ŞTIRI MEDICALE

„Infecția cu SARS-CoV-2 în timpul sarcinii afectează scorurile copilului de neurodezvoltare la 6 luni?”

Un studiu recent a pornit de la întrebarea „Infecția mamei cu SARS-CoV-2 afectează scorurile copilului de neurodezvoltare la 6 luni?”, iar pentru a răspunde au fost comparați 114 copii născuți din mame care au avut COVID-19 în timpul sarcinii cu 141 de copii ale căror mame au fost testate negativ pentru acest virus.

Nu a fost găsită absolut nicio diferență între aceste două grupuri, chiar și atunci când au fost analizați mai mulți factori care ar putea influența rezultatele, cum ar fi: sexul copilului, vârsta gestațională exactă la care s-a născut copilul, statutul socio-economic al mamei și multe altele.

Apoi cercetătorii au dorit să răspundă la altă întrebare: „Faptul de a fi fost născut în timpul pandemiei afectează scorurile copilului de neurodezvoltare la 6 luni?”

În acest caz, cercetătorii au identificat o diferență: sugarii născuți în timpul pandemiei au avut scoruri medii ușor mai mici la motricitate în general, motricitatea fină și abilitățile sociale.

“Este important de remarcat că aceste diferențe au fost mici, dar semnificative. În acest studiu, nu am investigat cauzele efectului observat asupra neurodezvoltării, dar, pe baza cercetărilor anterioare pe animale și la om, credem că acest efect se datorează probabil stresului pe care aceste mame l-au experimentat în timpul sarcinii.”

–  (Dr. Dani Dumitriu, MD, Ph.D., medic pediatru și cercetător în neuroștiințe la Columbia University Vagelos College of Physicians și New York-Presbyterian.)

Rezultatele cercetării sunt disponibile în articolul publicat aici.

Sursa: news-medical . net

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Virușii schimbă mirosurile gazdelor pentru a atrage țânțarii

2 Minute
Peste 1 milion de decese în fiecare an sunt atribuite bolilor transmise de țânțari, inclusiv malaria, febra galbenă, febra Dengue,…
ŞTIRI MEDICALE

Medicii prescriu mai puține medicamente împotriva durerii la sfârșitul unei ture de noapte lungi, arată un nou studiu

1 Minute
Este mai puțin probabil ca medicii să prescrie medicamente împotriva durerii la sfârșitul unei ture de noapte lungi decât la…
ŞTIRI MEDICALE

OMS a stabilit că variola maimuței nu reprezintă o urgență sanitară globală

1 Minute
După reuniunea Comitetului internațional pentru situații de urgență, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, în data de 25 iunie 2022, că…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.