ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Oamenii pot scăpa de coșmaruri cu ajutorul sunetelor, susțin cercetătorii elvețieni

  • Cercetătorii din Elveția au descoperit că prin redarea unui sunet asociat cu o experiență pozitivă poate fi redusă frecvența coșmarurilor.
  • Studiul, publicat în revista Current Biology, a fost realizat de profesori de la Universitatea din Geneva.
  • Coșmarurile și tulburările de somn au înregistrat o creștere în timpul pandemiei de Covid-19, iar tratarea acestei afecțiuni a devenit astfel o provocare pentru oamenii de știință.

Cercetătorii din Elveția au descoperit că prin redarea unui sunet asociat cu o experiență pozitivă din timpul zilei poate fi redusă frecvența coșmarurilor în timpul somnului. Un nou studiu realizat de oamenii de știință de la Spitalul Universitar din Geneva și de la Universitatea din Geneva, Elveția, demonstrează că un singur acord de pian este suficient pentru a scăpa de visele urâte. 

Studiul, publicat în revista Current Biology, a fost realizat pe 36 de pacienți diagnosticați cu tulburări de somn care presupun apariția coșmarurilor repetate. Terapia a redus semnificativ frecvența acestora în rândul participanților.

Oamenii de știință le-au cerut acestora să-și rescrie cele mai frecvente coșmaruri într-o lumină pozitivă și apoi să asculte în timpul somnului sunete asociate cu experiențele pozitive de pe timpul zilei.

„Există o relație între tipurile de emoții trăite în vise și bunăstarea noastră emoțională”, explică psihiatrul Lampros Perogamvros, profesor la Spitalul  Universitar din Geneva și la Universitatea din Geneva.

„Pe baza acestei observații, am ajuns la concluzia că am putea ajuta oamenii manipulând emoțiile din visele lor. În acest studiu, arătăm că putem reduce numărul de vise emoționale foarte puternice și foarte negative la pacienții care suferă de coșmaruri”, a mai spus cercetătorul.

Cercetarea a fost publicată în Current Biology și poate fi analizată pe larg aici.

Coșmarurile sunt asociate cu somnul de proastă calitate

Mulți oameni suferă de coșmaruri, acestea fiind asociate cu un somn de proastă calitate, care, la rândul său, este legat de o mulțime de alte probleme de sănătate. Somnul slab pe timpul nopții poate crește, de asemenea, anxietatea.

Alte studii recente au arătat că coșmarurile și tulburările de somn au înregistrat o creștere în timpul pandemiei globale SARS-CoV-2. Tratarea acestei afecțiuni a devenit astfel o provocare pentru oamenii de știință.

În 2010, oamenii de știință au descoperit și că redarea de sunete, pe care oamenii au fost instruiți să le asocieze cu un anumit stimul, ajută la obținerea unui somn mai liniștit și la reducerea frecvenței viselor.

Sursa: sciencealert.com/

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Un cardiolog renumit în SUA a numit 5 alimente pe care nu le mănâncă niciodată

3 Minute
Cardiologul Harmony Reynolds, medic renumit în Statele Unite ale Americii, spune că evită să consume alimente precum chipsurile de cartofi,…
ŞTIRI MEDICALE

Care este cantitatea de apă pe care o persoană trebuie să o bea într-o zi? O nouă cercetare vine cu lămuriri

3 Minute
Se spune că oamenii trebuie să bea opt pahare de apă pe zi, adică echivalentul a doi litri de apă,…
ŞTIRI MEDICALE

Schimbările climatice vor favoriza răspândirea bolilor infecţioase, avertizează specialiștii

1 Minute
Schimbările climatice vor sfârși prin a ucide oameni, prin propagarea bolilor infecțioase, avertizează Fondul Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *