CORONAVIRUSInformări oficialeŞTIRI MEDICALE

PRAC solicită date suplimentare pentru cazurile de miocardită și pericardită

Comitetul de Siguranță al Agenției Europene pentru Medicamente (PRAC) continuă evaluarea raportărilor de cazuri de miocardită (inflamație a mușchiului inimii) și pericardită (inflamație a membranei care acoperă inima) apărute la un număr mic de persoane după vaccinarea împotriva COVID-19. Autoritatea europeană a demarat evaluarea în luna aprilie a.c., în urma raportării unor cazuri de miocardită după imunizarea cu serul Comirnaty (Pfizer-BioNTech), în Israel. Majoritatea situațiilor au fost ușoare și s-au rezolvat în câteva zile. Au fost afectați în principal bărbați cu vârste sub 30 de ani, simptomele debutând mai ales în intervalul de câteva zile de la vaccinarea cu cea de-a doua doză. În prezent, este necesară o analiză suplimentară pentru a concluziona dacă există o relație de cauzalitate cu vaccinurile, iar PRAC solicită date suplimentare de la companiile care le comercializează.

Miocardita și pericardita sunt boli inflamatorii ale inimii care pot apărea în urma infecțiilor sau a bolilor imune. În funcție de cauză, incidența miocarditei și pericarditei pe teritoriul SEE variază de la 1 la 10 din 100.000 de persoane pe an. Simptomele miocarditei și pericarditei sunt variate, însă includ adesea dificultăți de respirație, bătăi puternice ale inimii care pot fi neregulate și durere în piept. Acestea se ameliorează de obicei de la sine sau în urma tratamentului.

PRAC încurajează toți profesioniștii din domeniul sănătății să raporteze toate cazurile de miocardită sau pericardită, precum și orice alte reacții adverse apărute la persoanele vaccinate. Pacienții care prezintă, după vaccinare, simptome precum dificultăți de respirație, bătăi puternice ale inimii care pot fi neregulate și durere în piept trebuie să se adreseze medicului.

Sursa: https://www.anm.ro/comunicat-de-presa-14-06-2021/

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *