ŞTIRI MEDICALE

Sănătatea inimii poate prevesti cât de repede va îmbătrâni creierul?

Cercetătorii au examinat relația dintre vârsta creierului și diverși indicatori de sănătate și au descoperit că sănătatea cardiovasculară precară a fost asociată cu o vârstă mai înaintată a creierului, procese cognitive mai slabe și un volum cerebral mai mic.Cercetătorii au concluzionat că sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege dacă rezultatele identificate de ei se aplică la mai multe categorii demografice.

Pe măsură ce creierul uman îmbătrânește, structura sa se schimbă. „Vârsta creierului” unei persoane poate fi prezisă de un model computerizat. Această metodă utilizează învățarea automată pentru a compara neuroanatomia unui individ cu un set mare de referință de creiere sănătoase.

Dacă scădeți vârsta creierului din vârsta cronologică a unei persoane, puteți calcula diferența de vârstă preconizată a creierului (brain-PAD).

Studiile au constatat că brain-PAD poate prezice mortalitatea pe 8 ani a persoanelor de 70 de ani și indică riscul pentru mai multe afecțiuni, inclusiv demența, scleroza multiplă și depresia.

Studierea modului în care vârsta creierului interacționează cu alte date fiziologice ar putea îmbunătăți înțelegerea noastră în ceea ce privește procesul de îmbătrânire.

Într-un nou studiu, cercetătorii au examinat modul în care creierul-PAD se raportează la diverși indicatori de sănătate pe parcursul vieții și au descoperit că PAD-ul cerebral este legat de riscul cardiovascular și de neurodegenerare. Cercetătorii au remarcat că descoperirile ar putea fi utile pentru înțelegerea prognosticului pacienților.

Constatările au fost publicate recent în revista The Lancet Healthy Longevity.

Sursa: medicalnewstoday.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Un nou studiu arată că poluarea aerului crește riscul de accident vascular cerebral

3 Minute
Un nou studiu realizat în China a urmărit efectele poluării din aer asupra sănătății oamenilor. Expunerea organismului uman la poluanții…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

10.000 de pași pe zi pot reduce la jumătate riscul de demență

3 Minute
Demența afectează peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume și este a șaptea cauză de deces la nivel…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Persoanele care beau 2-3 cești de cafea în fiecare zi ar putea trăi mai mult, arată un studiu

3 Minute
Un studiu amplu, realizat pe 449.563 de persoane, arată că cei care beau cafea zilnic tind să trăiască mai mult,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.