AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEObstetrica și GinecologieSFATURI MEDICALE

Te confrunți cu durerea de ovare? Află când devine o urgență medicală

Ovarele sunt glande reproducătoare femeiești, situate de fiecare parte a pelvisului. Ovarele sunt responsabile de producerea ovulelor și servesc ca sursă principală de hormoni, estrogen și progesteron. Femeile pot experimenta dureri la nivelul pelvisului, spatelui sau abdomenului inferior, iar durerea de ovare se poate distinge greu de alte tipuri de dureri. Durerea de ovare este asociată deseori cu perioada de ovulație și menstruația. Dar afecțiunile precum endometrioza, boala inflamatorie pelvină, bolile sistemului digestiv sau urinar pot fi, de asemenea, cauze pentru durerea de ovare. Articolul prezintă informații despre durerea de ovare, precum: simptome și cauze, de ce consultul medical e recomandat mai ales atunci când durerea de ovare persistă, dar și ce analize, investigații medicale sunt realizate pentru a identifica cu precizie cauzele.

Durerea de ovare – cauze și simptome

De-a lungul vieții, femeile pot resimți deseori durerea de ovare, fie la nivelul abdomenului inferior, pelvisului sau spatelui. Durerea de ovare poate avea multiple cauze și poate fi un simptom al mai multor afecțiuni. Printre cele mai frecvente cauze care determină durerea de ovare, se numără:

  • Menstruația: durerea apare de obicei în perioada de menstruație.
  • Durerea Mittelschmerz: durerea apare atunci când ovulul este eliberat din ovar în timpul ovulației, în loc să fie eliberat în timpul menstruației.
  • Chist ovarian: creștere benignă, plină cu lichid, care poate provoca durere, disconfort, sângerare, neregularități menstruale. Cauza este asociată cu durerea de ovare în timpul sarcinii.
  • Endometrioză: afecțiune de la nivelul mucoasei uterului, manifestată prin dureri severe ciclice sau episodice, crampe uterine sau ovariene și sângerări intermitente. Poate duce la infertilitate din cauza formării de aderență și este principala cauză ce determină durerea de ovare în timpul sarcinii.
  • Sarcină extrauterină: sarcina care are loc în afara uterului, de obicei într-una din trompele uterine. Poate provoca dureri ovariene moderate, până la severe și necesită tratament de urgență.
  • Boală inflamatorie pelvină: infecție care poate afecta unul sau mai multe organe de reproducere, cum ar fi uterul, ovarele, trompele uterine și vaginul. Poate apărea ca urmare a unei infecții cu transmitere sexuală. Femeile care suferă de boală inflamatorie pelvină pot prezenta simptome precum febră, frisoane, scurgere vaginală anormală, sângerare sau arsuri la urinare.
  • Fibroame uterine: sunt excrescențe benigne care apar din mucoasa uterului. Fribromul poate produce sângerări uterine anormale, dureri de spate, constipație, dificultăți urinare și infertilitate.

În ceea ce privește simptomele asociate cu durerea de ovare, cele mai des întâlnite sunt durerea pelvină, durere în timpul actului sexual, dificultate în golirea intestinelor, nevoia frecventă de a urina, balonare.

Vizita la medic și diagnosticarea pentru durerea de ovare

Durerea de ovare poate fi un indicator al unei afecțiuni grave, sau poate fi răspunsul obișnuit al organismului la menstruație, de exemplu. Este întotdeauna recomandat să cerem opinia medicului, mai ales dacă durerea de ovare este resimțită diferit, de exemplu o intensitate mult mai puternică, simptome diferite, apariție bruscă a durerii.  Medicul ginecolog poate efectua un examen pelvin complet, inclusiv o ecografie transvaginală sau pelviană, teste radiologice, tomografie computerizată sau un test de sânge, pentru a determina cu exactitate cauza durerii de ovare. Medicul poate recomanda tratamentul potrivit pentru fiecare pacient.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *