limita evoluția bolii:

 • sinovectomia – membrana sinovială se înlătură chirurgical;
 • artrodeza – articulația afectată se stabilizează prin anchiloză;
 • corecția chirurgicală a deformărilor articulare;
 • proteza articulară – dacă articulația e compromisă se apelează la protezarea ei (cu proteză de metal sau de plastic).

Pentru a ajuta în evoluția favorabilă a bolii este indicată schimbarea stilului de viață în câteva privințe. E nevoie de:

 • exerciții fizice de mică intensitate, dar constante pentru a împiedica rigidizarea articulaț
 • odihnă suficientă;
 • comprese reci sau calde – în funcție de necesități, compresele reci ajută la reducerea inflamațiilor, iar cele calde la diminuarea durerii;
 • limitarea stresului – în acest sens pot ajuta: exercițiile de respirație, ieșirile în natură, relaxarea controlată a mușchilor de la cap până la degetele de la picioare.

Descoperirea de noi terapii pentru tratarea simptomelor poliartritei reumatoide reprezintă o continuă provocare pentru cercetători. În luna februarie a anului 2021, a fost publicat cel mai recent studiu în acest sens, care aparține Spitalului Universitar din Barcelona. Oamenii de știință au demonstrat că stimularea nervului vag cu ajutorul unui dispozitiv implantat ameliorează severitatea bolii.

Artrita

 

Complicații

 • osteoporoza – oasele devin extrem de fragile, iar riscul de fractură e ridicat;
 • ateroscleroza accelerată – prezintă risc de apariție a complicațiilor cardio-vasculare;
 • probleme pulmonare;
 • limfom – riscul de apariție a cancerului sistemului limfatic este crescut în cazurile de poliartrită reumatoidă;
 • deformări articulare grave, care implică reducerea sau pierderea capacității de a muncii.

infecții – din cauza sistemului imunitar afectat de administrarea tratamentelor medicamentoase pot apărea frecvent infecții.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Ce este artroplastia de șold

3 Minute
Artroplastia de șold sau înlocuirea de șold, este un tip obișnuit de intervenție chirurgicală prin care o articulație deteriorată a…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Reumatismul abarticular: simptome și cauze

2 Minute
Reumatismul abarticular este termenul folosit pentru a indica o serie de afecțiuni inflamatorii în zona țesuturilor moi (mușchi, tendoane, ligamente)…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Recomandări privind dieta pacienților care suferă de gută. Vezi lista alimentelor permise

3 Minute
Guta este o formă dureroasă de artrită. Atunci când organismul dumneavoastră are un exces de acid uric, se pot forma…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *