AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEReumatologie și Ortopedie

Lordoza. Ce este? Cum apare? Recomandări

Lordoza este o curbură exagerată a coloanei vertebrale spre interior. Deși lordoza poate modifica aspectul și postura unei persoane, poate să nu aibă simptome în foarte multe cazuri. Atunci când apar simptomele, medicul specialist poate decide modalitatea de abordare și poate prescrie gimnastică medicală sau alte proceduri pentru a ameliora starea pacientului.

Articolul prezintă descrierea afecțiunii, din ce cauze apare lordoza, dar și simptomele și factorii de risc. Citește în continuare și află în ce moment se impune un control la medicul specialist.

Ce este lordoza?

Lordoza este termenul medical pentru o curbură exagerată a coloanei vertebrale spre interior, adesea la nivelul coloanei cervicale sau lombare.

Cel mai adesea, lordoza apare în partea inferioară a coloanei, lordoza lombară.

Lordoza mai poate apărea și la nivelul gâtului, lordoza cervicală.

Lordoza: cauze

În multe cazuri, medicii nu știu care este cauza lordozei.

Lordoza tinde să apară în timpul adolescenței, unii copii se nasc cu un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune.

Cel mai adesea, lordoza este asociată cu unul sau mai mulți dintre următorii factori:

 • postura
 • obezitatea
 • afecțiuni neuromusculare
 • probleme la șold
 • osteosarcom: deși osteosarcomul apare rareori în oasele coloanei vertebrale, acesta poate fi totuși prezent și poate duce la apariția lordozei.

Lordoza: simptome

Caracteristica definitorie a lordozei este o curbură exagerată a coloanei vertebrale spre interior. Din cauza curburii spatelui, o persoană cu lordoză poate întâmpina dificultăți în a sta întinsă pe podea. În multe cazuri lordoza modifică aspectul unei persoane, dar nu provoacă niciun simptom.

Cu toate acestea, lordoza severă poate provoca:

 • dureri de spate sau de gât
 • durere care iradiază în picioare
 • furnicături sau amorțeli în membre

În cazuri rare, lordoza poate face ca persoana să piardă controlul vezicii urinare sau al evacuării intestinelor sau să experimenteze dureri și slăbiciune bruscă și severă la nivelul picioarelor. Dacă acest lucru se întâmplă, trebuie cerut de urgență ajutorul medicului.

Lordoza și cifoza

Lordoza înseamnă curbarea coloanei vertebrale spre interior, pe când cifoza însemnă curbarea spre exterior, acel aspect numit popular cocoașă. Deși aceste afecțiuni nu apar în mod obligatoriu împreună și nu sunt neapărat corelate, uneori apariția cifozei sau a altor modificări a poziției coloanei, pot determina apariția lordozei din încercarea organismului de a compensa dezechilibrul apărut.

Lordoza la copii

Unii copii se pot naște cu lordoză sau o pot dezvolta devreme în viață din cauza unei poziții proaste, a unor probleme de sănătate sau în urma unor probleme de șold.

Cei mai mulți copii cu lordoză vor avea o curbură exagerată a coloanei și pot fi incapabili să-și preseze partea lombară de podea atunci când se întind.

În timp ce majoritatea cazurilor de lordoză la copii sunt congenitale, adulții tind să dezvolte lordoză din cauza obezității sau a unei scăderi a densității osoase.

Factori de risc

Deși medicii nu știu întotdeauna de ce apare lordoza, există anumiți factori de risc, aceștia pot ajuta medicul să clasifice lordoza după cum urmează:

 • lordoza traumatică
 • lordoza congenitală
 • lordoza posturală
 • lordoza neuromusculară
 • lordoza secundară.

Alți factori de risc sunt:

 • obezitatea
 • osteoporoza
 • spondiloza

Lordoza lombară: exerciții

Un specialist poate ajuta la identificarea exercițiilor care sunt sigure și eficiente pentru persoanele cu lordoză. Există anumite exerciții pentru lordoză care sunt recomandate de  mulți specialiști:

 • întinderi ale șoldului
 • poziția de yoga denumită „cat-cow”

Este important însă să nu efectuăm exercițiile decât după ce am consultat un specialist pentru a evita posibile accidentări sau agravări ale afecțiunii.

Când este recomandat să mergi la medicul specialist?

Atunci când pacientul se poate apleca și coloana nu se mai curbează spre interior, există mai puține motive de îngrijorare. Dar atunci când pacientul simte durere constantă, furnicături sau dureri în membre, sau amorțeală este obligatoriu un consult de specialitate.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *