AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDermatologie

Alunițele. Tot ce trebuie să știi despre alunițe. Modificarea aspectului alunițelor

Cunoști pe cineva care nu are deloc alunițe? Puțin probabil. Despre alunițe circulă o mulțime de idei. O vorbă din popor spune chiar că dacă îți numeri alunițele, se vor înmulți.

Articolul prezintă ce sunt alunițele, de ce apar, ce tipuri există, când o aluniță este posibil periculoasă și e necesar să mergi la medic. Citește în continuare și află totul despre alunițe, inclusiv semnele după care recunoști o aluniță atipică, dar și cum scapi de alunițe.

Ce sunt alunițele?

Alunițele sunt pur și simplu grupuri de celule numite melanocite, care produc pigment melanic sau melanină. Melanina este responsabilă pentru culoarea pielii.

Tipuri de alunițe

Sunt mai multe tipuri de alunițe: din naștere, obișnuite (apărute pe parcursul vieții) și alunițe atipice sau periculoase. Alunițele pot fi plate sau în relief, iar culoarea lor poate varia de la roz la negru. Cele mai multe alunițe sunt benigne (necanceroase), dar unele se pot transforma în melanom (mai multe informații despre cancerul de piele).

Riscul de a dezvolta melanom este mai mare pentru persoanele cu tenul deschis, dacă există istoric în familie sau pentru persoanele care au fost expuse foarte mult la soare, mai ales în primii ani din viață.

De ce avem alunițe?

Principalul motiv pentru care avem alunițe este pur și simplu genetic. Dacă părinții sau bunicii tăi au avut alunițe, este mai probabil să le ai și tu. Alunițele pot fi cauzate și de expunerea la soare, deoarece razele UV stimulează creșterea melanocitelor.

O nouă aluniță apare atunci când melanocitele proliferează sau se dublează. Printre cauzele apariției de noi alunițe se numără:

 • Expunerea la raze solare UV
 • Genetica
 • Piele deschisă la culoare
 • Sistem imunitar slăbit

Alunițe periculoase: cum le recunoaștem?

Majoritatea alunițelor sunt inofensive și nu se vor transforma niciodată în cancer. Cu toate acestea, este important să le supraveghezi în cazul în care își schimbă dimensiunea, forma sau culoarea, deoarece acesta ar putea fi un semn de melanom.

Iată câteva semne pe care le au unele alunițe, posibil periculoase:

 • adesea melanomul poate fi semnalat de o aluniță nouă sau de modificarea aspectului unei alunițe existente
 • alunițele normale sunt rotunde sau ovale, au margine netedă și nu mai mult de 6 mm în diametru. Dar dimensiunea unei alunițe NU este indicator al cancerului de piele. E posibil să ai alunițe mai mari de 6 mm, care sunt absolut inofensive.
 • Dacă o aluniță
  – se mărește
  – își schimbă forma
  – își schimbă culoarea (culoarea nu este uniformă)
  – produce sângerări
  – doare
  – are crustă
  – provoacă mâncărimi
  – are margini cu zimți
  – are o dimensiune atipică

Atunci e posibil să fie nevoie de investigații medicale mai amănunțite.

Modificarea alunițelor

Dacă observi orice schimbare semnificativă a alunițelor pe care le ai (dimensiune, formă, culoare), sau dacă observi alunițe noi cu formă atipică, e necesar să consulți medicul cât mai curând posibil. Medicul este singurul specialist care îți poate evalua corect starea de sănătate.

Alunițe: cum se previne apariția lor

Nu există o modalitate sigură de a preveni apariția alunițelor, deoarece acestea sunt în mare parte datorate geneticii. Cu toate acestea, poți reduce riscul de a dezvolta melanom prin evitarea expunerii prea mari la soare și prin utilizarea de protecție solară atunci când ești în aer liber.

În timpul verii, este recomandat să utilizezi o cremă cu factor de protecție solară mare, aplicată direct pe alunițe.

Dacă ești îngrijorat cu privire la una sau mai multe alunițe de pe pielea ta, cere opinia unui medic. Medicul va verifica fiecare detaliu și te va informa dacă reprezintă, cu adevărat, un motiv de îngrijorare.

Cum scapi de alunițe

Dacă vrei să îndepărtezi alunițele de pe suprafața corpului tău, atunci trebuie să știi că acest lucru este posibil cu ajutorul medicului. Pentru îndepărtarea unei alunițe se pot folosi mai multe tipuri de proceduri: înghețare, ardere, radere sau extirpare.

Deși există diverse informații despre cum să îndepărtezi alunițe singur acasă, îți recomandăm să NU încerci nicio astfel de procedură. Sunt metode neștiințifice, care îți pot provoca leziuni serioase. Îndepărtarea unei alunițe în condiții de siguranță se realizează NUMAI de către medic.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *