Medicamente și dispozitive medicaleŞTIRI MEDICALE

Încă 15 medicamente recomandate pentru aprobare la nivel european

Comitetul Agenției Europene a Medicamentului pentru Medicamente de Uz Uman (CHMP) a recomandat astăzi spre aprobare 15 noi medicamente, după cum urmează:

 1. Heplisav B (antigen de suprafață al hepatitei B) – pentru imunizarea activă împotriva infecției cu virusul hepatitei B.
 2. Inrebic (fedratinib) – pentru tratamentul mielofibrozei primare (un tip neobișnuit de cancer al măduvei osoase) și a mielofibrozei secundare policitemiei vera (un tip de cancer al sângelui) sau trombocitemiei esențiale (un cancer cronic rar al sângelui).
 3. Lumoxiti (moxetumomab pasudotox) – pentru tratamentul leucemiei cu celule păroase recidivante sau refractare, un cancer al unui tip de celule albe din sânge numite limfocite B.
 4. Retsevmo (selpercatinib) – pentru tratamentul cancerelor care prezintă o fuziune genetică rearanjată în timpul transfecției (RET): cancer pulmonar cu celule mici, RET-fuziune pozitivă, cancer tiroidian RET-fuziune pozitiv și cancer medular-tiroidian RET-mutant.
 5. Rukobia (fostemsavir) a primit o opinie pozitivă pentru tratamentul infecției HIV-1 multirezistente.
 6. Sibnayal (citrat de potasiu / hidrogen carbonat de potasiu) – pentru tratamentul acidozei tubulare renale distale, o afecțiune genetică rară care afectează capacitatea rinichilor de a elimina acidul din sânge.
 7. Tukysa (tucatinib) – pentru tratamentul cancerului de sân local avansat sau metastatic HER2-pozitiv.
 8. Kixelle (insulină aspart) – medicament biosimilar pentru tratamentul diabetului zaharat.
 9. Yuflyma (adalimumab) – medicament biosimilar pentru tratamentul anumitor tulburări inflamatorii și autoimune.
 10. Ogluo (glucagon), un medicament hibrid pentru tratamentul hipoglicemiei severe în diabetul zaharat. Aplicațiile hibride se bazează parțial pe rezultatele testelor pre-clinice și testelor clinice ale unui produs de referință deja autorizat și parțial pe date noi.
 11. Enhertu (trastuzumab deruxtecan) pentru tratamentul cancerului de sân metastatic HER2-pozitiv.
 12. Patru medicamente generice: Lenalidomide Krka (lenalidomidă), pentru tratamentul mielomului multiplu și a limfomului folicular; Lenalidomide Krka d.d. (lenalidomidă), pentru tratamentul mielomului multiplu, a sindroamelor mielodisplazice și a limfomului folicular; Lenalidomide Krka d.d. Novo mesto (lenalidomidă), pentru tratamentul mielomului multiplu, a sindroamelor mielodisplastice, a limfomului cu celule de manta și a limfomului folicular; și Sunitinib Accord (sunitinib), pentru tratamentul cancerului.

Comitetul a recomandat extinderea indicațiilor pentru Bavencio, Doptelet, Iscover, Keytruda, Nplate, Nordimet, Plavix, Rinvoq și Spravato.

CHMP a recomandat modificarea informațiilor despre produs pentru Veklury (remdesivir), pentru a oferi instrucțiuni mai clare pentru situațiile în care ar trebui să fie utilizat la pacienții cu COVID-19 care necesită oxigen suplimentar.

Cererea pentru o autorizație inițială de introducere pe piață pentru Artobend (condrocite umane autologe in vitro extinse) a fost retrasă. Acest medicament pentru terapie avansată (ATMP) a fost destinat tratamentului defectelor cartilajului articulației genunchiului.

 

Sursa: https://www.ema.europa.eu/en/news/meeting-highlights-committee-medicinal-products-human-use-chmp-7-10-december-2020

 

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Tulburările asociate cu stresul, din ce în ce mai frecvente

1 Minute
Tratarea tulburării de stres posttraumatic (TSPT) poate dura săptămâni, luni sau chiar ani. Persoanele care au trecut prin situații traumatizante…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Rezistența la litiu în tulburarea bipolară, legată de expresia genică deficitară

1 Minute
O scădere a activării unei gene specifice poate explica de ce mulți pacienți cu tulburare bipolară nu răspund la tratamentul…
CORONAVIRUSȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

Vaccinul Johnsons&Johnson ar putea fi aprobat în UE în luna februarie

1 Minute
Johnson & Johnson se pregătește să își lanseze vaccinul anti-COVID-19 în luna martie și se așteaptă să aibă date clare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *