ŞTIRI MEDICALE

Ministerul Sănătății anunță că vor fi compensate şi vaccinuri pentru adulţi

Ministerul Sănătăţii face demersuri pentru compensarea unor produse vaccinale în cazul adulţilor, a anunțat recent secretarul de stat în Minister, Adriana Pistol. Demersul se adresează în mod deosebit persoanelor cu boli cronice, persoanelor vârstnice şi celor care necesită anumite categorii de vaccinuri în mod special.

„Punctul de vedere al ECDC şi al nostru, ca minister al Sănătăţii, este că vaccinarea trebuie să se petreacă de-a lungul întregii vieţi. Acest lucru este extrem de important şi noi, adulţii, avem vaccinuri care ne pot salva de anumite boli, mai ales cele care pot să ducă la forme severe şi uneori chiar la decese. Este bine să ne reluăm anumite categorii de vaccinuri în viaţa noastră de adult.

Suntem în plin proces de elaborare a listei de vaccinuri care se referă nu numai la cele ale copilăriei, dar şi pentru adulţi, listă care urmează să fie inclusă în produsele medicamentoase compensate, în diferite grade, la care lucrează Comitetul Naţional de Vaccinologie şi care este aproape gata, astfel încât în câteva luni, până în semestrul doi al anului acesta, vom avea pusă în practică această compensare a unor produse vaccinale”, a mai spus secretarul de stat, în cadrul unei conferințe de presă, notează Agerpres.

„Acoperirea vaccinală a scăzut în mod constant în România”

Acoperirea vaccinală a scăzut în mod constant în România de peste zece ani, a precizat Adriana Pistol.

„În România, în ultimii peste zece ani, în mod constant, acoperirea vaccinală scade. Singurul vaccin la care rămâne întrucâtva asemănătoare este vaccinul care se administrează în maternitate, BCG-ul. După care, dacă ne uităm la hepatiticul B, are o tendinţă vădit descrescătoare. La DiTePer – difterie, tetanos şi tusă convulsivă -, de asemenea, descrescătoare. La Polio – descrescătoare. La ROR doza I, la 12 luni – este din nou descrescătoare”, a spus ea în cadrul unei conferinţe de presă.

Conform unui grafic prezentat de către Adriana Pistol, la vaccinul BCG1, acoperirea vaccinală a fost de peste 95% în 2022, în creştere uşoară faţă de 2021, iar pentru HEP B3, DTP 4, IPV 4, ROR 1, Hib 4 acoperirea a fost de aproximativ 85%, în scădere cu 2-3 puncte procentuale faţă de anul anterior.
Ea a oferit asigurări că vaccinurile nu lipsesc la nivel naţional. Totodată, a menţionat că direcţiile de sănătate publică au posibilitatea să vadă în ce zone acoperirea vaccinală este suboptimală şi că acestora le revine responsabilitatea organizării de campanii suplimentare de vaccinare.

Adriana Pistol a adăugat că Ministerul Sănătăţii vizează dezvoltarea de centre comunitare în zonele unde nu există asistenţă medicală şi că acestea vor oferi servicii de vaccinare.

„Avem în plan ca până la, să zicem, jumătatea acestui an, toate aceste produse vaccinale să fie livrate la cabinetul fiecărui medic vaccinator, aceştia nemaitrebuind să se deplaseze la sediul direcţiilor de sănătate publică să ridice vaccinurile. Acest lucru se va face cu asigurarea tuturor condiţiilor necesare siguranţei vaccinurilor din punct de vedere al temperaturilor de păstrare, transport şi stocare pe parcursul transportului”, a explicat ea, potrivit sursei citate.

Ministerul Sănătății subliniază importanţa momentului în care este administrat vaccinul

„Este bine să facem vaccinurile atunci când ele sunt recomandate, la vârstele când sunt recomandate, în perioadele anului când sunt recomandate, dacă ne referim la vaccinurile sezoniere. Nu în ultimul rând, comunicarea contează şi, aici, ce vrem să subliniem sunt discuţiile între medic şi pacient, discuţii care trebuie să fie libere, trebuie să facă obiectul de activitate al tuturor medicilor. Această discuţie dintre medic şi pacient va creşte cu certitudine motivaţia tuturor de a se vaccina. Vor înţelege care sunt beneficiile acestei activităţi”, a precizat Pistol.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că ministerul a făcut paşi importanţi pentru a creşte accesul la vaccinare.

„Am avansat substanţial în ceea ce priveşte compensarea vaccinurilor şi, evident, disponibilitatea vaccinurilor la medicul de familie”, a evidenţiat el.

Sursa: Agerpres

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *