ŞTIRI MEDICALE

Furnicile pot mirosi cancerul mai bine decât câinii

Un nou studiu arată că furnicile sunt capabile să detecteze celulele canceroase prin adulmecarea mirosului lor unic.

Furnicile individuale au nevoie doar de câteva sesiuni de antrenament pentru a învăța mirosul celulelor canceroase, ceea ce, potrivit cercetătorilor, le face mai „fezabile, rapide și mai puțin laborioase” decât utilizarea altor animale.

Câinii pot de asemenea să identifice cancerul după miros, așa cum au arătat studiile. Se pare că prietenul cel mai bun al omului poate detecta cancerul pulmonar cu o precizie de aproape 97%.

În studiul echipei de cercetători de la universitatea franceză, s-a folosit furnica ce poartă numele de Formica fusca, despre care se cunoaște faptul că învață foarte repede. În mai puțin de 30 de minute, furnicile au reușit să învețe cum să adulmece proba de cancer.

Pentru a antrena o furnică, folosim un protocol de antrenament numit învățare asociativă, în care un miros (de exemplu, mirosul de cancer) este asociat cu o recompensă, cum ar fi o soluție de zahăr„, a declarat primul autor al studiului, Dr. Baptiste Piqueret, de la Universitatea Sorbonne Paris Nord.

Studiul se află în primele etape, dar cercetătorii sunt încrezători în potențialul furnicilor de a fi detectori de cancer.

Când a fost întrebat dacă medicii viitorului ar putea pune o colonie de furnici pe pacienții lor, Piqueret a răspuns: „Un roi de furnici care aleargă spre tine ar putea fi o modalitate bună de a te antrena pentru proba de 100 de metri la următoarele Jocuri Olimpice, dar nu pentru diagnosticarea medicală! Intenționăm să folosim fluide corporale, cum ar fi transpirația, urina sau saliva, de la un pacient care conțin mirosurile cancerului pentru a ne antrena și testa furnicile noastre. Cu acest protocol, furnicile nu vor fi niciodată în contact cu pacienții.

Sursa: Sciencefocus.com

Articole recomandate
CORONAVIRUSŞTIRI MEDICALE

OMS: În curând, Covid-19 nu va fi mai periculos decât o gripă sezonieră. Va fi doar un virus care nu perturbă societatea

1 Minute
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunțat recent că în curând COVID-19 va fi comparabil cu pericolul gripei sezoniere. ”Mă bucur…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Studiu. Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta o boală cardiovasculară

1 Minute
Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta o boală cardiovasculară, arată un nou studiu publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Antioxidanţii din hibiscus pot contribui la combaterea obezităţii, arată un nou studiu

1 Minute
Un nou studiu coordonat de Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) arată că antioxidanţii din hibiscus au anumite proprietăţi anti-obezitate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *