ŞTIRI MEDICALE

OMS recomandă contactul imediat cu mamele pentru bebelușii născuți prematur, în locul incubatorului

  • Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat noi recomandări cu privire la modalitatea de îngrijire a bebelușilor născuți prematur sau cu o greutate prea mică la naștere.
  • Contactul imediat „piele pe piele” al bebelușilor cu mamele oferă beneficii pentru sănătate și este de preferat în locul incubatorului.
  • În fiecare an, se estimează că 15 milioane de copii se nasc prematur la nivel global, potrivit datelor ONU.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat noi recomandări cu privire la modul de îngrijire a bebelușilor născuți prematur, înainte de săptămâna 37 de sarcină sau cu o greutate mai mică de 2,5 kilograme. Potrivit OMS,  contactul imediat „piele pe piele” al bebelușilor cu mamele oferă beneficii pentru sănătate și este de preferat în locul incubatorului. 

„Copiii prematuri pot supraviețui, prospera și schimba lumea – dar trebuie să li se acorde această șansă”, a precizat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Aceste ghiduri arată că îmbunătățirea rezultatelor medicale pentru acești bebeluși mici nu este întotdeauna despre furnizarea de soluții la cele mai înalte tehnologii, ci mai degrabă asigurarea accesului la asistență medicală esențială care se concentrează pe nevoile familiilor”, a mai spus directorul Organizației Mondiale a Sănătății.

Potrivit OMS, nașterea prematură este o problemă urgentă de sănătate publică

„În fiecare an, se estimează că 15 milioane de copii se nasc prematur, ceea ce înseamnă mai bine de 1 din 10 din toate nașterile la nivel global.  Cifrele sunt în creștere, iar prematuritatea este acum principala cauză de deces a copiilor sub 5 ani”, a transmis și ONU într-un comunicat.

În aceste condiții, OMS recomandă contactul imediat piele pe piele în locul unui incubator în cazul bebeluşilor născuţi prematur sau cu o greutate prea mică la naştere.

„Este esențial să menţinem contactul piele pe piele cu bebeluşul 24 de ore din 24, 7 zile din 7, chiar dacă trebuie să fie la terapie intensivă. Acest lucru oferă beneficii majore pentru sănătate”, a declarat dr. pediatru Karen Edmond, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva. „Prima îmbrăţişare cu un părinte nu este doar importantă din punct de vedere emoţional, ci este absolut esenţial pentru îmbunătăţirea şanselor de supravieţuire şi a sănătăţii bebeluşilor care sunt prea mici şi născuţi prematur”, a subliniat ea.

„Contactul imediat piele pe piele trebuie asigurat chiar şi pentru bebeluşii cu dificultăţi de respiraţie. Ei au nevoie de contact strâns cu mama lor încă de la naştere”, se mai arată în ghidul OMS.

Printre recomandări se regăsește, pentru prima dată, acordarea unui sprijin psihologic şi financiar familiei bebeluşilor născuţi prematur.

Surse: World Health Organization/ HealthWorld.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *