ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Oamenii pot scăpa de coșmaruri cu ajutorul sunetelor, susțin cercetătorii elvețieni

  • Cercetătorii din Elveția au descoperit că prin redarea unui sunet asociat cu o experiență pozitivă poate fi redusă frecvența coșmarurilor.
  • Studiul, publicat în revista Current Biology, a fost realizat de profesori de la Universitatea din Geneva.
  • Coșmarurile și tulburările de somn au înregistrat o creștere în timpul pandemiei de Covid-19, iar tratarea acestei afecțiuni a devenit astfel o provocare pentru oamenii de știință.

Cercetătorii din Elveția au descoperit că prin redarea unui sunet asociat cu o experiență pozitivă din timpul zilei poate fi redusă frecvența coșmarurilor în timpul somnului. Un nou studiu realizat de oamenii de știință de la Spitalul Universitar din Geneva și de la Universitatea din Geneva, Elveția, demonstrează că un singur acord de pian este suficient pentru a scăpa de visele urâte. 

Studiul, publicat în revista Current Biology, a fost realizat pe 36 de pacienți diagnosticați cu tulburări de somn care presupun apariția coșmarurilor repetate. Terapia a redus semnificativ frecvența acestora în rândul participanților.

Oamenii de știință le-au cerut acestora să-și rescrie cele mai frecvente coșmaruri într-o lumină pozitivă și apoi să asculte în timpul somnului sunete asociate cu experiențele pozitive de pe timpul zilei.

„Există o relație între tipurile de emoții trăite în vise și bunăstarea noastră emoțională”, explică psihiatrul Lampros Perogamvros, profesor la Spitalul  Universitar din Geneva și la Universitatea din Geneva.

„Pe baza acestei observații, am ajuns la concluzia că am putea ajuta oamenii manipulând emoțiile din visele lor. În acest studiu, arătăm că putem reduce numărul de vise emoționale foarte puternice și foarte negative la pacienții care suferă de coșmaruri”, a mai spus cercetătorul.

Cercetarea a fost publicată în Current Biology și poate fi analizată pe larg aici.

Coșmarurile sunt asociate cu somnul de proastă calitate

Mulți oameni suferă de coșmaruri, acestea fiind asociate cu un somn de proastă calitate, care, la rândul său, este legat de o mulțime de alte probleme de sănătate. Somnul slab pe timpul nopții poate crește, de asemenea, anxietatea.

Alte studii recente au arătat că coșmarurile și tulburările de somn au înregistrat o creștere în timpul pandemiei globale SARS-CoV-2. Tratarea acestei afecțiuni a devenit astfel o provocare pentru oamenii de știință.

În 2010, oamenii de știință au descoperit și că redarea de sunete, pe care oamenii au fost instruiți să le asocieze cu un anumit stimul, ajută la obținerea unui somn mai liniștit și la reducerea frecvenței viselor.

Sursa: sciencealert.com/

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *