ŞTIRI MEDICALE

Sănătatea inimii poate prevesti cât de repede va îmbătrâni creierul?

Cercetătorii au examinat relația dintre vârsta creierului și diverși indicatori de sănătate și au descoperit că sănătatea cardiovasculară precară a fost asociată cu o vârstă mai înaintată a creierului, procese cognitive mai slabe și un volum cerebral mai mic.Cercetătorii au concluzionat că sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege dacă rezultatele identificate de ei se aplică la mai multe categorii demografice.

Pe măsură ce creierul uman îmbătrânește, structura sa se schimbă. „Vârsta creierului” unei persoane poate fi prezisă de un model computerizat. Această metodă utilizează învățarea automată pentru a compara neuroanatomia unui individ cu un set mare de referință de creiere sănătoase.

Dacă scădeți vârsta creierului din vârsta cronologică a unei persoane, puteți calcula diferența de vârstă preconizată a creierului (brain-PAD).

Studiile au constatat că brain-PAD poate prezice mortalitatea pe 8 ani a persoanelor de 70 de ani și indică riscul pentru mai multe afecțiuni, inclusiv demența, scleroza multiplă și depresia.

Studierea modului în care vârsta creierului interacționează cu alte date fiziologice ar putea îmbunătăți înțelegerea noastră în ceea ce privește procesul de îmbătrânire.

Într-un nou studiu, cercetătorii au examinat modul în care creierul-PAD se raportează la diverși indicatori de sănătate pe parcursul vieții și au descoperit că PAD-ul cerebral este legat de riscul cardiovascular și de neurodegenerare. Cercetătorii au remarcat că descoperirile ar putea fi utile pentru înțelegerea prognosticului pacienților.

Constatările au fost publicate recent în revista The Lancet Healthy Longevity.

Sursa: medicalnewstoday.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cancerul de sân: Majoritatea femeilor nu conștientizează sau subestimează factorii de risc ce duc la apariția bolii

2 Minute
Cancerul de sân este cel mai frecvent diagnosticat cancer la nivel global și, potrivit cercetătorilor de la Agenția Internațională pentru…
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Persoanele care vor să se vaccineze împotriva gripei sezoniere o pot face și în farmacii

2 Minute
Vaccinarea antigripală a început şi în farmaciile comunitare autorizate în acest sens de către Ministerul Sănătăţii în cadrul unui program…
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Recomandări ale Ministerului Sănătății în contextul instituirii stării de alertă epidemiologică din cauza gripei

2 Minute
Primele două decese au fost înregistrate din cauza gripei, între care o femeie de 25 de ani care nu avea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *