ŞTIRI MEDICALE

Premieră în medicină. Primul transplant de intestin de la un donator decedat a fost realizat în Spania, la un bebeluș de 1 an

  • Medicii din Spania au realizat cu succes primul transplant de intestin printr-o procedură inovatoare, în premieră mondială.
  • Un bebeluș de 1 a primit o grefă de intestin de la un donator care a murit de insuficiență cardiacă.
  • Spania este una dintre țările unde au fost realizate cele mai multe transplanturi de organe.

Medicii din Spania au realizat primul transplant de intestin din lume, printr-o procedură în premieră pentru medicină. Un bebeluș de un an a fost salvat după ce a primit o grefă de intestin de la un donator care a murit de insuficiență cardiacă, relatează Reuters, care citează reprezentanții unității medicale La Paz din Madrid, acolo unde a avut loc intervenția. 

„Copilul a fost externat și se află în stare foarte bună, acasă, cu părinții ei”, au transmis specialiștii spanioli.

Spania este una dintre țările unde s-au realizat cele mai multe transplanturi de organe, o rată depășită în 2021 doar de Statele Unite, potrivit datelor ministerului Sănătății din Spania.

Fetița care a primit transplantul, Emma, ​​fusese diagnosticată cu insuficienţă intestinală când avea doar o lună. Copilul s-a născut cu intestinul prea scurt, iar starea de sănătate s-a deteriorat rapid. Pe lângă intestin, Emma a primit și un nou ficat, stomac, splină și pancreas.

„Vestea bună este că viața continuă, că Emma este foarte curajoasă și demonstrează în fiecare zi că vrea să trăiască”, a spus mama bebelușilor înainte de a mulțumi familiei donatorului și medicilor.

După ani de cercetări, medicii au transplantat prima grefă de intestin din lume după o donare realizată în asistolie

Potrivit Autorității pentru Sănătate din Madrid,  donarea de organe în asistolie se realizează în cazul pacienţilor aflați în stare de insuficienţă cardiovasculară totală. Tehnica permite medicilor ca, după constatarea decesului, organele să poată fi conservate cu ajutorul unor perfuzii de sânge oxigenat. Până acum, aceasta nu fusese niciodată utilizată pentru un intestin, considerându-se că nu era validă pentru acest organ.

După trei ani de teste, cercetări și studii medicale, echipele de medici din Madrid au putut să demonstreze că acestă procedură poate avea succes și în cazul transplantelor de intestin.

„De la dezvoltarea donațiilor moderne de asistolie, popularitatea tehnicii a crescut și în prezent reprezintă aproximativ o treime din toate donațiile de organe din Spania”, au mai transmis reprezentanții spitalului spaniol unde a fost realizat transplantul.

Sursa: Reuters

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *