Diabet, boli de nutriție și metabolismMedicamente și dispozitive medicaleŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Semaglutida – un tratament revoluționar pentru obezitate, pe cale de a fi aprobat

Aproximativ o treime (35 %) dintre persoanele care au luat un medicament nou pentru tratarea obezității au pierdut mai mult de o cincime din greutatea corporală totală, potrivit unui studiu global major (peste 2 000 de persoane din 16 țări au fost înrolate în studiul de fază 3 STEP), derulat de investigatorii de la University College din Londra.

Medicamentul, semaglutida, acționează prin reglarea apetitului la nivelul creierului, ceea ce conduce la reducerea senzației de foame și a aportului de calorii.

Participanții la studiu au slăbit în medie 15,3 kilograme pe parcursul a 68 de săptămâni, iar rezultatele s-au menținut. Acest fapt a redus și factorii de risc pentru boli cardiovasculare și diabet. Semaglutida a fost administrată o dată pe săptămânâ, în doză de 2,4 mg.

Ca urmare a dovezilor obținute în cadrul acestui studiu, semaglutida a fost supusă aprobării ca tratament pentru obezitate Institutului Național de Excelență Clinică (NICE), Agenției Europene a Medicamentului (EMA) și Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Semaglutida (Ozempic) a fost aprobată în 2017 de către FDA pentru administrare o dată pe săptămână, cu scopul de a controla nivelul glicemiei la pacienții cu diabet de tip 2. Și în Uniunea Europeană, medicamentul a fost aprobat în aprilie 2020 pentru aceeași afecțiune.

Sursa: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2032183

Articole recomandate
CORONAVIRUSȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

Ultimele date despre vaccinul Pfizer: eficiență de 94% într-un studiu de amploare

1 Minute
Cel mai mare studiu clinic efectuat până în prezent arată că vaccinul anti-COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech, BNT162b2, are în realitate…
CORONAVIRUSȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

COVID-19 poate cauza căderea părului

1 Minute
Asociația Academiei Americane de Dermatologie a confirmat recent faptul că mulți supraviețuitori ai COVID-19 dezvoltă, printre reacțiile secundare, alopecie (căderea…
CORONAVIRUSȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

Oamenii de știință caută persoane cu rezistență naturală față de COVID-19

1 Minute
Unii oameni beneficiază de o rezistență naturală față de infecții. Așa cum s-a constatat că anumite grupe de sânge oferă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *