ŞTIRI MEDICALE

Înălțimea: factor de risc pentru mai multe afecțiuni – Studiu

  • Înălțimea unei persoane poate crește riscul de a suferi de o varietate de boli, potrivit unui nou studiu condus de Sridharan Raghavan de la Rocky Mountain Regional VA Medical Center, SUA
  • Faptul că sunt înalți sau scunzi este ceea ce îi expune la risc de îmbolnăvire pe anumiți oameni? Sau factorii care afectează înălțimea, cum ar fi nutriția și statutul socio-economic, sunt de fapt de vină? Oamenii de știință au încercat să răspundă la aceste întrebări în cadrul noului studiu. 
  • Noul studiu a analizat peste 1.000 de afecțiuni în relație cu înălțimea 
  • Studiul a inclus informații genetice și de sănătate de la peste 250.000 de adulți
  • Studiul a fost publicat în revista PLOS Genetics la începutul lunii iunie 2022

Noul studiu a analizat peste 1.000 de afecțiuni și trăsături în total, ceea ce îl face cel mai amplu studiu de până acum privind înălțimea și bolile. Cercetătorii concluzionează că înălțimea poate fi un factor de risc nerecunoscut anterior pentru mai multe afecțiuni comune la adulți.

Rezultatele au confirmat constatările anterioare conform cărora a fi înalt este legat de un risc mai mare de fibrilație atrială și de vene varicoase, precum și de un risc mai mic de boli coronariene, hipertensiune arterială și colesterol ridicat. De asemenea, studiul a scos la iveală noi asocieri între o înălțime mai mare și un risc mai mare de neuropatie periferică, care este cauzată de afectarea nervilor de la nivelul extremităților, precum și de infecții ale pielii și oaselor, cum ar fi ulcerele de la picioare și picioare.

„Am găsit dovezi că înălțimea la adulți poate avea un impact asupra a peste 100 de trăsături clinice, inclusiv asupra mai multor afecțiuni asociate cu rezultate slabe și calitatea vieții – neuropatia periferică, ulcerele membrelor inferioare și insuficiența venoasă cronică. Concluzionăm că înălțimea poate fi un factor de risc care nu se modifică, nerecunoscut pentru mai multe afecțiuni comune la adulți.”

– Sridharan Raghavan

Cercetătorii spun că sunt necesare mai multe studii pentru a clarifica unele dintre asocieri și că studiile viitoare ar beneficia de includerea unei populații internaționale mai mari și mai diverse.

Sursa: medicalxpress.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Vitamina K1 poate reduce riscul de fracturi osoase, arată un nou studiu

2 Minute
Un consum mai mare de vitamina K1 poate reduce riscul de fracturi osoase la persoanele vârstnice, arată un nou studiu…
ŞTIRI MEDICALE

Un cardiolog renumit în SUA a numit 5 alimente pe care nu le mănâncă niciodată

3 Minute
Cardiologul Harmony Reynolds, medic renumit în Statele Unite ale Americii, spune că evită să consume alimente precum chipsurile de cartofi,…
ŞTIRI MEDICALE

Care este cantitatea de apă pe care o persoană trebuie să o bea într-o zi? O nouă cercetare vine cu lămuriri

3 Minute
Se spune că oamenii trebuie să bea opt pahare de apă pe zi, adică echivalentul a doi litri de apă,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *