ŞTIRI MEDICALE

OMS recomandă contactul imediat cu mamele pentru bebelușii născuți prematur, în locul incubatorului

  • Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat noi recomandări cu privire la modalitatea de îngrijire a bebelușilor născuți prematur sau cu o greutate prea mică la naștere.
  • Contactul imediat „piele pe piele” al bebelușilor cu mamele oferă beneficii pentru sănătate și este de preferat în locul incubatorului.
  • În fiecare an, se estimează că 15 milioane de copii se nasc prematur la nivel global, potrivit datelor ONU.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat noi recomandări cu privire la modul de îngrijire a bebelușilor născuți prematur, înainte de săptămâna 37 de sarcină sau cu o greutate mai mică de 2,5 kilograme. Potrivit OMS,  contactul imediat „piele pe piele” al bebelușilor cu mamele oferă beneficii pentru sănătate și este de preferat în locul incubatorului. 

„Copiii prematuri pot supraviețui, prospera și schimba lumea – dar trebuie să li se acorde această șansă”, a precizat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Aceste ghiduri arată că îmbunătățirea rezultatelor medicale pentru acești bebeluși mici nu este întotdeauna despre furnizarea de soluții la cele mai înalte tehnologii, ci mai degrabă asigurarea accesului la asistență medicală esențială care se concentrează pe nevoile familiilor”, a mai spus directorul Organizației Mondiale a Sănătății.

Potrivit OMS, nașterea prematură este o problemă urgentă de sănătate publică

„În fiecare an, se estimează că 15 milioane de copii se nasc prematur, ceea ce înseamnă mai bine de 1 din 10 din toate nașterile la nivel global.  Cifrele sunt în creștere, iar prematuritatea este acum principala cauză de deces a copiilor sub 5 ani”, a transmis și ONU într-un comunicat.

În aceste condiții, OMS recomandă contactul imediat piele pe piele în locul unui incubator în cazul bebeluşilor născuţi prematur sau cu o greutate prea mică la naştere.

„Este esențial să menţinem contactul piele pe piele cu bebeluşul 24 de ore din 24, 7 zile din 7, chiar dacă trebuie să fie la terapie intensivă. Acest lucru oferă beneficii majore pentru sănătate”, a declarat dr. pediatru Karen Edmond, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva. „Prima îmbrăţişare cu un părinte nu este doar importantă din punct de vedere emoţional, ci este absolut esenţial pentru îmbunătăţirea şanselor de supravieţuire şi a sănătăţii bebeluşilor care sunt prea mici şi născuţi prematur”, a subliniat ea.

„Contactul imediat piele pe piele trebuie asigurat chiar şi pentru bebeluşii cu dificultăţi de respiraţie. Ei au nevoie de contact strâns cu mama lor încă de la naştere”, se mai arată în ghidul OMS.

Printre recomandări se regăsește, pentru prima dată, acordarea unui sprijin psihologic şi financiar familiei bebeluşilor născuţi prematur.

Surse: World Health Organization/ HealthWorld.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Un cardiolog renumit în SUA a numit 5 alimente pe care nu le mănâncă niciodată

3 Minute
Cardiologul Harmony Reynolds, medic renumit în Statele Unite ale Americii, spune că evită să consume alimente precum chipsurile de cartofi,…
ŞTIRI MEDICALE

Care este cantitatea de apă pe care o persoană trebuie să o bea într-o zi? O nouă cercetare vine cu lămuriri

3 Minute
Se spune că oamenii trebuie să bea opt pahare de apă pe zi, adică echivalentul a doi litri de apă,…
ŞTIRI MEDICALE

Schimbările climatice vor favoriza răspândirea bolilor infecţioase, avertizează specialiștii

1 Minute
Schimbările climatice vor sfârși prin a ucide oameni, prin propagarea bolilor infecțioase, avertizează Fondul Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *