ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Persoanele nocturne, active până la ore târzii, ar fi mai predispuse la stres și la comportamente riscante

Persoanele nocturne, care adorm noaptea târziu, sunt mai predispuse la stres și la a dezvolta comportamente riscante, cum ar fi fumatul şi consumul de alcool, față de cele matinale, care se trezesc devreme, arată cel mai recent studiu realizat de o echipă de cercetători de la la Universitatea din Pisa, Italia.

Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Chronobiology International, fiind semnat de Francy Cruz Sanabria, ca autoare principală a lucrării.

„Analizarea comportamentelor şi obiceiurilor asociate somnului de-a lungul anilor a demonstrat că nu suntem toți la fel. Aproximativ 15% dintre oameni pot fi definiţi drept <bufniţe>, adică sunt mai activi noaptea, stau treji până târziu şi se confruntă cu dificultăţi în a se trezi, concentra și a avea orice tip de activitate dimineaţa”, a explicat coordonatorul studiului, profesorul Ugo Faraguna de la Universitatea din Pisa.

„Pe de altă parte, alți aproximativ 15% tind să se trezească foarte devreme şi să profite la maximum de primele ore ale zilei, iar aceștia au fost numiți <ciocârlii>”, a adăugat cercetătorul.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele nocturne au o capacitate mai redusă de a gestiona evenimentele traumatice sau stresante, cum ar fi pierderea unei persoane – doliu sau divorţ. Răspunsurile date în timpul studiului au dus uneori la comportamente riscante, precum fumatul sau consumul de alcool.

În timpul studiului au fost folosite brățări pentru monitorizarea calității somnului, realizate de un start-up, Sleepacta, din cadrul Universității din Pisa, Italia.

„Această cercetare reprezintă un prim pas către creşterea nivelului de conştientizare asupra importanţei calităţii somnului, aşa cum s-a întâmplat cu monitorizarea tensiunii arteriale în vederea reducerii riscurilor de probleme circulatorii”, a transmis Francy Cruz Sanabria, cercetătoarea care a coordinat studiul.

Sursa: ANSA

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *