ŞTIRI MEDICALE

Raport OMS 2022 privind obezitatea: nicio țară europeană nu îndeplinește obiectivele

Potrivit Raportului OMS 2022: Supraponderabilitatea și obezitatea afectează aproape 60% dintre adulți și aproape unul din trei copii (29% dintre băieți și 27% dintre fete) în regiunea europeană a OMS.”

După hipertensiunea arterială, riscurile alimentare și tutun, obezitatea reprezintă al patrulea cel mai frecvent factor de risc pentru bolile netransmisibile din regiunea europeană – potrivit estimărilor recente. 

Mai mult, datele arată că în timpul pandemiei Covid-19, indicele mediu de masă corporală a crescut la copiii și adolescenții europeni. Indicele crescut al masei corporale este un factor de risc major pentru bolile netransmisibile, inclusiv cancerele și bolile cardiovasculare.

Estimări recente sugerează că supraponderabilitatea și obezitatea cauzează anual peste 1,2 milioane de decese în regiunea europeană a OMS și reprezintă peste 13% din totalul deceselor. 

În raport, autorii notează că adresarea problemei obezității este esențială pentru atingerea obiectivului de dezvoltare durabilă, stabilit în cadrul Programului European 2020-2025. Obiectivul de stopare a creșterii obezității a fost prezentat și în Raportul Comisiei din 2016, dar în ciuda acțiunilor realizate la nivel european, au fost înregistrate creșteri constante, iar în prezent niciun stat european nu este pe cale să atingă obiectivul până în anul 2025. 

Raportul atrage atenția asupra numeroaselor riscuri la care sunt expuse persoanele supraponderale și obeze și descrie importanța conștientizării publice a problemei și realizarea unui plan de acțiuni care să ofere rezultate. Raportul sugerează abordări de politică și la nivel de populație, pe care statele membre le pot lua în considerare pentru prevenția și gestionarea obezității. 

Sursa: medicalnewstoday.com & who.int 

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Un cardiolog renumit în SUA a numit 5 alimente pe care nu le mănâncă niciodată

3 Minute
Cardiologul Harmony Reynolds, medic renumit în Statele Unite ale Americii, spune că evită să consume alimente precum chipsurile de cartofi,…
ŞTIRI MEDICALE

Care este cantitatea de apă pe care o persoană trebuie să o bea într-o zi? O nouă cercetare vine cu lămuriri

3 Minute
Se spune că oamenii trebuie să bea opt pahare de apă pe zi, adică echivalentul a doi litri de apă,…
ŞTIRI MEDICALE

Schimbările climatice vor favoriza răspândirea bolilor infecţioase, avertizează specialiștii

1 Minute
Schimbările climatice vor sfârși prin a ucide oameni, prin propagarea bolilor infecțioase, avertizează Fondul Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *