ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Lentile de contact reutilizabile? Risc mai mare de infecție oculară rară, arată un nou studiu

  • Persoanele care poartă lentile de contact reutilizabile au un risc de aproape 4 ori mai mare decât cele care poartă zilnic lentile de unică folosință de a dezvolta o infecție oculară rară care amenință vederea, relevă un studiu condus de cercetătorii de la UCL și Moorfields.
  • Studiul a fost publicat în revista Ophthalmology și identifică mai mulți factori care cresc riscul de cheratită, inclusiv reutilizarea lentilelor sau purtarea lor peste noapte sau la duș.

Cheratita (infecție a corneei) este o afecțiune care duce la inflamarea corneei (stratul exterior protector al ochiului).

Autorul principal al studiului, profesorul John Dart (UCL Institute of Ophthalmology și Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust), a declarat: „În ultimii ani, am observat o creștere a cheratitei în Marea Britanie și în Europa și, deși infecția este încă rară, aceasta poate fi prevenită. Lentilele de contact sunt, în general, foarte sigure, dar sunt asociate cu un mic risc de cheratită microbiană, cel mai frecvent cauzată de bacterii, și care este singura complicație care amenință vederea în urma utilizării lor. Având în vedere că aproximativ 300 de milioane de persoane din întreaga lume poartă lentile de contact, este important ca oamenii să știe cum să își reducă la minimum riscurile de a dezvolta cheratită.”

Pierderea vederii ca urmare a cheratitei microbiene este neobișnuită și deși este o cauză rară, este una dintre cele mai grave. Cheratita este responsabilă pentru aproximativ jumătate dintre cazurile de utilizatori de lentile de contact care dezvoltă afecțiuni ce duc la pierderea vederii. Până la 90% din cazuri sunt asociate cu riscuri evitabile, deși infecția rămâne rară, afectând mai puțin de 1 din 20.000 de purtători de lentile de contact pe an în Marea Britanie.

Cheratita face ca suprafața frontală a ochiului, corneea, să devină dureroasă și inflamată, din cauza unei infecții provocate de un microorganism care formează chisturi. Cei mai grav afectați pacienți (un sfert din total) ajung să aibă mai puțin de 25% din vedere sau devin orbi în urma bolii și se confruntă cu un tratament prelungit. În total, 25% dintre persoanele afectate au nevoie de transplanturi de cornee pentru a trata boala sau pentru a restabili vederea.

Rezultatele studiului

Persoanele care purtau lentile de contact moi reutilizabile (cum ar fi lentilele lunare) aveau de 3,8 ori mai multe șanse de a dezvolta cheratită, comparativ cu persoanele care purtau lentile de unică folosință zilnice. Dușul cu lentilele puse a crescut șansele de 3,3 ori, în timp ce purtarea lentilelor peste noapte a crescut șansele de 3,9 ori. În rândul purtătorilor de lentile de unică folosință zilnică, reutilizarea lentilelor a crescut riscul de infecție. Faptul de a fi avut un control recent al lentilelor de contact cu un profesionist din domeniul sănătății a redus riscul.

Cu ajutorul unor analize suplimentare, cercetătorii au estimat că 30-62% din cazurile din Marea Britanie, și, potențial, din multe alte țări, ar putea fi prevenite dacă oamenii ar trece de la lentile reutilizabile la lentile de contact de unică folosință zilnică.

Profesorul Dart a adăugat: „Ambalajele lentilelor de contact ar trebui să includă informații privind siguranța lentilelor și evitarea riscurilor, chiar și atât de simple precum autocolantele cu mențiunea „fără apă” pe fiecare cutie, mai ales având în vedere că mulți oameni își cumpără lentilele online fără a vorbi cu un profesionist din domeniul sănătății. Măsurile elementare de igienă a lentilelor de contact pot contribui în mare măsură la evitarea infecțiilor, cum ar fi spălarea și uscarea temeinică a mâinilor înainte de a vă pune lentilele.”

Sursa: medicalxpress.com

——-

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *