ŞTIRI MEDICALE

„Infecția cu SARS-CoV-2 în timpul sarcinii afectează scorurile copilului de neurodezvoltare la 6 luni?”

Un studiu recent a pornit de la întrebarea „Infecția mamei cu SARS-CoV-2 afectează scorurile copilului de neurodezvoltare la 6 luni?”, iar pentru a răspunde au fost comparați 114 copii născuți din mame care au avut COVID-19 în timpul sarcinii cu 141 de copii ale căror mame au fost testate negativ pentru acest virus.

Nu a fost găsită absolut nicio diferență între aceste două grupuri, chiar și atunci când au fost analizați mai mulți factori care ar putea influența rezultatele, cum ar fi: sexul copilului, vârsta gestațională exactă la care s-a născut copilul, statutul socio-economic al mamei și multe altele.

Apoi cercetătorii au dorit să răspundă la altă întrebare: „Faptul de a fi fost născut în timpul pandemiei afectează scorurile copilului de neurodezvoltare la 6 luni?”

În acest caz, cercetătorii au identificat o diferență: sugarii născuți în timpul pandemiei au avut scoruri medii ușor mai mici la motricitate în general, motricitatea fină și abilitățile sociale.

“Este important de remarcat că aceste diferențe au fost mici, dar semnificative. În acest studiu, nu am investigat cauzele efectului observat asupra neurodezvoltării, dar, pe baza cercetărilor anterioare pe animale și la om, credem că acest efect se datorează probabil stresului pe care aceste mame l-au experimentat în timpul sarcinii.”

–  (Dr. Dani Dumitriu, MD, Ph.D., medic pediatru și cercetător în neuroștiințe la Columbia University Vagelos College of Physicians și New York-Presbyterian.)

Rezultatele cercetării sunt disponibile în articolul publicat aici.

Sursa: news-medical . net

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Vitamina K1 poate reduce riscul de fracturi osoase, arată un nou studiu

2 Minute
Un consum mai mare de vitamina K1 poate reduce riscul de fracturi osoase la persoanele vârstnice, arată un nou studiu…
ŞTIRI MEDICALE

Un cardiolog renumit în SUA a numit 5 alimente pe care nu le mănâncă niciodată

3 Minute
Cardiologul Harmony Reynolds, medic renumit în Statele Unite ale Americii, spune că evită să consume alimente precum chipsurile de cartofi,…
ŞTIRI MEDICALE

Care este cantitatea de apă pe care o persoană trebuie să o bea într-o zi? O nouă cercetare vine cu lămuriri

3 Minute
Se spune că oamenii trebuie să bea opt pahare de apă pe zi, adică echivalentul a doi litri de apă,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *