ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Persoanele nocturne, active până la ore târzii, ar fi mai predispuse la stres și la comportamente riscante

Persoanele nocturne, care adorm noaptea târziu, sunt mai predispuse la stres și la a dezvolta comportamente riscante, cum ar fi fumatul şi consumul de alcool, față de cele matinale, care se trezesc devreme, arată cel mai recent studiu realizat de o echipă de cercetători de la la Universitatea din Pisa, Italia.

Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Chronobiology International, fiind semnat de Francy Cruz Sanabria, ca autoare principală a lucrării.

„Analizarea comportamentelor şi obiceiurilor asociate somnului de-a lungul anilor a demonstrat că nu suntem toți la fel. Aproximativ 15% dintre oameni pot fi definiţi drept <bufniţe>, adică sunt mai activi noaptea, stau treji până târziu şi se confruntă cu dificultăţi în a se trezi, concentra și a avea orice tip de activitate dimineaţa”, a explicat coordonatorul studiului, profesorul Ugo Faraguna de la Universitatea din Pisa.

„Pe de altă parte, alți aproximativ 15% tind să se trezească foarte devreme şi să profite la maximum de primele ore ale zilei, iar aceștia au fost numiți <ciocârlii>”, a adăugat cercetătorul.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele nocturne au o capacitate mai redusă de a gestiona evenimentele traumatice sau stresante, cum ar fi pierderea unei persoane – doliu sau divorţ. Răspunsurile date în timpul studiului au dus uneori la comportamente riscante, precum fumatul sau consumul de alcool.

În timpul studiului au fost folosite brățări pentru monitorizarea calității somnului, realizate de un start-up, Sleepacta, din cadrul Universității din Pisa, Italia.

„Această cercetare reprezintă un prim pas către creşterea nivelului de conştientizare asupra importanţei calităţii somnului, aşa cum s-a întâmplat cu monitorizarea tensiunii arteriale în vederea reducerii riscurilor de probleme circulatorii”, a transmis Francy Cruz Sanabria, cercetătoarea care a coordinat studiul.

Sursa: ANSA

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

OMS avertizează: Folosirea îndulcitorilor pentru a slăbi reprezintă un pericol pentru sănătate

2 Minute
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trage un semnal de alarmă cu privire la folosirea îndulcitorilor fără zahăr (NSS) pentru pierderea…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Consumul de broccoli poate reduce alergiile cutanate, arată un studiu realizat în Franța

2 Minute
Consumul de broccoli sau varză ar limita severitatea alergiilor pielii, arată un studiu recent realizat de Institutul Naţional pentru Sănătate…
ŞTIRI MEDICALE

INSP: 30% din afecţiunile diareice şi 20% din infecţiile respiratorii pot fi prevenite prin igienizarea consecventă a mâinilor

1 Minute
Măsurile eficiente de prevenire și control al infecțiilor, inclusiv igiena mâinilor, previn 70% din infecțiile asociate asistenței medicale (IAAM), contribuind…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *