OncologieŞTIRI MEDICALE

O nouă metodă de investigare a cancerului de sân

Cancerul de sân este o problemă medicală care afectează milioane de femei din întreaga lume. Omenii de știință caută în permanență metode de diagnostic, în speranța că vor putea descoperi un medicament eficient prin care boala să fie prevenită. Cercetătorii Universității Queensalnd au reușit să descopere o nouă metodă de investigare a acestei afecțiuni.

Echipa de cercetători, alcătuită din profesorii Robert Parton și Kerrie-Ann McMahon, a descoperit că asocierea a două dintre proteinele distruse de celulele canceroase – cunoscute sub numele de BRCA1 și CAVIN3 – ar putea ajuta la repararea ADN-ului afectat al celulelor bolnave.  „În celulele sănătoase, proteina BRCA1 repară ADN-ul și suprimă formarea tumorilor. În celulele mutante, eficiența acestei proteine scade. Asocierea cu proteina CAVIN3 ajută această proteină să-și îmbunătățească funcțiile.

S-a demonstrat că un nivel scăzut al proteinei BRCA1 în celule le face predispuse la apariția tumorilor la sân”, susține, Dr Kerrie-Ann McMahon, citată de news-medical.net. Oamenii de știință au făcut această descoperire după ce au investigat ce se întâmplă atunci când o celulă este stresată, fiind expusă la lumină UV. „Am observat că, atunci când celulele sunt stresate, proteina CAVIN3 pătrunde în interiorul lor și ajută proteina BRCA1 să-și îndeplinească funcțiile”, a mai spus dr. Kerrie-Ann McMahon, conform sursei citate. Cercetarea celor doi oameni de știință ar putea ajuta la identificarea a noi metode de diagnostic și tratament pentru cancerul de sân. Prezentarea precoce la medic rămâne, deocamdată, singura metodă eficientă prin care boala poate fi ținută sub control.

Sursă:

https://www.news-medical.net/news/20211020/Novel-pathways-to-target-breast-cancer-identified.aspx

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Schimbările climatice vor favoriza răspândirea bolilor infecţioase, avertizează specialiștii

1 Minute
Schimbările climatice vor sfârși prin a ucide oameni, prin propagarea bolilor infecțioase, avertizează Fondul Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei…
ŞTIRI MEDICALE

Doi bebeluși gemeni s-au născut din embrioni congelați acum 30 de ani

2 Minute
O pereche de gemeni s-a născut din embrioni înghețați acum mai bine de 30 de ani. Ar putea fi un…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Consumul de alimente sărate și procesate poate crește nivelul de stres

2 Minute
Un consum mare de sare ar putea crește nivelul de stres, susțin oamenii de știință. Un studiu recent arată că…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *