ŞTIRI MEDICALE

Inteligența artificială utilizată în prezicerea fracturilor osoase la pacienții cu cancer

Pacienții care suferă de cancer, cu metastaze la nivelul coloanei vertebrale, sunt expuși riscului de fracturi ale coloanei vertebrale din cauza acestor tumori. Datele arată că în SUA aproximativ 10% din pacienții diagnosticați cu cancer sunt expuși riscului de fracturi osoase.

Un studiu recent arată că inteligența artificială ar putea prezice fracturile oaselor la pacienții diagnosticați cu cancer: „Fractura coloanei vertebrale crește riscul de deces al pacientului cu aproximativ 15%. Prin prezicerea rezultatului acestor fracturi, cercetarea noastră oferă experților medicali posibilitatea de a concepe strategii de tratament mai bune și de a ajuta pacienții să ia decizii mai bine informate”, a declarat Soheil Soghrati, co-autor al studiului și profesor asociat de inginerie mecanică și aerospațială la Universitatea de Stat din Ohio.

Studiul a fost publicat în International Journal for Numerical Methods in Biomedical Engineering și descrie modul în care cercetătorii au antrenat un cadru asistat de inteligență artificială numit ReconGAN pentru a crea un geamăn digital sau o reconstrucție virtuală a vertebrelor unui pacient.

Geamănul digital, spre deosebire de imprimarea 3D, este un model virtual – o simulare pe calculator – fără să existe în realitatea fizică. O astfel de simulare poate fi utilizată pentru a prezice performanța viitoare a unui obiect sau a unui sistem – în acest caz, cât de mult stres poate suporta vertebra înainte de a ceda sub presiune.

Prin antrenarea ReconGAN pe imagini RMN și microCT obținute prin fotografierea felie cu felie a vertebrelor obținute de la un cadavru, cercetătorii au reușit să genereze modele micro-structurale realiste ale coloanei vertebrale. Folosind simularea lor, echipa a putut, de asemenea, să mărească virtual modelul, o capacitate despre care studiul spune că este imperativă pentru a înțelege și a încorpora schimbările în ansamblul formei geometrice a unei vertebre.

“E remarcabil că am reușit să modelăm geometria vertebrei”, a declarat Soghrati. „Putem evolua virtual același os de la o etapă la alta. Scopul final este de a dezvolta un geamăn digital a tot ceea ce un chirurg poate opera. În acest moment, acestea sunt folosite doar pentru operații foarte, foarte dificile, dar noi vrem să ajutăm la efectuarea acestor simulări și să reglăm și mai mult acești parametri.” – a mai declarat cercetătorul.

ReconGAN a fost antrenat pe date de la o singură mostră cadaverică și sunt necesare mai multe date pentru ca tehnologia IA să fie perfecționată.

Sursa: medicalxpress.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *