Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Top 15 alimente care reduc colesterolul

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces în lume. Colesterolul mărit, în special LDL colesterol (așa-numitul „colesterol rău”) este asociat cu un risc mărit de a dezvolta boli de inimă. Un nivel scăzut de HDL colesterol („colesterolul bun”) și un nivel ridicat de trigliceride sunt, de asemenea, legate de riscul de boli cardiovasculare.

Dieta are un efect puternic asupra nivelului de colesterol și a altor factori de risc.

Articolul prezintă top 15 alimente care ajută la scăderea nivelului de colesterol, informații despre care este un nivel optim al colesterolului , dar și care sunt valorile pe care trebuie să le urmăriți într-un tabel de valori de colesterol.

Valori recomandate ale colesterolului în funcție de vârstă și sex

O bună sănătate a sistemului cardiovascular este cumulativă, iar acest lucru este valabil mai ales în cazuri de colesterol mare.

Colesterolul este o substanță grasă produsă de ficat și care se regăsește, de asemenea și în anumite alimente.

Organismul are nevoie de o anumită cantitate de colesterol pentru a funcționa corect. Dar valorile mari de colesterol de tip rău cresc riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral.

Nivelul colesterolului total reprezintă cantitatea totală de colesterol din sânge și este format din:

 • Lipoproteine cu densitate scăzută (LDL)
 • Lipoproteine cu densitate mare (HDL)
 • Trigliceride

Colesterolul LDL este numit și „colesterolul rău” deoarece blochează vasele de sânge și crește riscul apariției bolilor de inimă. Colesterolul HDL este considerat „colesterolul bun” deoarece ajută la protejarea împotriva bolilor de inimă. Cu cât valorile de colesterol HDL sunt mai mare, cu atât este mai bine pentru sănătate.

Colesterolul total include, de asemenea, un număr de trigliceride. Acestea sunt un alt tip de grăsime care se poate acumula în organism și sunt considerate „blocurile de construcție” pentru colesterol.

Odată cu înaintarea în vârstă, nivelul colesterolului tinde să crească. Bărbații sunt, în general, mai expuși decât femeile la riscul de a avea colesterolul mărit. Cu toate acestea, riscul crește în cazul femeilor aflate la menopauză.

Valorile indicate de colesterol HDL în cazul adulților sunt de 60 de unități sau mai mult de colesterol LDL, 100 sau sub 70 de unități în cazul unei afecțiuni cardiovasculare deja existente și un nivel de trigliceride de sub 100 de unități.

În ce privește nivelul de colesterol al copiilor, în cazul celor care au o viață activă, o dietă bogată în nutrienți, nu sunt supraponderali și nu au un istoric familial de colesterol mărit, riscul de a avea valori ridicate ale colesterolului este mai scăzut.

Simptome colesterol mărit

Colesterolul ridicat nu provoacă, de obicei, niciun simptom. În cele mai multe cazuri, simptomele apar doar în condițiile care necesită o intervenție medicală de urgență, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Astfel de evenimente apar, de obicei, atunci când colesterolul ridicat duce la formarea de plăci în artere, iar aceste plăci duc la îngustarea vaselor împiedicând circulația normală a sângelui.

Testele de sânge sunt singura modalitate de a determina nivelul de colesterol din sânge. Există, de asemenea, anumiți factori de risc pentru nivelul ridicat de colesterol și printre aceștia se numără:

 • Tensiunea arterială ridicată
 • Obezitatea
 • Fumatul
 • Anumite afecțiuni genetice

Regim colesterol mărit

În cazul în care există valori crescute de colesterol, dar și pentru a preveni creșterea acestuia, recomandăm mai departe alimentele, printre care se numără atât legume, precum și fructe, pentru colesterol mărit.

 • Vinetele: aceste legume sunt bogate în fibre și reduc riscul de a dezvolta boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, previn obezitatea și diabetul de tip 2
 • Leguminoasele precum: fasolea, mazărea și lintea
 • Merele: studiile arată că un consum de două mere pe zi ajută atât la reducerea colesterolului total, cât și al colesterolului LDL, precum și al trigliceridelor
 • Avocado: este bogat în nutrienți sănătoși pentru inimă prin conținutul de grăsimi mononesaturate
 • Peștele: grăsimile omega-3 sunt grăsimi polinesaturate esențiale care se regăsesc în pești precum somonul, macroul și sardinele. Acestea au beneficii antiinflamatoare, scad nivelul de trigliceride și previn formarea cristalelor de colesterol
 • Ovăz
 • Orz: este o cereală bogată în vitamine, minerale și fibre
 • Nuci: acestea sunt, de asemenea, o sursă bogată de grăsimi nesaturate. Toate nucile care au coajă lemnoasă sunt recomandate pentru o dietă sănătoasă și scăderea colesterolului, printre aceste se numără: migdalele, nucile, fisticul, nucile pecan, alunele de pădure, nucile de Brazilia, caju.
 • Soia: consumul de soia și produse derivate, prin conținutul de proteină din soia, ajută la scăderea colesterolului LDL
 • Ciocolata neagră: cacaua conține flavonoide, un grup de compuși cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.
 • Struguri și fructe de pădure: sunt deosebit de bogate în compuși bioactivi care ajută la prevenirea bolilor de inimă
 • Usturoi
 • Ceaiul verde: este bogat în antioxidanți numiți catechine care ajută la scăderea colesterolului
 • Ulei de măsline extravirgin: este bogat în grăsimi mononesaturate și are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii
 • Varza Kale: este o sursă excelentă de fibre și de nutrienți care ajută la scăderea nivelului de colesterol LDL și al trigliceridelor

Surse:
https://www.mayoclinic.org/
https://www.healthline.com/
https://www.medicalnewstoday.com/

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

3 Minute
Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Minute
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Minute
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *