Diabet, boli de nutriție și metabolismMedicamente și dispozitive medicaleŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Semaglutida – un tratament revoluționar pentru obezitate, pe cale de a fi aprobat

Aproximativ o treime (35 %) dintre persoanele care au luat un medicament nou pentru tratarea obezității au pierdut mai mult de o cincime din greutatea corporală totală, potrivit unui studiu global major (peste 2 000 de persoane din 16 țări au fost înrolate în studiul de fază 3 STEP), derulat de investigatorii de la University College din Londra.

Medicamentul, semaglutida, acționează prin reglarea apetitului la nivelul creierului, ceea ce conduce la reducerea senzației de foame și a aportului de calorii.

Participanții la studiu au slăbit în medie 15,3 kilograme pe parcursul a 68 de săptămâni, iar rezultatele s-au menținut. Acest fapt a redus și factorii de risc pentru boli cardiovasculare și diabet. Semaglutida a fost administrată o dată pe săptămânâ, în doză de 2,4 mg.

Ca urmare a dovezilor obținute în cadrul acestui studiu, semaglutida a fost supusă aprobării ca tratament pentru obezitate Institutului Național de Excelență Clinică (NICE), Agenției Europene a Medicamentului (EMA) și Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Semaglutida (Ozempic) a fost aprobată în 2017 de către FDA pentru administrare o dată pe săptămână, cu scopul de a controla nivelul glicemiei la pacienții cu diabet de tip 2. Și în Uniunea Europeană, medicamentul a fost aprobat în aprilie 2020 pentru aceeași afecțiune.

Sursa: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2032183

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *