ŞTIRI MEDICALE

„Infecția cu SARS-CoV-2 în timpul sarcinii afectează scorurile copilului de neurodezvoltare la 6 luni?”

Un studiu recent a pornit de la întrebarea „Infecția mamei cu SARS-CoV-2 afectează scorurile copilului de neurodezvoltare la 6 luni?”, iar pentru a răspunde au fost comparați 114 copii născuți din mame care au avut COVID-19 în timpul sarcinii cu 141 de copii ale căror mame au fost testate negativ pentru acest virus.

Nu a fost găsită absolut nicio diferență între aceste două grupuri, chiar și atunci când au fost analizați mai mulți factori care ar putea influența rezultatele, cum ar fi: sexul copilului, vârsta gestațională exactă la care s-a născut copilul, statutul socio-economic al mamei și multe altele.

Apoi cercetătorii au dorit să răspundă la altă întrebare: „Faptul de a fi fost născut în timpul pandemiei afectează scorurile copilului de neurodezvoltare la 6 luni?”

În acest caz, cercetătorii au identificat o diferență: sugarii născuți în timpul pandemiei au avut scoruri medii ușor mai mici la motricitate în general, motricitatea fină și abilitățile sociale.

“Este important de remarcat că aceste diferențe au fost mici, dar semnificative. În acest studiu, nu am investigat cauzele efectului observat asupra neurodezvoltării, dar, pe baza cercetărilor anterioare pe animale și la om, credem că acest efect se datorează probabil stresului pe care aceste mame l-au experimentat în timpul sarcinii.”

–  (Dr. Dani Dumitriu, MD, Ph.D., medic pediatru și cercetător în neuroștiințe la Columbia University Vagelos College of Physicians și New York-Presbyterian.)

Rezultatele cercetării sunt disponibile în articolul publicat aici.

Sursa: news-medical . net

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *