ŞTIRI MEDICALE

Femeie salvată de medici după ce a înghițit 55 de baterii

Medicii din Irlanda au îndepărtat peste 50 de baterii din intestinul și stomacul unei femei, după ce aceasta le-a înghițit într-un aparent act de automutilare deliberată.

Femeia, în vârstă de 66 de ani, a fost tratată la Spitalul Universitar St. Vincent din Dublin după ce a ingerat un număr inițial „necunoscut” de baterii cilindrice, potrivit unui raport al cazului, publicat joi (15 septembrie) în Irish Medical Journal.

Din câte știm, acest caz reprezintă cel mai mare număr raportat de baterii ingerate o singură dată„, au scris medicii în raportul de caz.

Intervenția medicilor 

O radiografie a scos la iveală o multitudine de baterii în abdomen, deși, din fericire, niciuna nu părea să îi obstrucționeze tractul gastro-intestinal și nici o baterie nu prezenta semne de deteriorare structurală. Echipa de tratament a adoptat inițial o abordare „conservatoare”, ceea ce înseamnă că a observat atent pacientul pentru a vedea dacă și câte baterii vor trece singure prin tractul gastro-intestinal.

În decurs de o săptămână, cinci baterii AA au fost eliminate pe cale naturală, dar radiografiile efectuate în următoarele trei săptămâni au arătat că marea majoritate a bateriilor nu au reușit să continue să progreseze prin corpul ei. Apoi, echipa a făcut o mică gaură în stomac și a scos 46 de baterii din organism; acestea includeau atât baterii AA, cât și AAA. Încă patru baterii, blocate în colon, au fost „smulse” prin anus – ceea ce a dus numărul total de baterii ingerate la 55. O ultimă scanare cu raze X a confirmat apoi că în tractul gastro-intestinal al femeii nu mai erau baterii, iar femeia a continuat o „recuperare fără evenimente”.

Bateriile – un pericol pentru copii

Cele mai multe cazuri publicate în reviste medicale de ingestie de baterii descriu cazuri în care un copil a înghițit baterii mici, de tip buton, notează raportul. „Ingestia deliberată a mai multor baterii AA mari ca formă de automutilare deliberată este neobișnuită„, au raportat medicii.

În aceste cazuri mai frecvente de ingestie de baterii la copii, bateriile pot trece uneori prin corpul copilului fără a provoca daune. Dar dacă rămân blocate în gât, pot provoca leziuni grave și chiar mortale, potrivit UCSF’s Benioff Children’s Hospitals.

Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că saliva declanșează un curent electric în bateriile blocate, iar reacția chimică poate arde esofagul și poate duce la leziuni grave ale țesuturilor și hemoragii.

Înghițirea unor baterii mai mari, cilindrice, poate prezenta, de asemenea, aceste pericole, precum și riscul de scurgeri de substanțe chimice din baterii și de obstrucție a tractului gastro-intestinal, a relatat anterior Live Science.

Potențialul bateriilor cilindrice de a produce urgențe chirurgicale acute nu trebuie subestimat„, se arată în raportul de caz.

Sursa: sciencealert.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *