ŞTIRI MEDICALE

Inteligența artificială utilizată în prezicerea fracturilor osoase la pacienții cu cancer

Pacienții care suferă de cancer, cu metastaze la nivelul coloanei vertebrale, sunt expuși riscului de fracturi ale coloanei vertebrale din cauza acestor tumori. Datele arată că în SUA aproximativ 10% din pacienții diagnosticați cu cancer sunt expuși riscului de fracturi osoase.

Un studiu recent arată că inteligența artificială ar putea prezice fracturile oaselor la pacienții diagnosticați cu cancer: „Fractura coloanei vertebrale crește riscul de deces al pacientului cu aproximativ 15%. Prin prezicerea rezultatului acestor fracturi, cercetarea noastră oferă experților medicali posibilitatea de a concepe strategii de tratament mai bune și de a ajuta pacienții să ia decizii mai bine informate”, a declarat Soheil Soghrati, co-autor al studiului și profesor asociat de inginerie mecanică și aerospațială la Universitatea de Stat din Ohio.

Studiul a fost publicat în International Journal for Numerical Methods in Biomedical Engineering și descrie modul în care cercetătorii au antrenat un cadru asistat de inteligență artificială numit ReconGAN pentru a crea un geamăn digital sau o reconstrucție virtuală a vertebrelor unui pacient.

Geamănul digital, spre deosebire de imprimarea 3D, este un model virtual – o simulare pe calculator – fără să existe în realitatea fizică. O astfel de simulare poate fi utilizată pentru a prezice performanța viitoare a unui obiect sau a unui sistem – în acest caz, cât de mult stres poate suporta vertebra înainte de a ceda sub presiune.

Prin antrenarea ReconGAN pe imagini RMN și microCT obținute prin fotografierea felie cu felie a vertebrelor obținute de la un cadavru, cercetătorii au reușit să genereze modele micro-structurale realiste ale coloanei vertebrale. Folosind simularea lor, echipa a putut, de asemenea, să mărească virtual modelul, o capacitate despre care studiul spune că este imperativă pentru a înțelege și a încorpora schimbările în ansamblul formei geometrice a unei vertebre.

“E remarcabil că am reușit să modelăm geometria vertebrei”, a declarat Soghrati. „Putem evolua virtual același os de la o etapă la alta. Scopul final este de a dezvolta un geamăn digital a tot ceea ce un chirurg poate opera. În acest moment, acestea sunt folosite doar pentru operații foarte, foarte dificile, dar noi vrem să ajutăm la efectuarea acestor simulări și să reglăm și mai mult acești parametri.” – a mai declarat cercetătorul.

ReconGAN a fost antrenat pe date de la o singură mostră cadaverică și sunt necesare mai multe date pentru ca tehnologia IA să fie perfecționată.

Sursa: medicalxpress.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cancerul de sân: Majoritatea femeilor nu conștientizează sau subestimează factorii de risc ce duc la apariția bolii

2 Minute
Cancerul de sân este cel mai frecvent diagnosticat cancer la nivel global și, potrivit cercetătorilor de la Agenția Internațională pentru…
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Persoanele care vor să se vaccineze împotriva gripei sezoniere o pot face și în farmacii

2 Minute
Vaccinarea antigripală a început şi în farmaciile comunitare autorizate în acest sens de către Ministerul Sănătăţii în cadrul unui program…
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Recomandări ale Ministerului Sănătății în contextul instituirii stării de alertă epidemiologică din cauza gripei

2 Minute
Primele două decese au fost înregistrate din cauza gripei, între care o femeie de 25 de ani care nu avea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *