ŞTIRI MEDICALE

Raport OMS 2022 privind obezitatea: nicio țară europeană nu îndeplinește obiectivele

Potrivit Raportului OMS 2022: Supraponderabilitatea și obezitatea afectează aproape 60% dintre adulți și aproape unul din trei copii (29% dintre băieți și 27% dintre fete) în regiunea europeană a OMS.”

După hipertensiunea arterială, riscurile alimentare și tutun, obezitatea reprezintă al patrulea cel mai frecvent factor de risc pentru bolile netransmisibile din regiunea europeană – potrivit estimărilor recente. 

Mai mult, datele arată că în timpul pandemiei Covid-19, indicele mediu de masă corporală a crescut la copiii și adolescenții europeni. Indicele crescut al masei corporale este un factor de risc major pentru bolile netransmisibile, inclusiv cancerele și bolile cardiovasculare.

Estimări recente sugerează că supraponderabilitatea și obezitatea cauzează anual peste 1,2 milioane de decese în regiunea europeană a OMS și reprezintă peste 13% din totalul deceselor. 

În raport, autorii notează că adresarea problemei obezității este esențială pentru atingerea obiectivului de dezvoltare durabilă, stabilit în cadrul Programului European 2020-2025. Obiectivul de stopare a creșterii obezității a fost prezentat și în Raportul Comisiei din 2016, dar în ciuda acțiunilor realizate la nivel european, au fost înregistrate creșteri constante, iar în prezent niciun stat european nu este pe cale să atingă obiectivul până în anul 2025. 

Raportul atrage atenția asupra numeroaselor riscuri la care sunt expuse persoanele supraponderale și obeze și descrie importanța conștientizării publice a problemei și realizarea unui plan de acțiuni care să ofere rezultate. Raportul sugerează abordări de politică și la nivel de populație, pe care statele membre le pot lua în considerare pentru prevenția și gestionarea obezității. 

Sursa: medicalnewstoday.com & who.int 

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Consumul alimentelor bogate în magneziu duce la o mai bună sănătate a creierului, susțin cercetătorii din Australia

2 Minute
Consumul de alimente ce sunt bogate în magneziu poate contribui la o mai bună sănătate cerebrală pe parcursul vieții, arată…
CORONAVIRUSŞTIRI MEDICALE

OMS: În curând, Covid-19 nu va fi mai periculos decât o gripă sezonieră. Va fi doar un virus care nu perturbă societatea

1 Minute
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunțat recent că în curând COVID-19 va fi comparabil cu pericolul gripei sezoniere. ”Mă bucur…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Studiu. Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta o boală cardiovasculară

1 Minute
Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta o boală cardiovasculară, arată un nou studiu publicat recent…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *