Psihiatrie

Burnout-ul, o problemă care poate afecta sănătatea mentală și fizică

Introducere:

Sindromul burnout sau sindromul epuizării profesionale este un fenomen psihologic ce apare din cauza expunerii prelungite la factorii de stres de la locul de muncă. Presiunea imensă generează modificări în plan psihic și fizic, până când persoana afectată de acest sindrom simte o epuizare totală și își pierde interesul pentru activitățile pe care le desfășoară. De cele mai multe ori, episoadele de burnout sunt urmate de depresie. Organizația Mondială a Sănătății a asociat burnout-ul cu creșterea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare.

Ce reprezintă sindromul burnout?

Termenul „burnout” a fost definit în 1970 de către psihologul american Herbert Freudenberger.  Specialistul obișnuia să descrie consecințele stresului sever și ale dorinței de afirmare la locul de muncă. În studiile sale, acesta exemplifica activitatea medicilor și asistentelor care se sacrificau pentru sănătatea altora, ajungând la epuizare. În zilele noastre, termenul nu are legătură doar cu activitatea desfășurată în domeniul medical. Burnout poate afecta pe oricine, de la persoanele dornice de afirmare profesională, până la celebrități sau muncitori obișnuiți, sunt de părere specialiștii Institutului Național de Biotehnologia Informației, SUA.

Un stil de viață încărcat de stres poate genera o presiune prea mare, iar persoanele afectate se pot confrunta cu epuizare și cu incapacitatea de a coopera. Stresul la locul de muncă poate avea simptome fizice sau mentale. Cei afectați se pot simți în permanență suprasolicitați, presați de timp sau pot avea conflicte dese cu colegii de birou. Sarcinile greu de îndeplinit, pe care uni angajați și le asumă neglijându-și propriile nevoi, ar putea fi o cauză a sindromului burnout.

Care sunt simptomele de burnout?

Potrivit definițiilor folosite de specialiști pentru a explica starea de burnout, această senzație apare la locul de muncă sau atunci când suntem expuși unor factori mari de stres. Ca de exemplu, atunci când trebuie să avem grijă de sănătatea unui membru al familiei. Iată care sunt principalele simptome generate de burnout:

  • Epuizare – oamenii afectați de burnout se simt epuizați, neputincioși în a coopera, obosiți și fără energie. În plan fizic, simptomele sunt asociate cu durerile de mușchi și problemele gastrointestinale.
  • Dorința de a renunța la activitățile profesionale – persoanele diagnosticate cu burnout consideră că locul de muncă este foarte stresant și le provoacă frustrare. Există posibilitatea ca aceștia să dezvolte un comportament cinic față de condițiile de muncă sau de colegi. În același timp, se distanțează de propriile nevoi și încep să se simtă incapabili de a-și îndeplini sarcinile.
  • Scăderea performanței profesionaleburnout-ul poate afecta sarcinile de la locul de muncă. Oamenii încep să aibă o atitudine negativă cu privire la activitățile pe care trebuie să le desfășoară și le este greu să se concentreze pentru a le îndeplini.

Care sunt principalele cauze ale burnout-ului?

Cauzele care generează burnout-ul au legătură cu activitatea desfășurată la locul de muncă. Persoanele care își asumă mai multe angajamente, cărora le este greu să le facă față, sau care simt o nevoie puternică de afirmare pot să ajungă la epuizare. Unele persoane pot avea predispoziție pentru burnout din cauza unor trăsături de personalitate precum pesimismul, labilitatea emoțională sau capacitatea limitată de adaptare la situații stresante. În ceea ce privește burnout-ul generat de activitățile de la birou, ceea ce-l poate declanșa sunt timpul restrâns de îndeplinire a sarcinilor, lipsa de comunicare și de sprijin din partea superiorilor sau volumul prea mare de lucru. De asemenea stilul de viață contribuie la apariția problemelor generate de burnout. Acest sindrom este mai des întâlnit la persoanele  care nu au timp liber suficient sau care nu se odihnesc.

Diferența dintre burnout și depresie

Unele dintre simptomele de burnout pot fi întâlnite și în cazul depresiei. Specialiștii explică faptul că depresia poate fi o consecință a burnout-ului. Persoanele diagnosticate cu burnout manifestă:

  • Epuizare extremă
  • Senzația de abandon
  • Reducerea performanței

De cele mai multe ori, problemele generate de burnout au legătură cu activitatea desfășurată la locul de muncă. În cazul depresiei, sentimentele și gândurile negative nu au legătură directă cu activitatea profesională, ele putând fi generate și de alte aspecte ale vieții. Simptomele specifice depresiei sunt:

  • O stimă scăzută de sine
  • Senzația lipsei de ajutor
  • Prezența tendințelor suicidale

Tratamentul în cazul burnotului este terapia psihologică. Terapeutul va oferi un program de ședințe astfel încât persoanele afectate de burnout să-și poată crește stima de sine și să poată trăi în armonie cu ele însele. De asemenea, există și terapie medicamentoasă pentru simptomele fizice generate de burnout.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Distimia: depresia nevrotică

3 Minute
Distimia sau depresia nevrotică este o formă de depresie continuă pe termen lung (cronică). Ca și în alte tipuri depresie,…
BOLI, AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Tulburarea de personalitate narcisică

2 Minute
Un narcisist este, de obicei, considerat o persoană egocentrică și vanitoasă. Ceea ce mulți nu știu este că o tulburare de…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEPsihiatrie

Ipohondria. Frica permanentă de îmbolnăvire

5 Minute
Ce este ipohondria? Articolul explică afecțiunea, modul în care se poate gestiona anxietatea cauzată de ipohondrie, tehnici de relaxare utile….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *