ŞTIRI MEDICALE

PREMIERĂ MONDIALĂ: ficat păstrat într-un aparat de perfuzie 3 zile transplantat cu succes

  • Diferite organe pot fi păstrate la rece pentru perioade diferite de timp, înainte ca țesuturile lor să înceapă să se descompună 
  • Inima poate fi păstrată 4-6 ore, un rinichi rezistă mai mult, 24-36 de ore, iar ficatul poate fi păstrat la rece între 8 și 12 ore.
  • echipa de cercetare Liver4Life din Zurich, Elveția a raportat transplantul cu succes al unui ficat păstrat timp de trei zile într-un aparat de perfuzie. La un an de la procedură, pacientul se simte bine.
  • Rezultatele studiului au fost publicate în revista Nature Biotechnology

Transplantul de organe este o procedură medicală foarte complicată. Organul trebuie să fie compatibil cu primitorul, iar procesul implică mutarea unui organ viu de la persoana donatoare la primitor și menținerea organului în stare de funcționare până la operație.

Metoda tradițională de mutare a organelor de transplant presupune depozitarea acestora la o temperatură foarte scăzută. Dar procesul are o limită de timp și poate deteriora țesuturile organului. Din acest motiv, oamenii de știință lucrează la noi modalități de a menține viabile organele donate fără a utiliza frigul extrem.

Echipa de cercetare Liver4Life din Zurich, Elveția a folosit un aparat de perfuzie pentru a menține în viață un ficat uman timp de trei zile. Cercetătorii studiază mașinile de perfuzie ca metodă alternativă de stocare a organelor în afara corpului. Aparatul imită funcțiile inimii și ale plămânilor organismului, pompând sânge și oxigen în organ. În plus, profesioniștii din domeniul medical administrează organului un cocktail de hormoni și nutrienți, la fel cum acesta ar primi de la intestinele și pancreasul din corp.

Profesorul Pierre-Alain Clavien, președintele Departamentului de Chirurgie Viscerală și Transplant de la Spitalul Universitar din Zurich (USZ) Elveția și autorul principal al studiului, a declarat că aparatul de perfuzie conservă o grefă de ficat nu pentru câteva ore, ci pentru câteva zile.

Acest lucru face posibilă transformarea transplantului de ficat dintr-o operație de urgență într-una electivă. În al doilea rând, o astfel de perioadă prelungită pe aparatul de perfuzie permite un tratament în profunzime al ficatului înainte de transplant, ceea ce nu era posibil până acum.

Există multe moduri în care poate fi utilizat aparatul de perfuzie.

-a explicat profesorul Clavien. „Scopul principal este de a trata pacienții oferindu-le o grefă bună sau chiar un segment de ficat regenerat pentru autotransplant după tratament. [Este, de asemenea,] foarte interesantă posibilitatea pe care o oferă această platformă pentru studii toxicologice fără a fi nevoie de subiecți umani.”

În ceea ce privește următorii pași ai acestei noi tehnologii, profesorul Clavien a declarat că echipa sa planifică în prezent un studiu clinic amplu pentru transplantul de grefe hepatice conservate pe termen lung pe dispozitivul lor de perfuzie. De asemenea, profesorul crede că tehnologia aparatului de perfuzie ar putea fi folosită într-o zi și pentru alte organe. „Această tehnologie este teoretic potrivită pentru toate organele transplantate în prezent, deși ar trebui făcute unele ajustări în circuit„, a explicat Clavien.

Dr. Robert S. Brown, Jr. profesor distins de medicină Vincent Astor și șef al Diviziei de gastroenterologie și hepatologie de la Weill Cornell Medicine a declarat că perfuzia mecanizată a organelor are un potențial enorm de a crește numărul de organe disponibile pentru transplant:

Aceste durate lungi oferă într-adevăr posibilitatea de a lua un organ care ar funcționa, dar nimeni nu are încredere că funcționează, și de a crește încrederea că ar funcționa. Și o capacitate viitoare de a manipula poate chiar organul cu medicamente sau […] o viitoare terapie genetică pentru a lua apoi organe netransplantabile și a le face transplantabile.” Dr. Robert S. Brown consideră că există potențial uriaș, datorită acestei tehnologii pentru: 

  • creșterea numărului de organe disponibile 
  • creșterea calității organelor
  • prelevarea de organe netransplantabile anterior și transformarea lor în organe transplantabile
  • transformarea organelor transplantabile parțial în organe bune pentru transplant

Este nevoie de validare suplimentară a metodei, însă dacă se va reuși, va fi un pas uriaș înainte, consideră specialiștii. 

Sursa: medicalnewstoday.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *