ŞTIRI MEDICALE

Izolarea socială este legată de modificări ale structurii creierului

 • Un studiu recent, publicat în revista Neurology, arată că izolarea socială este legată de modificări ale structurii creierului și ale cogniției – procesul mental de dobândire a cunoștințelor – și chiar de un risc crescut de demență la adulții în vârstă.
 • A fost analizat modul în care izolarea socială afectează materia cenușie
 • Au fost analizate datele de la aproape 500.000 de persoane din Marea Britanie, cu o vârstă medie de 57 de ani 
 • Studiul a inclus, de asemenea, date de neuroimagistică (RMN) de la aproximativ 32.000 de persoane. Acestea au arătat că persoanele izolate din punct de vedere social aveau o cogniție mai slabă, inclusiv în ceea ce privește memoria și timpul de reacție, dar și un volum mai mic de materie cenușie în multe părți ale creierului.

Un studiu a cartografiat regiunile creierului asociate cu interacțiunea socială la aproximativ 7.000 de persoane și a arătat că regiunile cerebrale implicate în mod constant în diverse interacțiuni sociale sunt puternic legate de rețelele care susțin cogniția, inclusiv:

 • rețeaua care este activă atunci când nu ne concentrăm asupra lumii exterioare 
 • rețeaua care ne ajută să selectăm la ce acordăm atenție 
 • rețeaua implicată în memorie, emoție și motivație 
 • rețeaua care ne permite să ne reglăm emoțiile

Persoanele au fost clasificate ca fiind izolate din punct de vedere social dacă:

 • locuiau singure
 • aveau contacte sociale mai puțin de o dată pe lună 
 • participau la activități sociale mai puțin de o dată pe săptămână

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o legătură între volumele mai mici de materie cenușie și procesele genetice specifice care sunt implicate în boala Alzheimer.

Participanții au fost monitorizați 12 ani mai târziu. Aceasta a arătat că cei care erau izolați social, dar nu singuri, aveau un risc de demență cu 26 % mai mare.

REPERCUSIUNI 

Izolarea socială trebuie examinată mai în detaliu în cadrul unor studii viitoare pentru a determina mecanismele exacte care stau la baza efectelor sale profunde asupra creierului nostru, consideră cercetătorii. Dar este clar că, dacă sunteți izolat, este posibil să suferiți de stres cronic. Acesta, la rândul său, are un impact major asupra creierului și, de asemenea, asupra sănătății fizice.

Sursa: sciencealert.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Medicii prescriu mai puține medicamente împotriva durerii la sfârșitul unei ture de noapte lungi, arată un nou studiu

1 Minute
Este mai puțin probabil ca medicii să prescrie medicamente împotriva durerii la sfârșitul unei ture de noapte lungi decât la…
ŞTIRI MEDICALE

OMS a stabilit că variola maimuței nu reprezintă o urgență sanitară globală

1 Minute
După reuniunea Comitetului internațional pentru situații de urgență, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, în data de 25 iunie 2022, că…
ŞTIRI MEDICALE

Cancerul de sân se răspândește mai agresiv noaptea, arată un nou studiu

2 Minute
Rezultatele unui nou studiu arată că e falsă presupunerea că metastazele cancerului de sân se produc în același ritm  Cercetătorii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.